Άρθρα

Πρωτομαγιά: Πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες, την ευημερία του λαού, την ειρήνη και την πρόοδο της ανθρωπότητας

Του Μεταξά Βασίλη,
Γραμματέα της ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ

Η Πρωτομαγιά είναι ημέρα ταξικού αγώνα και μνήμης των θυσιών της εργατικής τάξης ενάντια στην εκμετάλλευση, ενάντια στη διαρκή επίθεση στα δικαιώματα της, ημέρα πάλης για μια νέα κοινωνία, που η εξουσία θα ανήκει στην ίδια την εργατική τάξη με κατάργηση κάθε εκμεταλλευτικής σχέσης.
Η διαχείριση της πανδημίας και οι συνέπειες της στους εργαζόμενους αποτέλεσε ακόμη ένα έγκλημα ενάντια στην εργατική τάξη. Η παντελής έλλειψη μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς και η μη επίταξη του ιδιωτικού τομέα, που συνεχίζει να θησαυρίζει, αποδεικνύουν ότι οι αντιθέσεις σε μια άδικη, ταξική κοινωνία δε γεφυρώνονται, αλλά οξύνονται περισσότερο. Ακόμη και για τις σπουδαίες επιστημονικές ανακαλύψεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως τα εμβόλια, κυριαρχούν το κυνήγι του κέρδους και οι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί.

Επιπλέον η πανδημία αποδείχτηκε μεγάλη ευκαιρία για το κεφάλαιο να εφαρμόσει νέες πιο εξελιγμένες μορφές εκμετάλλευσης των εργαζομένων, όπως οι απλήρωτες υπερωρίες και η τηλεργασία, που καταργούν τα όρια μεταξύ εργασιακής και προσωπικής ζωή. Μια σειρά από νέα αντεργατικά μέτρα που η εφαρμογή τους προωθείται σε όλη την Ε.Ε., όπως και στη χώρα μας από τη ΝΔ, για την εξυπηρέτηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων.

Αντεργατικά μέτρα που έρχονται να προστεθούν στα προηγούμενα αντιλαϊκά νομοθετήματα των αστικών κυβερνήσεων, όπως αυτά της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για τον κατώτατο μισθό, για το χτύπημα της απεργίας, την προώθηση της καρκινογόνας καύσης των σκουπιδιών, τους πλειστηριασμούς, τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα και άλλα πολλά, μια μεγάλη λίστα δώρων προς το κεφάλαιο. Μέτρα που στόχο είχαν την ενίσχυση των κερδών των ομίλων πατώντας τα δικαιώματα στην αξιοπρεπή δουλειά και διαβίωση, την ίδια τη ζωή του λαού, με μοναδικό εμπόδιο στην προώθηση και στην εφαρμογή τους τους αγώνες που αναπτύχθηκαν στο κίνημα με τη συμβολή του ΚΚΕ.

Γενικότερα, χωρίς να έχει υποχωρήσει η πανδημία, τα καπιταλιστικά κράτη και οι κυβερνήσεις είτε κεντροδεξιές είτε νεοφιλελεύθερες είτε σοσιαλδημοκρατικές προετοιμάζονται για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας. Ανάκαμψη που όμως δε θα φέρει την αποκατάσταση του λαϊκού εισοδήματος και των εργασιακών δικαιωμάτων που άρπαξαν από τους εργαζόμενους στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας, αποδεικνύοντας ότι ο φαύλος κύκλος της καπιταλιστική οικονομίας «κρίση – ανάπτυξη» προσθέτει νέα βάρβαρα μέτρα στους λαϊκά στρώματα.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από το «Σχέδιο Ανάκαμψης» της Ε.Ε. και της κυβέρνησης που προβλέπει νέα προνόμια για το κεφάλαιο και νέα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα. Η ίδρυση του «Ταμείου Ανάκαμψης», που χαιρέτισαν όλα τα κόμματα, πλην ΚΚΕ, προβάλλεται με στόχο μια ακόμη την παραπλάνηση του ελληνικού λαού και τον εξωραϊσμό της Ε.Ε. Κι αυτό γίνεται αποκρύπτοντας από τον λαό ότι για κάθε εκταμίευση από το Ταμείο, που θα πηγαίνει στους μεγάλους ομίλους της «πράσινης» και «ψηφιακής» ανάπτυξης, θα πρέπει να νομοθετούνται νέα αντεργατικά μέτρα για το ξεζούμισμα των εργαζομένων, ότι την «πράσινη ανάπτυξη» ο λαός θα τη διπλοπληρώνει με περισσότερους «πράσινους» φόρους, με την πανάκριβη ενέργεια, με καταστροφές στο περιβάλλον και με βλαβερές επιπτώσεις στην υγεία του.

Από τον πακτωλό των δισεκατομμυρίων ευρώ του «Ταμείου Ανάκαμψης», ούτε «cent» δεν θα πάει στη δημόσια υγεία, στην εκπαίδευση, στους μισθούς, στις συντάξεις, στη βελτίωση των κοινωνικών υπηρεσιών, σε έργα προστασίας από τις φυσικές καταστροφές, στη στήριξη των μικρών αυτοαπασχολούμενων και αγροτών. Δεν είναι όπως ισχυρίζονται ένα «ουδέτερο» αναπτυξιακό εργαλείο. Αντίθετα είναι μια ακόμη «θηλιά» στο λαιμό των εργαζομένων για να βγουν από την καπιταλιστική κρίση οι επιχειρηματικοί όμιλοι της Ευρώπης, και της χώρας μας, για να διατηρήσουν τη θέση τους στον διεθνή ανταγωνισμό.

Έτσι κυβέρνηση, Ε.Ε. και μεγαλοεργοδοσία ετοιμάζονται να καταργήσουν το 8ωρο και να νομοθετήσουν τη 10ωρη δουλειά, για πρώτη φορά από το 1920. Το νέο νομοσχέδιο βάζει μπουρλότο στη ζωή εκατομμυρίων εργαζομένων. Με το νομοσχέδιο οι όροι εργασίας, το πόσο θα εργάζονται, το πόσο θα αμείβονται, το πόσο θα ξεκουράζονται οι εργαζόμενοι θα καθορίζεται με ατομική συμφωνία εργοδοσίας – εργαζόμενου. Οι ευθύνες για τη «διευθέτηση του χρόνου εργασίας» και για την εφαρμογή των οδηγιών της Ε.Ε. βαρύνουν εξίσου όλες τις κυβερνήσεις της ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, που μεθοδικά διατηρούσαν και χειροτέρευαν το νομοθετικό πλαίσιο της ευελιξίας και της κατάργησης του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις των μεγάλων ομίλων της Ε.Ε. Επιπλέον, επιχειρείται να δοθεί ακόμη ένα πιο ισχυρό πλήγμα στα εργατικά συνδικαλιστικά δικαιώματα βάζοντας ασφυκτικούς περιορισμούς στο απεργιακό δικαίωμα και στη συνδικαλιστική δράση.

Η καπιταλιστική κερδοφορία, επίσης, δεν υπηρετείται μόνο από την εκμετάλλευση. Η εκμετάλλευση είναι η μια όψη του νομίσματος. Η άλλη είναι το μοίρασμα των αγορών των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των δρόμων μεταφοράς. Για το λαό μας έχει διαμορφωθεί μια άκρως επικίνδυνη κατάσταση, αφού η χώρα μας είναι βαθιά μπλεγμένη στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Όλη η περιοχή μυρίζει μπαρούτι! Από τους ανταγωνισμούς ΗΠΑ – ΚΙΝΑΣ, ΡΩΣΙΑΣ, κ.ά. Και η περιοχή της Μαγνησίας έχει μετατραπεί σε μια απέραντη αμερικανονατοϊκή βάση, έχει μετατραπεί σε στόχο, σε μαγνήτη επιθέσεων, σε περίπτωση πολεμικής εμπλοκής. Ταυτόχρονα συνεχίζεται το «παζάρι» ανάμεσα στις αστικές τάξεις Ελλάδας – Τουρκίας και προετοιμάζεται με τις ευλογίες των ΗΠΑ και της Ε.Ε. η συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, η οριστική διχοτόμηση της Κύπρου, δηλαδή η καταπάτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του λαού, των διεθνών συμφωνιών, η επικίνδυνη αλλαγή των συνόρων.

Απέναντι σε όλη αυτή την κατάσταση, σήμερα πρέπει να δυναμώσει η οργάνωση στα ταξικά σωματεία, στους αγροτικούς συλλόγους στις μαζικές οργανώσεις των γυναικών και της νεολαίας των λαϊκών στρωμάτων. Η πείρα του προηγούμενου διαστήματος, η «οργανωμένη απειθαρχία» κόντρα στις απαγορεύσεις, στις συκοφαντίες στην επιχείρηση της κυβέρνησης να βάλει στον γύψο τους αγώνες με την κρατική καταστολή γέννησε την αισιοδοξία! Ανοίχτηκε ένας σπουδαίος δρόμος! Αποδεικνύεται ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να υπερασπιστούν τις ζωές τους και τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης. Είναι η ώρα η εργατική τάξη και ο λαός να αξιοποιήσουν τα δικά τους «όπλα» στην ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου.

Παρά τον αρνητικό συσχετισμό στην Ελλάδα και παγκόσμια και τη φετινή Πρωτομαγιά πρέπει να αποτελέσει έναν ακόμη σταθμό στη μάχη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας. Με την οργανωμένη πάλη και την κοινωνική συμμαχία να μπει στο προσκήνιο η πάλη για τις σύγχρονές ανάγκες μας. Να αποδείξουμε ότι ο τροχός της ιστορίας δεν έχει σταματήσει. Ότι το σημερινό σύστημα δε φτιασιδώνεται. Θα συνεχίσει να γίνεται πιο βάρβαρο και πιο επιθετικό. Ότι μπορεί να ανατραπεί, να αντικατασταθεί από τον σοσιαλισμό – κομμουνισμό, όπου η κοινωνική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, ο επιστημονικός σχεδιασμός για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, ο εργατικός έλεγχος και η συμμετοχή σε όλα τα όργανα της εξουσίας, από κάτω προς τα πάνω, μπορεί να οδηγήσουν στην ευημερία του λαού, στην ειρήνη και την πρόοδο της ανθρωπότητας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το