Τοπικά

Στέκι «Αλληλεγγύη για όλους»: Έξι χρόνια βοήθειας στον συνάνθρωπο και με κοινωνική δράση

Το Στέκι «Αλληλεγγύη για όλους» με σύνθημα «κανείς μόνος στην κρίση» τον προηγούμενο μήνα έκλεισε αισίως έξι χρόνια παρουσίας στον Βόλο και τη Νέα Ιωνία. Η ιδέα δημιουργίας του «γεννήθηκε» όταν Βολιώτες κατέβηκαν στην Αθήνα με την κίνηση Ελπίδα Πολιτών και φιλοξενήθηκαν στην Κηφισιά σε ένα παρόμοιο στέκι με διάφορες κοινωνικές δράσεις. Με αφορμή αυτό το γεγονός άρχισε η ιδέα δημιουργίας του και από την ανάγκη ο Βόλος να αποκτήσει ένα στέκι, αφού τότε δεν υπήρχαν εναλλακτικές μορφές κοινωνικής δράσης.

Η «Θ» βρέθηκε  στο Στέκι «Αλληλεγγύη για όλους» συναντώντας την κ. Βάλμη Παπαδοπούλου, εθελόντρια και υπεύθυνη Ταμείου και Τύπου, και την κ. Μαρία Νεοφώτιστου, εθελόντρια και συντονίστρια.

Το Στέκι βοηθούν δεκάδες άνθρωποι, ενώ αποτελείται από 10 μέλη, που συγκροτούν και το συμβούλιο. Όπως εξηγούν οι εθελόντριες, το σύνθημα του Στεκιού είναι «κανείς μόνος στην κρίση», που αποτελεί και τον αυτοσκοπό. Τον περασμένο Δεκέμβριο, όπως τονίζουν, συμπληρώθηκαν έξι χρόνια για το Στέκι.

«Το Στέκι αποτελεί καθαρά εθελοντική ομάδα και όχι ΜΚΟ από επιλογή, προσπαθώντας να σταθούμε δίπλα στον κόσμο που έχει ανάγκη. Δεν διαχειριζόμαστε χρήματα, απλά ό,τι προσφέρουμε αφορούν σε είδη, ενώ κάνουμε έκκληση για βοήθεια και όποιος μπορεί να προσφέρει τρόφιμα, διότι υπάρχει έλλειψη» επισήμανε η κ. Μαρία Νεοφώτιστου για να συμπληρώσει η κ. Βάλμη Παπαδοπούλου: «Έστω μια σακούλα με τρόφιμα, έστω ένα αλεύρι, ένα πακέτο μακαρόνια κ.ά., ενώ υπάρχει άμεση ανάγκη μιας ξυλόσομπας».

Από αριστερά η κ. Βάλμη Παπαδοπούλου, εθελόντρια και υπεύθυνη Ταμείου και Τύπου, και η κ. Μαρία Νεοφώτιστου, εθελόντρια και συντονίστρια

Η ίδια τόνισε ότι τα έσοδα προέρχονται από κουμπαράδες που είναι τοποθετημένοι σε καταστήματα του πολεοδομικού συγκροτήματος, τα οποία καλύπτουν ένα μικρό μέρος των λειτουργικών εξόδων, ενώ τα υπόλοιπα καλύπτονται από τα ίδια τα μέλη.

Οι δράσεις του Στεκιού, όπως τόνισαν οι εθελόντριες, είναι η συγκέντρωση τροφίμων και ρούχων, είδη πρώτης ανάγκης και ό,τι οικιακή μικροσυσκευή, ακόμα και παιδικές κούνιες, πάρκα, ποδήλατα, παιχνίδια κ.ά.

Άλλη μια δράση που έχει αναπτυχθεί και βρίσκεται αισίως στην πέμπτη χρονιά, είναι το κοινωνικό φροντιστήριο, το οποίο απευθύνεται πλέον σε μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου και μέσω του οποίου βοηθιούνται περίπου 40 παιδιά, ενώ υπάρχει ανάγκη σε φιλόλογο και μαθηματικό.

Η κ. Βίλμα Παπαδοπούλου σημείωσε ότι τις ημέρες των γιορτών οι προσφορές ήταν λίγο καλύτερα με τον κόσμο να ευαισθητοποιείται, ενώ υπάρχει συνεργασία με διάφορες ομάδες και συλλόγους που προσφέρουν τρόφιμα.

«Το 2017 πραγματοποιήθηκαν δύο σημαντικές δράσεις, η μία από τον Σύνδεσμο Αποφοίτων Θηλέων και η άλλη με τη βοήθεια του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων Μαγνησίας. Οι προσφορές προέρχονται και από μεμονωμένα άτομα, όπως και από το σωματείο της Χαλυβουργίας και τον Σύλλογο Μικρασιατών «Το Εγγλεζονήσι»» επισήμανε η ίδια.

Προτεραιότητα υπάρχει σε οικογένειες με παιδιά, μονογονεϊκές, με κατάκοιτα ή άρρωστα μέλη, για τα παιδιά του κοινωνικού φροντιστηρίου, για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

«Κάνοντας πράξη την αλληλεγγύη συμμετέχουμε και στο κίνημα κατά των πλειστηριασμών, αλλά προστατεύοντας καθαρά τη λαϊκή κατοικία με σκοπό να σταματήσουμε την υφαρπαγή της ή το χωραφάκι ενός μικροαγρότη, ενώ δεν επεμβαίνουμε σε πλειστηριασμό από άτομο προς άτομο και επίσης έχουμε κατά το παρελθόν αφήσει να γίνει πλειστηριασμός από μία διεκδίκηση για διατροφή μιας μητέρας που μεγάλωνε μόνη της το παιδί» ανέφερε η κ. Μαρία Νεοφώτιστου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το