Τοπικά

Σε οκτώ μήνες εξυπηρετήθηκαν 208 άτομα από το “Job Center” και 41 βρήκαν εργασία

Περισσότεροι από 200 συμπολίτες μας έχουν εξυπηρετηθεί και βοηθήθηκαν να βρουν εργασία από το Job Center της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ μέσα σε διάστημα οχτώ μηνών, από την έναρξη της λειτουργίας του. Το Γραφείο Διευκόλυνσης, Ενδυνάμωσης και Τεκμηρίωσης της Απασχόλησης «Job Center» είναι μία νέα πιλοτική κοινωνική δομή για την απασχόληση της με κύριο στόχο την ένταξη και επανένταξη συμπολιτών/ισσών μας στην αγορά εργασίας.
Ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Απρίλιο του 2022 και αποτελεί πανελλαδικά τη μόνη ενεργή δομή «Job Center» σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η ομάδα του Job Center του Βόλου απαρτίζεται από τρεις κοινωνικούς λειτουργούς (μεταξύ των οποίων ο ένας είναι συντονιστής), μία ψυχολόγο, μία οικονομολόγο και μία διοικητικό.
Η δομή απευθύνεται σε ωφελούμενους άνεργους / μειονεκτούντα άτομα, κατά προτεραιότητα της περιοχής παρέμβασης της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Βόλου, οι οποίοι εντάσσονται μέσω πρόσκλησης / συνέντευξης ή παραπομπής ως Δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (πρ. ΚΕΑ) ή/και ως ωφελούμενοι των δομών υποστήριξης της φτώχειας και του ξενώνα φιλοξενίας αστέγων.
«Η φιλοσοφία μας βασίζεται στην εφαρμογή διεπιστημονικών προσεγγίσεων προώθησης της απασχόλησης των άνεργων και δικαιούχων Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (πρώην Κ.Ε.Α.), με σκοπό ο/η άνεργος/η να ανακαλύψει τις κλίσεις του/της, να βελτιώσει τα προσόντα του/της και να καταστεί αυτόνομος/η στην ενεργή αναζήτηση εργασίας» δήλωσε η κοινωνική λειτουργός και συντονίστρια του Job Center Μαρκέλλα Βαλσάμη. Σημείωσε πως στους στόχους του Γραφείου εκτός από την ένταξη και την παραμονή σε θέση εργασίας είναι και η ενίσχυση της απασχολησιμότητάς τους σε εναρμόνιση με την αγορά εργασίας.

208 βοηθήθηκαν από το Job Center
Μέχρι σήμερα 208 συμπολίτες μας έχουν γίνει αποδέκτες των υπηρεσιών, η πλειονότητα των οποίων ήταν γυναίκες (108) έναντι 80 ανδρών (κυρίως κάτω των 49 ετών) ενώ 20 έφηβοι έλαβαν υπηρεσίες επαγγελματικού προσανατολισμού.
Ειδικότερα, 68 εξυπηρετούμενοι εντάχθηκαν σε πλαίσια ενίσχυσης απασχολησιμότητας (επιδοτούμενα Voucher, σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, ΙΕΚ, ΕΠΑΣ, Εσπερινό Λύκειο κ.α.). Επιπλέον, σε θέσεις εργασίας της επιλογής τους τοποθετήθηκαν 41 ωφελούμενοι αμφιδρόμως στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα ενώ την ίδια στιγμή το συμφωνητικό συνεργασίας με τον Εμπορικό Σύλλογο Βόλου νοηματοδοτεί τις προσπάθειες για ένταξη και επανένταξη στην αγορά εργασίας.
Οι θέσεις εργασίας ποικίλλουν καθώς αρκετοί από αυτούς απασχολήθηκαν στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα ως συμβασιούχοι αλλά και στον τουριστικό κλάδο. Υπήρξαν περιπτώσεις που συμπολίτες μας εντάχθηκαν σε εκπαιδευτικούς φορείς ως υπάλληλοι γραφείου και άλλες ειδικότητες, στον χώρο της βιομηχανίας, στο λιανεμπόριο όπως και στον κλάδο της εστίασης.
Όπως τόνισε η κ. Βαλσάμη, μετά την τοποθέτηση σε θέση εργασίας παρέχεται υποστήριξη με σκοπό την παραμονή στη θέση αυτή. Αναφέρθηκε επίσης στη μεθοδολογία του Γραφείου, η οποία βασίζεται στις λύσεις και όχι στα προβλήματα. «Προσπαθούμε να ενδυναμώσουμε τους άνεργούς μας ώστε να βάζουν στόχους και να αναζητούν λύσεις στα προβλήματά τους σχεδιάζοντας το μέλλον τους, προκειμένου να μην εγκλωβίζονται στον φαύλο κύκλο της συζήτησης για τα πολλά καθημερινά τους προβλήματα που τους απογοητεύουν και τους αποθαρρύνουν από το να κρατήσουν τα ηνία της δικής τους ζωής» ανέφερε.
Στόχος του Γραφείου είναι η σωστή πληροφόρηση των άνεργων και η σύνδεσή τους με ενεργές θέσεις εργασίας. Παράλληλα γίνεται «ενδυνάμωσή» τους μέσω coaching απασχόλησης και συμβουλευτικής.
«Η κατάλληλη προετοιμασία του άνεργου στοχεύει στη διασφάλιση της παραμονής του στην εκάστοτε θέση και την κάλυψη των αναγκών του εργοδότη» πρόσθεσε η συντονίστρια. Ο ρόλος του κοινωνικού λειτουργού στη δομή «Job Center»αποτελεί θεμέλιο λίθο καθώς είναι ο βασικός χειριστής των διαδικασιών εργασιακής επανένταξης. Επιπλέον, στηρίζεται η ιδέα της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας και της συνεταιριστικής ή εταιρικής δράσης, παρέχοντας πληροφόρηση και οικονομική συμβουλευτική αλλά και στήριξη στον σχεδιασμό ενός αποτελεσματικού επιχειρηματικού πλάνου.
Όπως τόνισε η κ. Βαλσάμη όλες οι παρεχόμενες υπηρεσίες είναι δωρεάν, τόσο για τους άνεργους όσο και για τους εργοδότες.
Το Γραφείο Διευκόλυνσης, ενδυνάμωσης και τεκμηρίωσης της απασχόλησης (Job Center) στην περιοχή παρέμβασης – ΣΒΑΑ Βόλου» με κωδικό ΟΠΣ (MIS) 5091685, εντάσσεται στις κοινωνικές δράσεις της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) Βόλου και χρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020.

Συνδιοργάνωση εργαστηρίου τεχνικών αναζήτησης εργασίας για τους φιλοξενούμενους στον Ξενώνα Αστέγων
Χθες η ομάδα του Γραφείου Διευκόλυνσης, Ενδυνάμωσης και Τεκμηρίωσης της Απασχόλησης «Job Center» της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ Δήμου Βόλου, συνδιοργάνωσε με τις Δομές του Ξενώνα Φιλοξενίας Αστέγων και Κέντρου Κοινότητας εκπαιδευτικό εργαστήρι /workshop με τίτλο: «Τεχνικές Αναζήτησης Εργασίας-Job Boards».
Το εργαστήρι αποτελεί σειρά δράσεων με κοινό παρονομαστή την ενδυνάμωση για την ένταξη/επανένταξη στην αγορά εργασίας. Ο στόχος του εν λόγω εργαστηρίου είναι διττός καθώς επιχειρεί να συστήσει σύγχρονους, εναλλακτικούς τρόπους αναζήτησης εργασίας με απτό τρόπο.
Πιο συγκεκριμένα, το εργαστήρι πλαισιώνεται από δύο μέρη ένα θεωρητικό, που εστιάζει στα οφέλη και τα πλεονεκτήματα των «Job Boards» παρουσιάζοντας πρόσφατα παραδείγματα από την Ελλάδα του σήμερα, και ένα εμπειρικό μέρος όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν σε πραγματικό χρόνο μία πιλοτική εφαρμογή και να την αξιολογήσουν. Με τον τρόπο αυτόν, επιχειρείται η διάδραση αλλά και η σύζευξη θεωρίας και πράξης στον σύγχρονο κόσμο των Job Boards. Αξίζει να σημειωθεί ότι, η δράση ήταν στοχευμένη με ομάδα στόχου τους εξυπηρετούμενους του Ξενώνα Φιλοξενίας Αστέγων στο πλαίσιο της ενεργοποίησης και της επανένταξης στην αγορά εργασίας.
Εισηγήτριες του α’ μέρος του εργαστηρίου που υλοποιήθηκε στον χώρο του Job Center (Λαχανά 5 και Λήμνου) ήταν η συντονίστρια της Δομής και κοινωνική λειτουργός κα Μαρκέλλα Βαλσάμη και η κα Μαρία Ζούζουλα, σύμβουλος Απασχόλησης του Κέντρου Κοινότητας. Συγχρόνως, το δεύτερο και εμπειρικό μέρος του Εργαστηρίου/Workshop θα υλοποιηθεί την Παρασκευή 10/02/2023 στις 11.00 π.μ. με κύρια εισηγήτρια την οικονομολόγο του Job Center κ. Ιωάννα Μπεφάνη μέσω της πλαισίωσης και της ενεργητικής συμμετοχής της διεπιστημονικής ομάδας της Δομής.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το