Τοπικά

Βόλος: Σε εξέλιξη ο σχεδιασμός για τα διδακτήρια που θα αξιοποιηθούν ως εξεταστικά κέντρα στις πανελλαδικές 

Στην αξιοποίηση των διδακτηρίων και των γυμνασίων για να λειτουργήσουν ως εξεταστικά κέντρα στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις προσανατολίζεται η διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.
Στη διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ήδη κάνουν έναν σχεδιασμό για τα εξεταστικά κέντρα που θα στεγάσουν φέτος τους υποψήφιους των πανελλαδικών εξετάσεων οι οποίες θα ξεκινήσουν στις 14 Ιουνίου για τα ΓΕΛ και στις 15 Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ.
Προχθές ο διευθυντής Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Χαράλαμπος Σταχτέας συμμετείχε σε σύσκεψη εργασίας με την υπουργό παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως, την υφυπουργό Παιδείας κ. Ζέττα Μακρή και τη γενική γραμματέα, καθώς και όλους τους διευθυντές διευθύνσεων δευτεροβάθμιας για τις πανελλαδικές εξετάσεις αλλά και για άλλα θέματα.

Ένα από τα ζητήματα που σχετίζονται με τις πανελλαδικές, είναι πόσα εξεταστικά κέντρα θα λειτουργήσουν. Πέρυσι λειτούργησαν 26 εξεταστικά κέντρα εκ των οποίων 23 για τα ΓΕΛ και τρία για τα ΕΠΑΛ.
Μάλιστα πέρυσι είχε λειτουργήσει για πρώτη φορά ως εξεταστικό κέντρο και το μουσικό σχολείο το οποίο τα προηγούμενα χρόνια αποτελούσαν κοινό εξεταστικό κέντρο με το γειτονικό 7ο ΓΕΛ.
«Για φέτος πολλά θα εξαρτηθούν από την απόσταση που πρέπει να έχουν μεταξύ τους οι υποψήφιοι. Δηλαδή θα ισχύσει το 1,5 μέτρο απόσταση ή θα πάμε στα δύο μέτρα; Αυτό το ρωτήσαμε στην προχθεσινή τηλεδιάσκεψη με την υπουργό, την υφυπουργό και τη γενική γραμματέα και αναμένουμε απάντηση» τόνισε ο κ. Σταχτέας.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως υπάρχει μια σκέψη να χρησιμοποιήσουμε και διδακτήρια που στεγάζονται Γυμνάσια. Αν μάλιστα, η απόσταση μεταξύ των υποψήφιων είναι στα δύο μέτρα και όχι στο 1,5 μέτρο, τότε θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν ως εξεταστικά κέντρα αρκετά διδακτήρια των γυμνασίων στο πολεοδομικό συγκρότημα. Φαίνεται πως οριστικές αποφάσεις θα παρθούν μετά από περίπου δεκαπέντε μέρες, όταν θα πραγματοποιηθεί νέα τηλεδιάσκεψη με το υπουργείο παιδείας».

Πότε χορηγείται αναρρωτική άδεια ειδικού σκοπού σε εκπαιδευτικούς
Διευκρινίσεις σχετικά με τα ερωτήματα που αφορούν στη χορήγηση αναρρωτικής άδειας ειδικού σκοπού σε εκπαιδευτικούς, δίνει σε ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την εγκύκλιο ορίζεται ότι: «Σε περίπτωση που υπάλληλος του Δημοσίου, όπως ορίζεται στο πεδίο εφαρμογής της από 11.3.2020 ΠΝΠ, απαιτείται να τεθεί σε περιορισμό, λόγω των έκτακτων μέτρων για τον κορωνοϊό COVID-19 και κατόπιν οδηγιών που του έχουν δοθεί αρμοδίως από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.) ή από άλλο αρμόδιο δημόσιο φορέα, ο οποίος ενημερώνει αμελλητί τον Ε.Ο.Δ.Υ., απουσιάζει δικαιολογημένα από την Υπηρεσία με αναρρωτική άδεια ειδικού σκοπού, κατόπιν υποβολής υπεύθυνης δήλωσης. Η αναρρωτική άδεια ειδικού σκοπού δεν αφαιρείται από τη δικαιούμενη αναρρωτική άδεια του υπαλλήλου, ούτε απαιτείται ο υπάλληλος να παραπεμφθεί στην αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή. Οι υπάλληλοι της παρούσας παραγράφου προσμετρώνται στους υπαλλήλους, οι οποίοι μπορούν να παρέχουν εξ αποστάσεως εργασία με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων». Σημειώνεται ότι οι ανωτέρω διατάξεις δεν έχουν τροποποιηθεί έως σήμερα.
Και καταλήγει η ανακοίνωση πως «γίνεται σαφές ότι:
α) Σε εκπαιδευτικό που απαιτείται να τεθεί σε περιορισμό κατόπιν οδηγιών του ΕΟΔΥ ή που νοσεί ο ίδιος ή κάποιο πρόσωπο, με το οποίο συνοικεί, από κορωνοϊό COVID-19 (είτε κατ’ οίκον είτε σε νοσοκομείο) ή που αναμένει το αποτέλεσμα μοριακής διαγνωστικής εξέτασης για τον COVID-19, χορηγείται ειδική άδεια απουσίας (αναρρωτική ειδικού σκοπού).
β) Κατά την άποψη της Διεύθυνσης Υπηρεσιακής Κατάστασης και Εξέλιξης Εκπαιδευτικού Προσωπικού Π.Ε & Δ.Ε του υπουργείου Παιδείας η σχετική ιατρική βεβαίωση που οφείλει να προσκομίσει ο/η εκπαιδευτικός σε περίπτωση που νοσεί ο ίδιος, ή κάποιο πρόσωπο, με το οποίο συνοικεί, ή αναμένει το αποτέλεσμα μοριακής διαγνωστικής εξέτασης, μπορεί να χορηγείται είτε από ιδιώτη γιατρό είτε από γιατρό δημοσίου φορέα, εφόσον, στις προαναφερθείσες διατάξεις δεν γίνεται συγκεκριμένη μνεία ως προς τον φορέα (δημόσιο ή ιδιωτικό) που χορηγεί την ιατρική βεβαίωση».

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το