Υγεία

Συμβουλές για την οστεοπόρωση δίνει ο “Κένταυρος”

Η οστεοπόρωση αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές χρόνιες μη μεταδοτικές ασθένειες, η οποία πλήττει τόσο τις γυναίκες, όσο και τους άνδρες. Σε παγκόσμιο επίπεδο, 1 στις 3 γυναίκες, αλλά και 1 στους 5 άνδρες άνω των 50 ετών θα παρουσιάσουν στη ζωή της οστεοπορωτικό κάταγμα, ενώ στην Ευρώπη κάθε περίπου 30 δευτερόλεπτα συμβαίνει ένα κάταγμα εξαιτίας της οστεοπόρωσης. Αν και η οστεοπόρωση μπορεί εύκολα να διαγνωστεί από το θεράποντα ιατρό σας και να αντιμετωπιστεί, πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι δε θεραπεύεται τελικά στο σύνολό της. Μερικές συμβουλές που θα βοηθήσουν στην καλύτερη πρόληψη της οστεοπόρωσης δίνονται από το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης Κένταυρος:

Εντάξτε στην καθημερινότητα σας την φυσική δραστηριότητα. Η άσκηση επιβραδύνει την απώλεια των οστών, βελτιώνει την μυϊκή δύναμη και βοηθάει στην καλή ισορροπία και την πρόληψη καταγμάτων. Συνιστάται η άσκηση με αντιστάσεις για 20- 30 λεπτά, 3-4 φορές την εβδομάδα.
Η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου είναι πολύ σημαντική κατά την παιδική, εφηβική ηλικία καθώς και κατά την   ανάπτυξη της μέγιστης οστικής μάζας δηλαδή από τα 18 χρόνια έως και τα 30 χρόνια ενός ατόμου.
Πολύ σημαντική είναι και  η πρόσληψη βιταμίνης D διότι είναι απαραίτητη για την καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου. Προσπαθήστε να έχετε καθημερινή έκθεση στον ήλιο για 15-20 λεπτά με ακάλυπτες και χωρίς αντηλιακή προστασία τις περιοχές του προσώπου και των χεριών.
Προσοχή στην κατανάλωση πολλών φυτικών ινών πχ. μαύρο ψωμί, ρύζι κλπ. μαζί με πηγές ασβεστίου διότι μειώνετε η απορρόφηση του, καθώς το ασβέστιο συνδέεται με τα μόρια των ινών και μεταφέρεται έξω από το σώμα μαζί με τις ίνες που είναι άπεπτες και δεν χωνεύονται ιδιαίτερα κατά την αφόδευση.
Αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης οινοπνεύματος καθώς έχει φανεί ότι μειώνει την οστική πυκνότητα.
Προσοχή επίσης χρειάζεται και στην λήψη φαρμάκων και ιδιαίτερα στην χρήση στεροειδών γιατί μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπενία.
Άτομα με δυσανεξία στην λακτόζη μπορούν να επιλέγουν υποκατάστατα γάλακτος και προϊόντα χωρίς λακτόζη εμπλουτισμένα με ασβέστιο και βιταμίνη D, σκληρά τυριά, μικρά ψαράκια που τρώγονται με τα κόκκαλα, ξηροί καρποί πχ. αμύγδαλα, σουσάμι καθώς και πράσινα φυλλώδη λαχανικά πχ. σπανάκι.
Το μαγνήσιο βοηθάει στη αύξηση της οστικής πυκνότητας. Επιλέξτε καλές πηγές μαγνησίου και εμπλουτίστε την διατροφή σας όπως πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μπανάνα, αβοκάντο και σόγια.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το