Πολιτισμός

Ταξίδια των φιλολόγων με οδηγό την αγάπη για Ιστορία και Πολιτισμό

Ένας από τους πιο δραστήριους Συνδέσμους στη Μαγνησία – και γιατί όχι και σε όλη την Ελλάδα – είναι ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Μαγνησίας. Η δραστηριότητά του δεν έγκειται μόνο στο γεγονός των εκδρομών και εξορμήσεων που κάνει, αλλά στην πληρότητα και τις γνώσεις που προσφέρει στα μέλη του που ακολουθούν τις εκδρομές του.
Όσοι είναι λάτρεις της αρχαίας Ελλάδας των Κλασσικών και Βυζαντινών χρόνων, αλλά και γενικότερα του αρχαίου ελληνικού πνεύματος, δεν έχουν παρά να συμμετάσχουν έστω πειραματικά σε μια από τις εκδρομές του Συνδέσμου. Το αποτέλεσμα θα είναι να βγάλουν εισιτήριο διαρκείας και να μην ξαναχάσουν εκδρομή, όπως κι εγώ άλλωστε.

Συνέντευξη
ΑΡΤΕΜΗΣ ΧΑΛΑΤΣΗΣ
[email protected]

Οι εκδρομές συνδυάζουν επισκέψεις σε αρχαιολογικούς τόπους, που πολλοί μπορεί να είναι άγνωστοι στο ευρύ κοινό, αλλά και σε θρησκευτικούς χώρους και χώρους λατρείας, όπως παλιές εκκλησίες και μοναστήρια, καθώς και ελληνικά χωριά ιστορικού ενδιαφέροντος. Την Κυριακή 12 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε μια τέτοια εκδρομή που συνδύασε Ελλάδα και Ορθοδοξία και βέβαια στο τελείωμα της εκδρομής γαστρονομικές απολαύσεις. Μάλιστα ήταν η πρώτη φορά που στην εκδρομή συμμετείχαν δύο πούλμαν, καθώς οι συμμετοχές ξεπέρασαν κάθε προσδοκία.
«Ψυχή» του Συνδέσμου είναι η φιλόλογος Βίκυ Μαντζώρου, που μαζί με το υπόλοιπο συμβούλιο εργάζεται αθόρυβα προσφέροντας στα μέλη και τους φίλους του Συνδέσμου όμορφες εκδρομές. Στο τέλος κάθε εξόρμησης ο καθένας, εκτός από όμορφες εικόνες, θα έχει αποκομίσει και πολύτιμες γνώσεις.

Κυρία Μαντζώρου, αγαπητή Βίκυ, μιλήστε μας για την ιστορία και τις δράσεις του Συνδέσμου Φιλολόγων Μαγνησίας.
Ο Σύνδεσμος ιδρύθηκε το 1983 σε άμεση σύνδεση με την Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων. Από τότε η παρουσία του είναι συνεχής και αδιάλειπτη σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε άλλους Νομούς, όπου οι Σύνδεσμοι έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους. Η δραστηριότητα του Συνδέσμου διακρίνεται σε δύο κατηγορίες: α. Υποστήριξη του φιλολογικού έργου (επιμορφώσεις σε σχέση με τη διδακτική των φιλολογικών μαθημάτων) και β. εκδηλώσεις γενικότερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος (παρουσιάσεις βιβλίων, θέατρο, τέχνη κ.λπ.).
Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιούνται εξορμήσεις μονοήμερες ή πολυήμερες που έχουν ως στόχο την επαφή με σημαντικά μνημεία πολιτισμού και την οικοδόμηση συνεκτικών δεσμών μεταξύ προσώπων που μοιράζονται τα ίδια ενδιαφέροντα. Σε αυτές γινόμαστε όλοι μια μεγάλη παρέα στην οποία ο ένας μαθαίνει από τον άλλον. Αυτή τη γνώση στο τέλος τη μεταφέρουμε και στους μαθητές/τριες μας. Η αλήθεια είναι ότι στο παρελθόν είχαμε πραγματοποιήσει πολυήμερες εξορμήσεις στο εξωτερικό σε περιοχές με ιδιαίτερη σημασία για τον ελληνισμό (π.χ. Καππαδοκία, Κάτω Ιταλία κ.λπ.), αλλά η οικονομική συγκυρία και οι υγειονομικές συνθήκες που επικράτησαν λόγω πανδημίας ανέκοψαν αυτή μας τη δράση. Ελπίζουμε ότι στο μέλλον θα μπορέσουμε να ξαναϋλοποιήσουμε παρόμοιες δράσεις.

Το καλοκαίρι παρακολουθώντας παράσταση στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου ( Οι φιλόλογοι Β. Μαντζώρου, Ελ. Κυριάκου)

Ελπίζουμε να συνεχίσετε να προάγετε πολιτισμό, γιατί, όπως σωστά είπατε, τις γνώσεις που αποκομίζετε τις μεταφέρετε μετά στους μαθητές σας κι αυτό είναι το πιο σπουδαίο. Η τελευταία εξόρμηση είχε επιτυχία;
Πράγματι την προηγούμενη Κυριακή με σύμμαχο τον καιρό επισκεφτήκαμε αρχικά την Ιερά Μονή Οσίου Εφραίμ του Σύρου στην Κονταριώτισσα, στους πρόποδες του Ολύμπου. Η Μονή ιδρύθηκε το 1983 ως γυναικείο ιδιωτικό Ησυχαστήριο. Μετά επισκεφθήκαμε το Δίον. Ακολούθησε ξενάγηση στο μουσείο που λειτουργεί από το 1983 και σε αυτό εκτίθενται όλα τα ευρήματα του Δίου και της υπόλοιπης Πιερίας, καθώς και στον αρχαιολογικό χώρο. Το μουσείο περιλαμβάνει ανεκτίμητης αξίας αγάλματα και άλλα ευρήματα, τα οποία έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην περιοχή του Δίου, φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Πρέπει να γνωρίζετε ότι το Δίον ήταν η ιερή πόλη των αρχαίων Μακεδόνων, και μία από τις πιο φημισμένες μακεδονικές πολιτείες. Μάλιστα την επισκέφτηκε και θυσίασε ο Μέγας Αλέξανδρος πριν τη μεγάλη του εκστρατεία. Οι ανασκαφές ξεκίνησαν ακριβώς μετά την απελευθέρωση της Mακεδονίας από τους Tούρκους. Το 1973 ο καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής – με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης – ήταν εκείνος που ανέσυρε από τη λάσπη και τη λήθη το μεγαλείο της αρχαίας πόλης. Τέλος επισκεφτήκαμε τα Αμπελάκια με σύντομη ξενάγηση στο Μουσείο Κατοχής – Εθνικής Αντίστασης που υπάρχει. Στο μουσείο αυτό που είναι ίσως το μοναδικό στην Ελλάδα ιδιαίτερο βάρος δίνεται στον ρόλο του Τύπου και γενικότερα των προοδευτικών εντύπων και μηχανημάτων (πολύγραφος, ασύρματος) την περίοδο 1940 – ’49.

Η επόμενη εξόρμηση που σχεδιάζετε;
Δεν μπορώ να σας πω ακόμη λεπτομέρειες, αλλά έχουμε ένα-δυο πλάνα που θα πραγματοποιηθούν από τη νέα χρονιά. Το ευτύχημα είναι ότι οι συνάδελφοι ακολουθούν κι ανυπομονούν για την επόμενη εξόρμησή μας. Να πούμε ότι στις εκδρομές αυτές μπορούν να έρχονται και οι σύζυγοι, αλλά και κάποιοι φίλοι των μελών μας που μοιράζονται τα ίδια ενδιαφέροντα με εμάς.

Σας ευχαριστούμε πολύ κι ανυπομονούμε για την επόμενη εξόρμησή μας, που αν θέλετε την ιδέα μου είναι να επισκεφτούμε την αρχαία Τροία και μέρη της Μικράς Ασίας, όπως η αρχαία Πέργαμος. Προσωπικά μεγάλωσα με την Ιλιάδα στο προσκεφάλι μου και ανυπομονώ να γνωρίσω από κοντά το Ίλιον και το θέρετρο του πολέμου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το