Τοπικά

Συλλογή της Μαρίας Βαγδούτη με 3.000 κούκλες από όλες τις χώρες του κόσμου

Περισσότερες από 3.000 κούκλες έχει καταφέρει να συλλέξει η Μαρία Βαγδούτη που διαμένει στον Βόλο. Με καταγωγή από την Κρήτη και αντιπρόεδρος στο τοπικό τμήμα Βόλου του Ερυθρού Σταυρού η αγάπη της για τις κούκλες ξεκίνησε φυσικά από τα παιδικά χρόνια.
«Από μικρό κοριτσάκι μόνο με κούκλες έπαιξα. Τις φτιάχναμε μόνοι μας ακόμα και με ξύλα και παίζαμε. Στην Κρήτη είχαμε τις κουτσούνες, τις φτιάχναμε κεφάλι με βαμβάκι και σώμα με πανί. Εγώ επειδή της έφτιαχνα ωραίες δεν τις πέταγα».


Η συλλογή δεν ξεκίνησε συνειδητά, όπως παραδέχθηκε και η ίδια. «Όταν ερχόταν κάποιος γνωστός από μακριά μού έφερνε δώρο μία κούκλα και μου έλεγε από πού προέρχεται. Μου έκανε πολύ εντύπωση και τις κρατούσα όλες. Μετά όταν μάθαινα πως κάποιος θα πάει ένα ταξίδι τον παρακαλούσα να μου φέρει ένα κουκλάκι» πρόσθεσε.
Ως παιδί ήταν ενθουσιασμένη με τις Γαλλιδούλες, τις κούκλες με τα πολύ εντυπωσιακά φορέματα. Όταν μεγάλωσε, μπόρεσε να κάνει ταξίδια και μόνη της και συγκέντρωσε πληθώρα από μοναδικές κούκλες που κουβαλάει η κάθε μία ιστορία του τόπου της.
«Όταν μεγάλωσα κατάλαβα ότι οι κούκλες μου έχουν πλέον πολιτιστική αξία» δήλωσε η κ. Βαγδούτη σημείωσε πως η έρευνα για αυτές αποτελεί το 90% της απόκτησής τους. «Όταν μάθαινα πως κάποιος θα βρεθεί σε έναν τόπο, ήξερα τι κούκλα να του ζητήσω».
Αγαπημένη της είναι μία κούκλα που της έκαναν δώρο, όταν ήταν πέντε ετών, χωρίς να ξέρει από πού προέρχεται. Στην πορεία έμαθε πως ήταν από την Ουγγαρία και φορούσε την παραδοσιακή φορεσιά.


Το 2017 η κ. Βαγδούτη είχε εκθέσει ένα μέρος από την πλούσια συλλογή της στο Τζόρτζιο Ντε Κίρικο. Στις εκθέσεις που συμμετείχε, πολλές κυρίες τής έφεραν κούκλες που δεν ήθελαν και εμπλούτισε ακόμη περισσότερο τη συλλογή της.
Σήμερα έχει κούκλες από όλες τις χώρες του κόσμου ακόμη και από τη Γη του Πυρός, τον Αμαζόνιο και την Ωκεανία. Όπως ανέφερε, δεν της λείπει κάποια, αν και θα ήθελε μία μεγαλύτερη κούκλα από τους Αβορίγινες Αυστραλίας. Στη συλλογή της έχει ξύλινες κούκλες από την Αφρική που αποτελούν από μόνες τους έργα τέχνης, μπαμπούσκες από τη Ρωσία και πολλές άλλες που είναι ιδιαίτερες.


«Πίσω από μία κούκλα βρίσκεται η ιστορία του τόπου της. Από πού προήλθε και πώς φτιάχτηκε. Κάθε μία μεταφέρει τον πολιτισμό της περιοχής της. Δείχνει να προέρχεται από πλούσια ή φτωχή χώρα από τα ρούχα που φοράει, αν είναι από αστική ή αγροτική περιοχή. Καταγράφει την ιστορία της κάθε χώρας» σημείωσε.
Στη συλλογή της έχει μια πολύ παλιά κούκλα Πηλιορείτισσα αλλά και ένα ζευγάρι ελληνικές από το 1920 καθώς και την πρώτη κούκλα που εμφανίστηκε στην Ελλάδα, την πλαγγόνα, την οποία πήρε από το Αρχαιολογικό Μουσείο για να είναι ακριβές αντίγραφο.
Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια η κ. Βαγδούτη ασχολήθηκε και με την κατασκευή κουκλών, δημιουργώντας κυρίως κριτικές, πηλιορείτικες αλλά και μικρασιάτικες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το