Τοπικά

Στη ΜΕΘ η 4χρονη από το δάγκωμα οχιάς

 

Ολοένα και καλυτερεύει η κατάσταση της υγείας της 4χρονης από το Ελευθεροχώρι του Δήμου Ρήγα Φεραίου, η οποία νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, μετά από την εμφάνιση αλλεργικής αντίδρασης σε δόσεις του αντιοφικού ορού που της παρασχέθηκε.

Μιλώντας στη «Θ», η οποία και αποκάλυψε το περιστατικό στο χθεσινό φύλλο, στενό συγγενικό πρόσωπο του κοριτσιού σημείωσε πως νοσηλεύεται στη ΜΕΘ στο Ιπποκράτειο, με τον οργανισμό της ευτυχώς να ανταποκρίνεται στην αγωγή που της προσφέρεται, παρουσιάζοντας κάποια βελτίωση. Οι γονείς του παιδιού βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, περνώντας στιγμές αγωνίας, μετά το δάγκωμα που υπέστη από οχιά, την ώρα που έπαιζε.
Όλα άρχισαν προχθές το απόγευμα όταν η 4χρονη μαζί με τη γιαγιά της και τα ξαδελφάκια της, βρισκόταν στο προαύλιο εκκλησίας της κοινότητας. Η γιαγιά έκανε κάποιες εργασίες καθαρισμού και το κοριτσάκι έσκυψε να πιάσει ένα φύλλο. Κάτω από πευκοβελόνες κρυβόταν μια οχιά που πετάχθηκε και δάγκωσε τη μικρή στην παλάμη. Αμέσως έβαλε τα κλάματα, λέγοντας πως πονάει και εξιστόρησε στην ηλικιωμένη ότι ήταν ένα φίδι, γεγονός που έγινε αντιληπτό και από τους παριστάμενους. Ειδοποιήθηκε ο πατέρας της, ο οποίος τη μετέφερε με το αυτοκίνητό του στο Κέντρο Υγείας Βελεστίνου. Εκεί ο γιατρός ενημερώθηκε για το περιστατικό και προσπάθησε να χορηγήσει αγωγή στην 4χρονη, ωστόσο, δεν υπήρξε κάποια βελτίωση. Το χεράκι της άρχισε να πρήζεται, με τον πόνο να είναι οξύς. Αποφασίστηκε να διακομιστεί στο Νοσοκομείο του Βόλου, κάτι που έγινε γύρω στις 7 και νοσηλεύτηκε στην Παιδιατρική Κλινική. Το χέρι της είχε πρηστεί μέχρι τον αγκώνα. Εκεί οι γιατροί, αφού διαπιστώσαν πως επρόκειτο για δάγκωμα οχιάς, προχώρησαν στη χορήγηση μιας δόσης αντιοφικού ορού, που ήταν αραιωμένη για τον κίνδυνο εμφάνισης κάποιας αλλεργικής αντίδρασης. Δυστυχώς, όμως, η ανταπόκριση στο συγκεκριμένο φάρμακο της 4χρονης δεν ήταν καλή, με αποτέλεσμα να κριθεί πως θα πρέπει να μεταφερθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, για μεγαλύτερη ασφάλεια, επειδή υπήρχε κοντά ΜΕΘ. Η διακομιδή έγινε γύρω στις 11 τη νύχτα και στο νοσηλευτικό ίδρυμα, της δόθηκε και δεύτερη αραιωμένη δόση του ορού, σύμφωνα με όσα ορίζει το πρωτόκολλο που ακολουθείται σε τέτοιες περιπτώσεις, όπου και πάλι εμφάνισε αλλεργική αντίδραση. Προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η ζωή του κοριτσιού, γύρω στις 2 το πρωί με ασθενοφόρο μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ Παίδων του Ιπποκράτειου στη Θεσσαλονίκη, όπου και εξακολουθούσε να νοσηλεύεται, χωρίς να απαιτηθεί η διασωλήνωσή του, σε σταθερή κατάσταση.

Οδηγίες του ΕΚΑΒ σε περίπτωση δαγκώματος

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΚΑΒ σχετικά με το τι θα πρέπει να κάνουν οι πολίτες σε περίπτωση δαγκώματος. Επισημαίνεται ότι για την αντιμετώπιση των επιδράσεων του δήγματος, δεν πρέπει το θύμα να περπατήσει, χρειάζεται να μείνει ήρεμο, να γίνει ακινητοποίηση του άκρου κάτω από το ύψος της καρδιάς, καθαρισμός της πληγής, με νερό και σαπούνι. Δεν απαιτείται πάγος στο τραύμα, ούτε σφικτό δέσιμο, αλλά ούτε και η χορήγηση καφέ και αλκοόλ.
«Προσπαθούμε να θυμηθούμε το χρώμα και το σχήμα του, έτσι ώστε να μπορούμε να το περιγράψουμε» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Μετά από δάγκωμα φιδιού, χρειάζεται να γίνει αντιτετανικός ορός. Αντιοφικός ορός γίνεται μόνο στο νοσοκομείο και δεν είναι πάντα απαραίτητος. Η χορήγηση αντιοφικού ορού μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες καθώς δεν αποτελεί πανάκεια, ώστε να συνίσταται σε κάθε δάγκωμα, όπως επισημαίνουν έμπειροι γιατροί του «Αχιλλοπούλειου». Συμπληρώνουν πως πάντα οι γιατροί λειτουργούν σύμφωνα με το προβλεπόμενο πρωτόκολλο σχετικά με τη χορήγηση του ορού, που για τον φόβο αλλεργικών αντιδράσεων χορηγείται αραιωμένος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το