Τοπικά

Προσομοιωτής για ιπτάμενα μη επανδρωμένα οχήματα από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών

Προσομοιωτή για πειραματικές εφαρμογές μη επανδρωμένων ιπτάμενων οχημάτων, όπως είναι τα drones, δημιούργησε ομάδα επιστημόνων του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο πλαίσιο μεγάλου ευρωπαϊκού έργου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να προωθήσει τα μη επανδρωμένα οχήματα στον αέρα, τη στεριά και τη θάλασσα για διάφορους σκοπούς και γι’ αυτό συνεργάζεται με διάφορους επιστημονικούς φορείς.

Το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών είναι ένα από τα Τμήματα που συνεργάζονται και θα υλοποιήσουν για τρία χρόνια έρευνα για προσομοιωτή με θέμα τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα τα οποία μπορούν να χρησιμεύσουν για διάφορους σκοπούς, όπως στη διάσωση, στον εντοπισμό, στην καταγραφή πληροφοριών.

Ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων κ. Σπύρος Λάλης και οι υποψήφιοι διδάκτορες Μάνος Κουτσουμπέλιας και Νάσος Γρηγορόπουλος αποτελούν την επιστημονική ομάδα που υλοποιεί το ερευνητικό έργο.

Ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων κ. Σπύρος Λάλης (στη μέση) και οι υποψήφιοι διδάκτορες Μάνος Κουτσουμπέλιας και Νάσος Γρηγορόπουλος

«Υπάρχει ένα μεγάλο έργο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορά στη δημιουργία υποδομών για πειραματικές εφαρμογές των μετακινούμενων ρομποτικών συστημάτων στη στεριά, τη θάλασσα και τον αέρα. Εμείς συμμετέχουμε σε αυτό το έργο φτιάχνοντας έναν προσομοιωτή για μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα ο οποίος εξυπηρετεί τη διεξαγωγή πειραμάτων χωρίς το κόστος που θα υπήρχε, αν γινόταν στην πραγματικότητα με όλους τους κινδύνους, όπως από πτώσεις» τονίστηκε από την ομάδα.

Ήδη πέρασε το ένα από τα τρία χρόνια της έρευνας και ο προσομοιωτής είναι έτοιμος, ενώ θα ακολουθήσουν άλλα δύο χρόνια έρευνας.

Τα αυτόνομα ιπτάμενα οχήματα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορα σενάρια, όπως την ανίχνευση πυρκαγιών, τον εντοπισμό αγνοουμένων και άλλα.

Ο κ. Σπύρος Λάλης επισήμανε πως «αναλάβαμε να φτιάξουμε έναν προσομοιωτή που θα χρησιμοποιηθεί για δοκιμές αυτοκινούμενων οχημάτων τα οποία κατασκευάζονται πλέον κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να χρησιμοποιηθούν πολλαπλά. Μπορεί κάποιος να βάλει κάμερες, αισθητήρες, αλλά και να κάνει μια περιβαλλοντική μέτρηση, όπως για την ποιότητα του αέρα. Εμείς δίνουμε την υποδομή για να πραγματοποιήσει κάποιος τις δοκιμές με εικονικό τρόπο. Άλλωστε υπάρχει και η νομοθεσία που κάνει τη διαδικασία πιο δύσκολη, αφού για να πετάξει το drone σε μια περιοχή χρειάζεται άδεια πτήσης».

Οι υποψήφιοι διδάκτορες δεν έκρυψαν τον ενθουσιασμό τους για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, καθώς βρίσκουν εφαρμογή οι γνώσεις τους.

Ο προϋπολογισμός του έργου αγγίζει τα 100.000 ευρώ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το