Τοπικά

Σοβαρά προβλήματα από την καύση σκουπιδιών σε όλο τον κόσμο – Αποκαλυπτικά στοιχεία παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση στον Βόλο

Τις επικίνδυνες συνέπειες από την καύση σκουπιδιών στις τσιμεντοβιομηχανίες, παρουσίασε σήμερα σε μεγάλη εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας η Μεξικάνα πανεπιστημιακός dr Brisa Violeta Carrasco Callegos. Η ομιλία πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών ενάντια στην καύση σκουπιδιών και στο αμφιθέατρο Σαράτση είχε αναρτηθεί πανό κατά του Δήμου Βόλου και της απόφασής του να κατασκευάσει εργοστάσιο παραγωγής σκουπιδιών για πώληση.

Όπως τόνισε η Μεξικάνα καθηγήτρια σε δηλώσεις της, «τα ίδια τα κινήματα αλλά και οι ειδικοί έχουν διαπιστώσει ότι υπάρχουν προβλήματα από την καύση απορριμμάτων, και αυτό οφείλεται στο ότι τα παραδοσιακά καύσιμα αρχίζουν να αλλάζουν και τη θέση τους παίρνουν πλέον απορρίμματα που είναι νοσοκομειακά, ελαστικά, βιομηχανικά.

Τα νέα υλικά αποδεικνύεται ότι είναι πιο βλαβερά από τα παραδοσιακά καύσιμα. Εκλύονται βαρέα μέταλλα όπως διοξίνες και φουράνια που θεωρούνται υψηλά καρκινογόνα. Ένα από τα επιχειρήματα των ίδιων των εργοστασίων τσιμέντων είναι ότι χάρη στα νέα καύσιμα, μειώνονται τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Και όντως το μειώνουν σε μικρό ποσοστό, από την άλλη καταγράφεται αύξηση άλλων ρύπων που είναι εξίσου και περισσότερο επικίνδυνοι», είπε.

Σύμφωνα με την ίδια, κάθε φορά τα εργοστάσια είναι υποχρεωμένα να δώσουν συγκεκριμένες τιμές στην εκάστοτε κυβέρνηση. Και φαίνεται ότι υπάρχουν διοξίνες, φουράνια, μόλυβδος, υδράργυρος, κάδμιο και άλλα βαρέα μέταλλα. Σε κάθε χώρα από επίσημα αρχεία αποδεικνύεται ότι είναι παρόντα αυτά τα στοιχεία, σημείωσε.

Στο Μεξικό υπάρχουν δύο μονάδες που δεν παράγουν τσιμέντο και παρόλα αυτά καίνε σκουπίδια. «Αυτή η δραστηριότητα που προωθείται σε όλον τον κόσμο δεν είναι τίποτα άλλο από μία νέα πηγή εσόδων για τις τσιμεντοβιομηχανίες. Υπάρχουν πολλές μελέτες που χρηματοδοτούνται από την ίδια τη βιομηχανία και δείχνουν ότι είναι λιγότερο επικίνδυνη η καύση απορριμμάτων όταν είναι μικτή. Αλλά επειδή χρηματοδοτούνται από τη βιομηχανία, αμφισβητείται σε σημαντικό βαθμό η αξιοπιστία τους.

Οι παραδοσιακοί τρόποι ρίψης απορριμμάτων ακολουθούν άλλες διαδικασίες και η ίδια δεν μπορεί ακολουθηθεί σε έναν κλίβανο με τα σκουπίδια. Αν ακολουθηθεί αυτή μπορεί να είναι έως και έξι φορές πιο επικίνδυνη. Δεν είναι κατασκευασμένοι οι κλίβανοι για τον σκοπό αυτό. Ακόμη και η ίδια Ε.Ε. που εξέδιδε ομόλογα άνθρακα αποφάσισε τον Ιούλιο του 2017 να σταματήσει να δίνει κίνητρα για τέτοιου είδους καύση γιατί δεν είναι φιλική στο περιβάλλον», κατέληξε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το