Τοπικά

Ταλαιπωρία δημοτών για ένα πιστοποιητικό – Αντιδράσεις σε ΟΤΑ της Μαγνησίας 

Τις έντονες αντιδράσεις δημάρχων και αυτοδιοικητικών σε επίπεδο Μαγνησίας και Θεσσαλίας γενικότερα προκαλεί έγγραφο του γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών Κ. Πουλάκη προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας, σύμφωνα με το οποίο δεν είναι νόμιμη η λειτουργία αποκεντρωμένων υπηρεσιών Δημοτολογίου και Μητρώων Αρρένων πλην της έδρας του Δήμου. Μάλιστα, στο έγγραφο επισημαίνεται πως τα σχετικά πιστοποιητικά δεν πρέπει να υπογράφονται από προέδρους Τοπικών Κοινοτήτων, αφού η λειτουργία υπηρεσιών Δημοτολογίου στις Δ.Ε. θεωρείται παράβαση του Νόμου και επιφέρει πειθαρχικές κυρώσεις. Επανεξέταση του ζητήματος ζητεί η ΠΕΔ Θεσσαλίας από τον γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών με σχετική επιστολή της.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο του Κ. Πουλάκη «ενόψει της έναρξης λειτουργίας του «Μητρώου Πολιτών» και επειδή παρατηρούνται φαινόμενα καταστρατήγησης διατάξεων νόμου που διέπουν τη λειτουργία των Δημοτολογίων από τους Δήμους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 497/1991 «Κώδικας Διαταγμάτων για τα Δημοτολόγια» σε συνδυασμό με τις διατάξεις του Ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης», επιβάλλεται η συγκεντρωτική τήρηση των βιβλίων του Δημοτολογίου και των φακέλων των δημοτών, καθώς και των βιβλίων των Μητρώων Αρρένων στην έδρα των Δήμων. Τούτο επειδή τόσο τα προαναφερόμενα βιβλία, όσο και οι φάκελοι των δημοτών εμπεριέχουν προσωπικά δεδομένα και εμπιστευτικού περιεχομένου πληροφορίες για τους Έλληνες πολίτες.
Με την αριθμ. 43/14-12-2010 εγκύκλιο του υπουργείου μας για την κατάρτιση του νέου Δημοτολογίου και Μητρώων Αρρένων των νέων Δήμων που συστήνονται με τον Ν. 3852/2010, δώσαμε σαφείς οδηγίες, προκειμένου τα βιβλία δημοτολογίων των ΟΤΑ και Μητρώων Αρρένων που ενώνονται να συγκεντρωθούν στην έδρα του νέου Δήμου και να αποτελέσουν το ενιαίο Δημοτολόγιο και βιβλίο Μητρώων Αρρένων του Δήμου».
Επίσης, τονίζεται πως «για την εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας του Δημοτολογίου και προκειμένου να γίνεται ορθή και άμεση ενημέρωση των φακέλων των δημοτών, καταστήσαμε σαφές ότι η έκδοση πιστοποιητικών (συμπεριλαμβανομένου και του «εγγυτέρων συγγενών») γίνεται μόνο από την έδρα του Δήμου, ενώ η χορήγηση αυτών για καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, δύναται να γίνεται μέσω των ΚΕΠ ή όπου δεν υπάρχουν τέτοια κέντρα με απλή αίτηση του ενδιαφερόμενου στη Δημοτική ή Τοπική Κοινότητα.
Από τα ανωτέρω γίνεται κατανοητό ότι στις Δημοτικές Ενότητες δεν είναι νόμιμο να λειτουργούν αποκεντρωμένες υπηρεσίες Δημοτολογίου και Μητρώου Αρρένων των Δήμων, ούτε να εκδίδονται πιστοποιητικά από αυτές, πόσω μάλλον να υπογράφονται αυτά από προέδρους τοπικών κοινοτήτων.
Σε περίπτωση δε που παρά τις οδηγίες περί του αντιθέτου οι Δήμοι εξακολουθούν να λειτουργούν υπηρεσίες δημοτολογίου στις Δημοτικές τους Ενότητες, αυτό θεωρείται παράβαση διατάξεων νόμου, η οποία επιφέρει πειθαρχικές κυρώσεις στους παραβαίνοντες. Επίσης τα πιστοποιητικά που εκδίδονται από τις Δημοτικές Ενότητες θεωρούνται ανυπόστατα και δεν παράγουν έννομες συνέπειες».
Το υπουργείο Εσωτερικών προτρέπει την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας
να ερευνήσει εάν οι Δήμοι της Διοικητικής της Περιφέρειας έχουν συμμορφωθεί και σε αντίθετη περίπτωση να εξετάσει το ενδεχόμενο εκκίνησης της άσκησης πειθαρχικού ελέγχου σε όσους αιρετούς δεν μερίμνησαν για την κατά Νόμο λειτουργία των Δημοτολογίων, καθώς και των εμπλεκόμενων υπαλλήλων.
Αυτοδιοικητικοί από τη Μαγνησία τόνισαν πως «δεν πρέπει να σταματήσει η λειτουργία των κατά τόπους Δημοτολογίων. Δεν είναι δυνατόν να κατεβαίνεις από την Ανάβρα στον Αλμυρό για ένα πιστοποιητικό ή από τα Χάνια στον Βόλο για τον ίδιο λόγο. Το κόστος για τους δημότες είναι μεγάλο και αυτό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη» προσθέτουν.

Η ΠΕΔ Θεσσαλίας
Έντονες αντιδράσεις καταγράφηκαν και στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ Θεσσαλίας για το θέμα και αποφασίστηκε να ζητηθεί συνάντηση με τον γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών Κ. Πουλάκη και να αποσταλεί σχετική επιστολή, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρονται:
«Σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 497/1991, τις διατάξεις του Ν. 3852, καθώς και με την υπ’ αριθ. 43/14-12-2010 εγκύκλιο του υπουργείου σας, τα βιβλία δημοτολογίων των Ο.Τ.Α. και Μητρώων Αρρένων που ενώνονται πρέπει να συγκεντρώνονται στην έδρα του κάθε Δήμου και να αποτελούν το ενιαίο Δημοτολόγιο και βιβλίο Μητρώων Αρρένων των Δήμων. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι, στην προσπάθειά τους να εξυπηρετούν τους δημότες τους έγκαιρα χωρίς να τους ταλαιπωρούν και να τους επιβαρύνουν με πρόσθετα έξοδα, είναι ότι η έκδοση των πιστοποιητικών γίνεται μόνο από την έδρα του Δήμου.
Θέση μας είναι ότι η έκδοση των πιστοποιητικών, εκτός από την έδρα του Δήμου, πρέπει να πραγματοποιείται και από τις έδρες των Δημοτικών Ενοτήτων, εφόσον σε αυτές υπηρετούν πιστοποιημένοι υπάλληλοι. Μόνο με αυτές τις ενέργειες μπορούμε να εξυπηρετούμε αποτελεσματικά τους δημότες και ταυτόχρονα να τους αποδεικνύουμε εμπράκτως ότι η λειτουργία των μεγάλων Καλλικρατικών Δήμων επιλέχθηκε για να είναι πιο αποτελεσματικοί, πιο κοντά στον πολίτη και όχι να δημιουργεί δυσλειτουργίες με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των δημοτών».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το