Τοπικά

Οι συμμορίες ανηλίκων στη Μαγνησία “τρομάζουν” και την ΕΛΑΣ

ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ

Στοιχεία σοκ για την ανήλικη παραβατικότητα στη Μαγνησία

Διακεκριμένες κλοπές, αποδράσεις από το Ίδρυμα Αγωγής, εμπρησμοί, βιασμοί και κλοπές τροχοφόρων οι βασικότερες υποθέσεις με εμπλοκή ανηλίκων, στη Μαγνησία.

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται σήμερα στη «Θεσσαλία» περιλαμβάνουν και  υποθέσεις και με θύματα ανηλίκους. Κανένα κορίτσι δεν καταγράφεται στους δράστες.  Οι δράστες είναι 170 για 121 υποθέσεις, σε ένα οχτάμηνο.

Με 74 υποθέσεις όπου εμπλέκονται 80 άτομα – ηλικίας 14 ως 18 ετών, ασχολήθηκε μόνο το πρώτο τετράμηνο του 2014 η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Βόλου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Τούλας Κεκάτου. Τα κυριότερα αδικήματα των ανηλίκων παραβατών είναι η εμπλοκή τους με δίκυκλα και τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και ακολουθούν οι κλοπές. Από τις 74 υποθέσεις οι 47 αφορούν σε ΚΟΚ, 15 κλοπές και τέσσερις ναρκωτικά. Οι υπόλοιπες παραβίαση περιορισμού διαμονής, δηλαδή απόδραση από το Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων. Το ίδιο διάστημα η Αστυνομία κατέγραψε και τέσσερις υποθέσεις διαπραχθέντων αδικημάτων σε βάρος ανηλίκων. Οι δύο αφορούσαν αρπαγές.

Το δεύτερο τετράμηνο του 2014 η Αστυνομία ασχολήθηκε με 47 υποθέσεις, όπου εμπλέκονται 79 άτομα σοβαρότερης όμως παραβατικότητας (διακεκριμένες κλοπές που είναι κακουργηματική πράξη), περισσότερες αποδράσεις από το Ίδρυμα Αγωγής, εμπρησμούς και βιασμούς και κλοπές τροχοφόρων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλες τις υποθέσεις εμπλέκονται μόνο αγόρια (κανένα κορίτσι). Για διακεκριμένες κλοπές οι κατηγορούμενοι είναι 14 άτομα., ενώ άλλοι τόσοι είναι κατηγορούμενοι για εμπρησμό. Από τους 79 οι 48 είναι αλλοδαποί. Σε βάρος ανηλίκων, το ίδιο διάστημα, καταγράφονται έξι υποθέσεις με οκτώ δράστες.

 Μορφές έκφρασης παραβατικότητας ανηλίκων

 Όπως καταγράφεται από την έως τώρα πολυετή αστυνομική εμπειρία:

Συμμορίες ανηλίκων

Μαζικές πράξεις βανδαλισμού( Χουλιγκανισμός)

Κλοπή

Σεξουαλικές παραβατικές πράξεις

Πολιτική βία

Κατανάλωση και διακίνηση ψυχοτρόπων ουσιών

 Συμμορίες ανηλίκων

Συμμορίες παιδιών ηλικιών 6 -18 ετών σκορπίζουν τον τρόμο, τη βία και πολλές φορές τον θάνατο σε γειτονιές μεγάλων πόλεων, και μικρών χωριών. Δεν διστάζουν να επιτεθούν για να πάρουν μικρά χρηματικά ποσά, κινητά και προσωπικά αντικείμενα των θυμάτων. Με όπλο τον «τσαμπουκά», κρατώντας στιλέτα, σουγιάδες, αλυσίδες, σιδερογροθιές. Ολοένα και περισσότεροι μαθητές συμμετέχουν σε συμμορίες ανηλίκων εκβιάζοντας, απειλώντας και κλέβοντας, είτε συνομηλίκους τους είτε ηλικιωμένους, οι οποίοι είναι αδύναμοι να αντισταθούν.

 Μαζικές πράξεις βανδαλισμού

 Συχνά, ύστερα από μαζικές συγκεντρώσεις (ροκ συναυλίες μουσικής, ποδοσφαιρικούς αγώνες , διαδηλώσεις) εκδηλώνονται μαζικές πράξεις βανδαλισμού, από νέους ηλικίας 15-19 ετών. Οι βανδαλισμοί αυτοί συχνά εκφράζουν την επιθετικότητα των νέων εναντία στα σύμβολα εξουσίας και πλούτου.

Ειδική αναφορά θα πρέπει να γίνει στους χούλιγκαν, δηλαδή στο ζήτημα της βίας στα γήπεδα. Συνήθως, ρωμαλέοι νέοι με, κατά κανόνα, χαμηλή πνευματική, κοινωνική και ηθική στάθμη, που χαρακτηρίζονται από ακρισία, γίνονται υποχείρια επιτηδείων που τους  οργανώνουν σε ομάδες. Οι ομάδες αυτές έχουν μόνο ένα περιστασιακό κοινό ιδεώδες ως στόχο: τη βία για τη βία.

Κλοπή

 Είναι ένα από τα πλέον πιο συνηθισμένα αδικήματα των νέων. Η έξαρση κάποιων αναγκών με συνδυασμό την έλλειψη οικονομικών εφοδίων ωθεί τον νέο στην κλοπή. Επίσης, με τέτοιες παραβατικές συμπεριφορές ο νέος επιδιώκει συγκεκριμένες φορές να εντυπωσιάσει τους συνομήλικους του, να μετρήσει την δύναμή του, ή να ενταθεί σε κάποια παρέα παραβατών.

 Σεξουαλικές παραβατικές πράξεις

Οι περισσότερες σεξουαλικές παραβατικές πράξεις των εφήβων έχουν παρορμητικό χαρακτήρα. Απόπειρες βιασμού, βιαιοπραγίες εναντίον του αντικειμένου της ερωτικής επιθυμίας που αποβλέπουν στην καθυπόταξη ή αποσκοπούν στην εκδίκηση, εκφράζουν συχνά το φόβο του νέου εφήβου για απώλεια του ελέγχου της κατάστασης, την ανησυχία του μήπως θεωρηθεί θηλυπρεπής, την ντροπή ή την απόγνωσή του για την αποτυχία ενός ερωτικού του διαβήματος. Ανάλογοι φόβοι των νέων κοριτσιών μπορεί να εκφραστούν με τη μορφή μιας χαώδους και ρηχής σεξουαλικής ζωής.

 Πολιτική βία

 Σωματική βία εναντίον μελών αντιπάλων παρατάξεων, εξύβριση, απείθεια προς τις αρχές, στα πλαίσια πολιτικών δραστηριοτήτων με πολιτικούς στόχους. Πολλές φορές οι πράξεις αυτές εκφράζουν την αφοσίωση του εφήβου στην ομάδα του και τα ιδανικά του, την αδιαλλαξία του έναντι των αντιπάλων. Ο ανώριμος διπολικός τρόπος σκέψης του εκφράζει την ανάγκη του για σταθερότητα, την εξιδανικευτική του διάθεση, την προσπάθειά του να διαμορφώσει μια συγκεκριμένη ταυτότητα, την τάση του να υποταχθεί σε μια ισχυρή εξουσία.

Η κατανάλωση και διακίνηση απαγορευμένων ψυχότροπων ουσιών

Αποτελεί ένα συχνό αδίκημα της εφηβικής και της μετεφηβικής ηλικίας. Εκτός από τους τακτικούς χρήστες υπάρχουν και οι ευκαιριακοί οι οποίοι είναι και οι περισσότεροι. Συνήθως, η ευκαιριακή χρήση μιας απαγορευμένης ουσίας αποτελεί εκδήλωση της εφηβικής επαναστατικότητας, πράξη μίμησης ή συνέπεια της ύπαρξης κάποιων περιστασιακών δυσκολιών.

 Βία στα σχολεία

Bullying

Sexting

Cyber bullying (ηλεκτρονικός εκβιασμός). Η νέα μόδα που έχει υιοθετήσει η νεολαία σε όλο τον κόσμο ακούει στο όνομα Sexting και ουσιαστικά πρόκειται για ανταλλαγή ερασιτεχνικών γυμνών ή ημίγυμνων φωτογραφιών που βγάζουν οι ίδιοι και στην συνέχεια τις στέλνουν σε φίλους τους μαζί με γραπτά μηνύματα σεξουαλικού περιεχομένου.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία αναφέρθηκαν από τον Διευθυντή της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βόλου κ. Βασίλης Καραϊσκο, ο οποίος ήταν κεντρικός ομιλητής σε συνεστίαση του Ομίλου Inner Wheel Βόλου στο εστιατόριο Κ.Χ. 1948. το βράδυ της περασμένης Τετάρτης.

Επισημαίνεται επίσης ότι από το δικαστήριο ανηλίκων Βόλου, τα στοιχεία της διετίας 2012-13 καταγράφουν μείωση της ανήλικης παραβατικότητα από το 2009 μέχρι πέρσι. Εμφανίζουν όμως μεγαλύτερο αριθμό ανηλίκων με αποφάσεις τοποθέτησης στο  Ίδρυμα Αγωγής Βόλου.

Οι αλλεπάλληλες δε αποδράσεις – και η πλήρης απαξίωση του ιδρύματος από την Πολιτεία- κάνουν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη εφαρμογής της κοινωφελούς εργασίας, που ισχύει από το 2003 και στην πράξη παραμένει κενό γράμμα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το