Τοπικά

Το προσωπικό… εκπαιδεύεται στο Νοσοκομείο Βόλου

Στην εποχή της εκπαίδευσης και επιμόρφωσης όλου του προσωπικού του, γιατρών και εργαζόμενων, εισέρχεται πλέον το Νοσοκομείο Βόλου μέσα από τη συντονισμένη δράση που θα αναπτύξει η επιτροπή εκπαίδευσης, η οποία έχει σχεδιάσει ένα συγκεκριμένο πλάνο ενεργειών από τις οποίες οι επαγγελματίες υγείας θα γνωρίσουν όλα τα νέα δεδομένα από τις επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις στον κλάδο τους.

Το «Αχιλλοπούλειο» επιχειρεί να τονώσει το μορφωτικό και γνωστικό υπόβαθρο του προσωπικού, ώστε ο πήχης της ποιότητας στις παρεχόμενες υπηρεσίες στους ασθενείς να ανέβει ακόμη περισσότερο.

Ενημερωτικές εκδηλώσεις, ημερήσιες επιμορφώσεις, όπως στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, ενδοκλινικά μαθήματα, κλινικά φροντιστήρια, προγράμματα επιμόρφωσης, αλλά και φεστιβάλ εκπαίδευσης θα πραγματοποιηθούν στο Νοσοκομείο Βόλου.

Μάλιστα η αρχή γίνεται την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου, όπου έχει προγραμματιστεί η πρώτη επιστημονική εισήγηση στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου στη μία το μεσημέρι με θέμα «Καθημερινές πρακτικές χρήσεις της Πληροφορικής για το Νοσηλευτικό Προσωπικό».

Εισηγητής θα είναι ο προϊστάμενος Τμήματος Μηχανοργάνωσης και πληροφορικής του Νοσοκομείου Βόλου κ. Κωνσταντίνος Γούναρης. Οι συμμετέχοντες θα λάβουν πιστοποιητικό συνεχιζόμενης εκπαίδευσης, ενώ θα λάβουν και ένα ερωτηματολόγιο μέσα από το οποίο θα αξιολογούν ανώνυμα τις πληροφορίες που έλαβαν σε κάθε εισήγηση και πόσο χρήσιμες τους ήταν.

Σημειώνεται πως είναι ευρεία η γκάμα των θεμάτων που θα επιμορφωθούν οι συμμετέχοντες και αφορούν μεταξύ άλλων στη νοσηλευτική, την ιατρική, την πληροφορική, τη διοίκηση και οικονομία, τη διαχείριση διαπροσωπικών επαφών με ασθενείς και συγγενείς, αλλά και των σχέσεων των εργαζόμενων στις κλινικές, τη διατροφή, την ανακύκλωση και άλλα.

Αναγκαία η εκπαίδευση

Με πρωτοβουλία της διοίκησης του Νοσοκομείου συγκροτήθηκε η επιτροπή εκπαίδευσης του Γραφείου Εκπαίδευσης που είναι στελεχωμένη από τρεις νοσηλεύτριες πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με μεταπτυχιακό, τις κ.κ. Μαρία Τσιαμαντά, Άννα Μίχτη και Βίκη Σούλια, από τον υποδιοικητή κ. Χάρη Αποστολίδη, επίσης με μεταπτυχιακές σπουδές, καθώς και τη διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας με μεταπτυχιακό κ. Κατερίνα Χαρανά.

Επίσης η γραμματειακή υποστήριξη παρέχεται από τις κ.κ. Μαρία Ακρίβου και Μαρία Τσελεπίδου οι οποίες αποτελούν τη γραμματεία νοσηλευτικής υπηρεσίας.

Βήματα προς την ποιότητα

«Η εκπαίδευση όλου του προσωπικού του Νοσοκομείου θα αφορά σε μια ευρεία γκάμα θεμάτων που είναι πολύ άμεσα και επίκαιρα» επισήμανε ο διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου κ. Ματθαίος Δραμητινός ο οποίος συντονίζει την όλη δράση προσθέτοντας πως «στις εκπαιδευτικές δράσεις θα μπορεί να συμμετέχει και όλος ο υγειονομικός κόσμος από τον ιδιωτικό τομέα του νομού, όπως είναι οι Κλινικές. Ήδη έχουμε έρθει σε επικοινωνία με τους υπεύθυνους των Κλινικών και έχουν ενδιαφερθεί οι εργαζόμενοι στα σεμινάρια που θα κάνουμε και τα οποία θα είναι για όλους δωρεάν. Ουσιαστικά με τέτοιες πρωτοβουλίες κάνουμε βήματα προς την ποιότητα».

Ο κ. Δραμητινός υπογράμμισε πως «μέσα από την εκπαίδευση του προσωπικού του Νοσοκομείου στόχος μας είναι η ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Νοσοκομείου Βόλου σε συνδυασμό με την εξωστρέφεια του ιδρύματος στην κοινωνία».

Κουλτούρα η διά βίου μάθηση

Η διευθύντρια της νοσηλευτικής υπηρεσίας του Νοσοκομείου κ. Κατερίνα Χαρανά, αφού υπογράμμισε τη μεγάλη συμβολή του διοικητή του Νοσοκομείου στο όλο εγχείρημα, πρόσθεσε πως «Οι επαγγελματίες υγείας ασχολούνται στο Νοσοκομείο με τον ανθρώπινο πόνο και πρέπει να είναι δυνατοί. Και το κύριο εργαλείο για να αποκτήσουν αυτή τη δύναμη, είναι η εκπαίδευση όλων σε καίρια ζητήματα, αφού όλοι είναι οι κρίκοι μιας αλυσίδας. Γι’ αυτό και προσδοκούμε τη διά βίου εκπαίδευση ως κουλτούρα, αναμένοντας μέσα από αυτή την πολύ μεγάλη προσπάθεια να μιλάμε όλοι την ίδια γλώσσα, να καταλαβαινόμαστε».

Η κ. Μαρία Τσιαμαντά που εργάζεται εδώ και οκτώ χρόνια στη Μονάδα Στεφανιαίας Νόσου ανέφερε πως «πρόκειται για ένα μεγάλο εγχείρημα που ξεκινά το Νοσοκομείο Βόλου, καθώς υπάρχει μεγάλη ανάγκη για την εκπαίδευση του προσωπικού κάτι που ανέδειξαν και τα αποτελέσματα από το ερωτηματολόγιο που μοιράσαμε. Εμείς θέλουμε να εντοπίσουμε αυτές τις ανάγκες για επιμόρφωση και να τις καλύψουμε μέσα από τα προγράμματα. Ευελπιστούμε πως μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία το ίδιο το προσωπικό θα αναζητά στη συνέχεια πώς θα εκπαιδευτεί και από άλλα προγράμματα».

Μεγάλο το ενδιαφέρον του προσωπικού

Από την πλευρά της η νοσηλεύτρια στη Μονάδα Προώρων κ. Άννα Μίχτη ανέφερε πως «υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον του προσωπικού για επιμόρφωση σε θέματα πληροφορικής, διαχείρισης και δυναμικής της ομάδας αλλά και των σχέσεων που δημιουργούνται με τους συναδέλφους και τους συγγενείς των ασθενών. Θέλουμε το προσωπικό να εκπαιδευτεί, ώστε να παρέχει και ακόμη πιο ποιοτική φροντίδα υγείας στους ασθενείς».

Παίρνοντας τον λόγο η κ. Τσελεπίδου επισήμανε πως πολλοί εργαζόμενοι αναζητούν την εκπαίδευσή τους μέσα από σεμινάρια και συνέδρια εντός και εκτός πόλης. Τώρα δίνεται η δυνατότητα να εκπαιδευτούν και εντός του χώρου του Νοσοκομείου μέσα από έναν κύκλο μαθημάτων».

Την αναγκαιότητα της επιμόρφωσης επισήμανε και η κ. Μαρία Ακρίβου.

Οι στόχοι της νεοσύστατης επιτροπής εκπαίδευσης είναι διευρυμένοι και πολυδιάστατοι και το στοίχημα για την επιτυχία των εκπαιδευτικών δράσεων είναι μεγάλο και ελπιδοφόρο για την κοινωνία του Βόλου και τους πολίτες της Μαγνησίας.

Χωρίς επιμόρφωση το 15% των εργαζομένων

Η Επιτροπή Εκπαίδευσης επιχειρώντας να διερευνήσει τις εκπαιδευτικές ανάγκες των εργαζομένων, χρησιμοποίησε ως κύριο εργαλείο του ένα ερωτηματολόγιο ευρείας κλίμακας.

Άμεση και καθολική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων διαφορετικού μορφωτικού επιπέδου και όλων των επαγγελματικών ειδικοτήτων, όπου ανώνυμα ανταποκρίθηκαν σε αυτό το κάλεσμα.

Από την ανάλυση των ερωτηματολογίων προκύπτει ότι σε ποσοστό 33% το προσωπικό έχει συμμετάσχει σε τουλάχιστον ένα με τέσσερα εκπαιδευτικά προγράμματα στο παρελθόν, ενώ το 45% από αυτούς έλαβε την τελευταία επιμόρφωση τουλάχιστον πριν από πέντε χρόνια. Επίσης ένα ποσοστό 15% των εργαζομένων δεν έχει λάβει κάποια επιμόρφωση που επιβεβαιώνει την ανάγκη για δημιουργίας προγραμμάτων εκπαίδευσης.

Από τις απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο προέκυψαν και αρκετές πληροφορίες τόσο για τον τρόπο που οι εργαζόμενοι επιθυμούν να εκπαιδευτούν, όσο και ποια θέματα θέλουν να περιληφθούν στην εκπαίδευσή τους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το