Ελλάδα

Ρούλα Πισπιρίγκου: Καταπέλτης διευθύντρια του «Παίδων» – «Στο πρόσωπό της δεν υπήρχε ούτε αγωνία ούτε φόβος»

«Ακόμη και όταν το παιδί έκανε επεισόδιο στο πρόσωπο της δεν υπήρχε ούτε αγωνία ούτε φόβος», κατέθεσε στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου η διευθύντρια της παιδιατρικής του νοσοκομείου Παίδων, Μυρσίνη Μαυρίκου. Σύμφωνα με την γιατρό, η μικρή Τζωρτζίνα ήταν ένα «υγιές παιδί μέχρι τον Απρίλιο του 2021» όπως έδειχνε το ιστορικό της, ενώ σημείωσε πως «από τα ιατρικά δεδομένα δεν δικαιολογείται ο θάνατός της. Ο ακαριαίος και αιφνίδιος θάνατος δεν δικαιολογείται».

«Όταν έφυγα την Παρασκευή από το νοσοκομείο, δεν περίμενα ότι την επόμενη μέρα θα ενημερωθώ πως το παιδί πέθανε», τόνισε.

«Από το ιστορικό του, ήταν υγιές παιδί μέχρι τον Απρίλιο του 2021. Η μητέρα μου είπε ότι πριν την ανακοπή είχε κάνει έναν πανικό στο σπίτι πριν πάει στο νοσοκομείο. Έτσι μου το περιέγραψε η ίδια, σαν πανικό μέσα στο σπίτι. Επειδή ήταν σταθερό, από τις 25/1 δεν είχε κάνει κάποιο επεισόδιο. Αυτό το παιδί από την ώρα που μπήκε στο νοσοκομείο έγινε καρδιολογική και νευρολογική εκτίμηση, ηλεκτροεγκεφαλογράφημα και είχε 24ωρη παρακολούθηση του οξυγόνου τουΔεν προέκυψε απολύτως τίποτα από τον έλεγχο» τόνισε η μάρτυρας, σύμφωνα με το dikastiko.gr.

  • Πρόεδρος: Τι ερωτήσεις κάνατε στους γονείς;

Μάρτυρας: Για τo οικογενειακό ιστορικό τους. Δε μου ανάφεραν ότι υπάρχει κάτι. Μου είπαν όμως για τους δυο προηγούμενους αιφνίδιους θανάτους των παιδιών. Στην οικογένεια δεν υπήρχαν προβλήματα. Μάλιστα για το πρώτο παιδί όταν η μητέρα μου είπε ότι πέθανε από οξεία ηπατική ανεπάρκεια και ρώτησα αν είχε πρόβλημα και μου είπε όχι. Και της απάντησα «περίεργο». Για το άλλο παιδάκι μου είπαν ότι πέθανε από αγενεσία φλεβοκόμβου κάτι που πρώτη φορά άκουσα σαν γιατρός. Μου φάνηκε περίεργο.

  • Πρόεδρος: Τι είχατε παρατηρήσει στη μητέρα;

Μάρτυρας: Μου έκανε τρομερή εντύπωση το πόσο ψύχραιμη ήταν. Ακόμη και όταν το παιδί έκανε επεισόδιο στο πρόσωπο της δεν υπήρχε ούτε η αγωνία ούτε ο φόβος. Αυτό δε συμβαίνει στους γονείς. Μάλιστα σε κάποιο επεισόδιο που το παιδί δεν είχε κάνει βραδυκαρδία, αλλά ταχυκαρδία, μου είπε ότι «έτσι συμβαίνει και θα κάνει σε λίγο». Με απόλυτη ψυχραιμία και ηρεμία. Αυτό δεν το έχω συναντήσει ποτέ ξανά σε γονείς. Να προβλέπει γονιός τι θα πάθει το παιδί του;

  • Πρόεδρος: Στις 28/1 τι έγινε;

Μάρτυρας: Είχε εξεταστεί το παιδί ήταν μια χαρά και μας κάλεσε η μητέρα ότι το παιδί κάνει επεισόδιο. Πήγαμε και το παιδί είχε κάνει αποκορεσμό. Τρία πράγματα μπορείς να σκεφτείς. Σπασμοί επιληψίας, κάτι που δεν φάνηκε. Θα μπορούσε να είναι εγκεφαλοπαθητικα επεισόδια. Και θα μπορούσε να είναι κι ένα επεισόδιο απότοκο υποξίας. Το παιδί να μην είχε οξυγόνο. Εμείς βλέπαμε πάντα το αποτέλεσμα, ποτέ δεν ήμασταν στην αρχή του επεισοδίου. Πάντα μετά.

«Είναι απίθανο ένα παιδί να κάνει σπασμούς και να μην καταγράφεται πάνω στο επεισόδιο κάποια δραστηριότητα»

  • Πρόεδρος: Έχετε πει ότι δεν υπήρχε καταγραφή σαφούς επιληπτικής δραστηριότητας…

Μάρτυρας: Εμφάνισε δύο επεισόδια τα οποία δεν υπήρχαν στην καταγραφή. Είναι απίθανο ένα παιδί να κάνει σπασμούς και να μην καταγράφεται πάνω στο επεισόδιο κάποια δραστηριότητα στο εγκεφαλογραφημα. Αυτό σημαίνει ότι δεν ήταν επεισόδιο επιληψίας.  Ίσως ήταν κάποια εγκεφαλοπαθητικα επεισόδια ή ένα περιστατικό υποξίας

«Υπήρχαν περιστατικά που με είχαν προβληματίσει. Γιατί στην Πάτρα το παιδί εμφάνιζε περιστατικά αλλά στη ΜΕΘ δεν είχε κανένα επεισόδιο όσο ήταν από την επίβλεψη γιατρών και νοσηλευτών. Ήθελα να είμαι σίγουρη ότι τα φάρμακα χορηγούνται σωστά και ότι δεν γίνεται κάτι. Και μιλάω φυσικά για τα φάρμακα που χορηγούσε η μητέρα μέσω γαστροστομίας» είπε η γιατρός και συμπλήρωσε πως η μητέρα δεν εξέφρασε καμία ανησυχία για το παιδί στην ίδια.

  • Εισαγγελέας: Τι επεισόδιο ήταν αυτό που οδήγησε να καταλήξει;

Μάρτυρας: Δεν το είδε κάνεις αυτό το επεισόδιο. Το παιδί όταν μπήκε η συνάδελφος ήταν ήδη νεκρό. Στις 29/1 δεν ξέρει κανείς τι έγινε. Το παιδί βρέθηκε ξαφνικά σχεδόν νεκρό. Κάτι τρομερά περίεργο. Δεν υπήρχε καμία προειδοποίηση. Η μητέρα ήταν ο μόνος άνθρωπος που βρισκόταν μέσα. Στα δυο επεισόδια πριν τον θάνατο, κάναμε επίσκεψη απέναντι και ήρθε στην πόρτα και μας το είπε. Πάντα η μητέρα ήταν παρούσα.

Υπεράσπιση: Στο Καραμανδάνειο η Τζωρτζίνα περιέγραψε στον γιατρό της το επεισόδιο.

Μάρτυρας: Αυτό αποκλείεται. Οι σπασμοί δεν έχουν συνείδηση. Βέβαια δεν ήμουν παρούσα, ο,τι σας είπαν οι γιατροί που εξέτασαν το παιδί.

Υπεράσπιση: Είπατε ότι οι εξετάσεις που κάνατε εσείς δεν έδειξαν κάτι σημαντικό. Στο παίδων έγιναν στις 28/1 και στις 29/1. Γνωρίζετε τι έχουν δείξει αυτά τα αποτελέσματα; Το ρωτάω γιατί ήταν αρνητικές στην κεταμίνη.

Μάρτυρας: Ξέρω μόνο την τοξικολογική μετά το θάνατο που εντοπίστηκε η κεταμίνη την οποία εμείς ουδέποτε χορηγήσαμε.

Υπεράσπιση: Εσείς την κεταμίνη την γνωρίζετε;

Μάρτυρας: Την έμαθα μετά. Σαν γιατρός δεν την έχω χρησιμοποιήσει ποτέ. Υπάρχει μόνο στα χειρουργεία και στη ΜΕΘ.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το