Τοπικά

Στις 31 Οκτωβρίου ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα

ντιτζια

Από καθυστέρηση σε καθυστέρηση πάει η εκπομπή επίγειου ψηφιακού σήματος στους τηλεοπτικούς δέκτες για τη Μαγνησία μέσω της «Digea». Όπως έγινε γνωστό το επίγειο ψηφιακό σήμα αναμένεται να έρθει στους τηλεοπτικούς μας δέκτες στις 31 Οκτωβρίου και όχι στις 3 του επόμενου μήνα, όπως είχε πρόσφατα ανακοινωθεί. Πάντως οι έχοντες παλαιού τύπου τηλεοράσεις, θα χρειαστούν αποκωδικοποιητές.

Ειδικότερα και σύμφωνα με ανακοίνωση, στις 31 Οκτωβρίου θα καλυφθούν με το επίγειο ψηφιακό σήμα οι περιοχές της Θεσσαλίας, της Κεντρικής Μακεδονίας και τμήμα της Στερεάς Ελλάδας. Σημειώνεται ότι στις  19 Δεκεμβρίου οι πολίτες σε ολόκληρη τη χώρα θα πρέπει να λαμβάνουν πλέον μόνο ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα, καθώς ολοκληρώνεται η μετάβαση της χώρας στην ψηφιακή τηλεόραση.

Τα συναρμόδια Υπουργεία προχώρησαν σε νέα τροποποίηση του χρονοδιαγράμματος παύσης του αναλογικού σήματος. Η αλλαγή επηρεάζει και την περιοχή της Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ ) που αφορά στο χρονοδιάγραμμα παύσης του αναλογικού σήματος και την παράλληλη ενεργοποίηση του ψηφιακού και με βάση την κείμενη νομοθεσία, η Θεσσαλία αποτελείται από δύο περιοχές απονομής τις 12 και 14 και η ημερομηνία παύσης του αναλογικού σήματος και έναρξης του ψηφιακού ορίστηκε η 31/10/2014. Τα βασικά κέντρα που θα ενεργοποιηθούν ταυτόχρονα τη συγκεκριμένη ημερομηνία για την περιοχή της Θεσσαλίας είναι τα Δοβρούτσι, Ελασσώνα, Καλαμπάκα, Πήλιο, Σωρός, Σκιάθος, Σκόπελος, Σκύρος.

Αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι η λήψη θα γινόταν στις 17 Σεπτεμβρίου, κατόπιν στις 3 Οκτωβρίου και τώρα στις 31 του επόμενου μήνα.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων προχώρησε στον σχεδιασμό νέου χάρτη συχνοτήτων τηλεόρασης. Ο χάρτης ολοκληρώθηκε, δημοσιεύθηκε στο σχετικό ΦΕΚ (Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης) και τέθηκε σε εφαρμογή, με τη δέσμευση ότι θα ενεργοποιηθούν μέχρι το Νοέμβριο του 2014, 156 κέντρα συχνοτήτων.

Ήδη η καθυστέρηση έχει φθάσει τα τέσσερα  χρόνια (η ιστορία χρονολογείται από το 2010) και η Μαγνησία περιλαμβάνεται στο 20% των περιοχών της χώρας, που ακόμη δεν έχουν τη δυνατότητα λήψης του επίγειου ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος.

Οι βολιώτες θα περιμένουν μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, για να έχουν στις μικρές τους οθόνες την ψηφιακή τηλεόραση, όπως έχουν ήδη οι τηλεθεατές στη Θεσσαλονίκη, την Αττική, την Κόρινθο, τα Τρίκαλα.

Η Digea αποτελεί το «όχημα» για το εγχείρημα των ιδιωτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας, ALPHA, ALTER, ANTENNA, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV, MEGA, STAR και ΣΚΑΪ, για την μετάβαση της τηλεόρασης στην ψηφιακή εποχή.

Όπως είναι γνωστό, σήμερα ψηφιακό σήμα μπορεί να έχει ο οποιοσδήποτε στη μικρή του οθόνη μέσω του δορυφορικού συστήματος της Nova ή του ΟΤΕ, καταβάλλοντας ωστόσο μηνιαία συνδρομή.

Αποκωδικοποιητές

Η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση ξεκίνησε στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2009 από τον Κορινθιακό κόλπο (κέντρο εκπομπής Ξυλόκαστρου), ωστόσο η επέκτασή της στη χώρα γίνεται με βήμα σημειωτόν και πολύ αργούς ρυθμούς.

Στην αγορά των τηλεοράσεων του Βόλου πάντως όλα τα νέα μοντέλα περιλαμβάνουν ψηφιακούς δέκτες MPEG 4 για τα ψηφιακά κανάλια της «Digea».

Μόλις το επίγειο ψηφιακό σήμα έρθει και στο Βόλο, οι καταναλωτές που είχαν αγοράσει τηλεοράσεις μέχρι το 2010, θα πρέπει να προμηθευτούν αποκωδικοποιητές, για να έχουν τη δυνατότητα λήψης του σήματος, οι τιμές των οποίων ξεκινούν από 30 ευρώ ή εφόσον έχουν πολύ παλιά τηλεόραση, να την αλλάξουν, για να αγοράσουν καινούργια και με τους δύο τύπους λήψης σήματος MPEG 2 (ψηφιακά κανάλια της ΕΡΤ) και MPEG 4.

Τα κέντρα συχνοτήτων στη Μαγνησία βρίσκονται στο Πήλιο, το Σωρό, τη Σκιάθο και την Σκόπελο, με διαύλους 21, 26, 29, 37, 41, 44, 47 και 51.

Όπως επισημαίνουν τεχνικοί τηλεόρασης, τις παλιές έγχρωμες τηλεοράσεις οι οποίες έχουν υποδοχή μόνο για κεραία ( δεν έχουν δηλαδή scart υποδοχή για σύνδεση στον αποκωδικοποιητή) δεν τις πετάμε. Οι περισσότερες από αυτές βρίσκονται σε σπίτια παππούδων ή υπάρχουν ως δεύτερες μέσα στο σπίτι, έχουν μεγάλες οθόνες και γενικά είναι  καλές.

Με έναν αποκωδικοποιητή, όταν θα έχουμε ψηφιακό σήμα, θα έχουν πολύ καλή εικόνα και δεν θα χρειαστεί να αγοράσουν καινούρια τηλεόραση, όσοι έχουν τέτοια.

Γι’ αυτές τις τηλεοράσεις λοιπόν υπάρχει αυτή τη στιγμή μόνο ένας αποκωδικοποιητής στην αγορά και μάλιστα από ελληνική εταιρεία, που συνδέεται στην υποδοχή του καλωδίου της κεραίας της τηλεόρασης, όχι με scart, αλλά με απλό καλώδιο κεραίας (έχει όμως και scart o αποκωδικοποιητής-τα έχει όλα δηλαδή).

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το