Άρθρα

Πολυκατοικίες αποκλειστικά για φοιτητές

Του Γιώργου Παπακώστα,
πολιτικού μηχανικού – κατασκευαστή

Εδώ και λίγες ημέρες χιλιάδες γονείς αναζητούν εναγωνίως σε διάφορες πόλεις να βρουν ένα σπίτι για το παιδί τους λόγω της εισαγωγής του στο πανεπιστήμιο.
Η ίδια εικόνα παρατηρείται και στην πόλη του Βόλου, καθώς με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πολλοί φοιτητές με τις οικογένειές τους αναζητούν το κατάλληλο κατάλυμα για τη στέγασή τους.
Από τα μέσα της δεκαετίας του 80’, όταν η εισαγωγή στο πανεπιστήμιο άρχισε να γίνεται ένας εφικτός στόχος για όλο και περισσότερους απόφοιτους Λυκείου, η φοιτητική στέγη κέντριζε το ενδιαφέρον. Εκείνα τα χρόνια το ενδιαφέρον εστιαζόταν περισσότερο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου λειτουργούσαν τα περισσότερα πανεπιστημιακά τμήματα.

Με την πάροδο των ετών δημιουργήθηκαν και άλλα πανεπιστήμια και σχολές και πλέον σε όλες σχεδόν τις πόλεις της χώρας έχουμε και από ένα μέχρι και περισσότερα τμήματα. Επομένως υπάρχουν και αυξημένες ανάγκες για ανεύρεση φοιτητικής στέγης, καθώς είναι περισσότεροι και οι νέοι που σπουδάζουν.
Αυτός είναι και ο λόγος που οι γκαρσονιέρες, αλλά και τα δυάρια, είναι περιζήτητα, άλλωστε η συγκατοίκηση μεταξύ των φοιτητών δεν είναι τόσο δημοφιλής, όσο στο παρελθόν.
Στην περίοδο της οικονομικής κρίσης περιορίστηκε η ανέγερση πολυκατοικιών και κατ’ επέκταση η κατασκευή νέων μικρών διαμερισμάτων.

Με την εκτίναξη όμως των βραχυχρόνιων μισθώσεων μέσω πλατφόρμων, (όπως Airbnb και άλλες) η ανεύρεση φοιτητικής στέγης άρχισε να γίνεται όλο και πιο δύσκολη, γιατί πολλά μικρά διαμερίσματα δεν είναι πλέον διαθέσιμα για αστική μίσθωση.
Οι γονείς αναζητούν για τα παιδιά τους κυρίως διαμερίσματα με σύγχρονες προδιαγραφές και εγκαταστάσεις έτσι ώστε να διασφαλίζουν μια ποιοτική διαμονή.
Στο σημείο αυτό τίθεται επιτακτικά το ζήτημα της ανακαίνισης παλιών κατοικιών που υπάρχουν στην πόλη μας, ώστε να μεγαλώσει η γκάμα των προσφερόμενων σπιτιών και ωφελημένοι θα είναι τόσο οι ιδιοκτήτες, όσο και οι μισθωτές.

Το ενδιαφέρον των ενοικιαστών ξεκινά από τα νεόδμητα και στη συνέχεια στα πλήρως ανακαινισμένα διαμερίσματα. Ένας άλλος παράγοντας επιλογής είναι η απόσταση από το κέντρο της πόλης, καθώς και η απόσταση από τη σχολή φοίτησης.
Συγχρόνως μια νέα τάση που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, είναι η ανέγερση πολυκατοικιών αποκλειστικά για χρήση των διαμερισμάτων από φοιτητές.
Τέτοια κτίρια υπάρχουν και στον Βόλο και στα επόμενα χρόνια θα δούμε και άλλα.

Πρόκειται για πολυκατοικίες με γκαρσονιέρες και δυάρια που νοικιάζονται μόνο σε φοιτητές. Τα κτίρια είναι αισθητικά κομψά, λειτουργικά και με υψηλή ενεργειακή κλάση, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις. Στο κόστος του ενοικίου μπορεί να περιλαμβάνεται η επίπλωση ακόμη και οι χρεώσεις ψύξης, θέρμανσης, ίντερνετ, ύδρευσης, ρεύματος κλπ, οπότε ο γονιός μπορεί να κάνει ακόμη καλύτερα τον προγραμματισμό των εξόδων.

Επίσης υπάρχουν προδιαγραφές για την καλύτερη προστασία των φοιτητών που διαμένουν σε τέτοιες πολυκατοικίες, καθώς η είσοδος στην κεντρική πόρτα του κτιρίου γίνεται με κωδικό ασφαλείας.
Ξεπερνώντας σταδιακά τον εφιάλτη της πανδημίας και επιστρέφοντας στα διά ζώσης μαθήματα στα πανεπιστήμια, μια φοιτητούπολη, όπως ο Βόλος, θα χρειαστεί τα επόμενα χρόνια νέο κτιριακό απόθεμα για τις ανάγκες της φοιτητικής κατοικίας η οποία εξελίσσεται, αποκτά πολλές μορφές και αναβαθμίζεται.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το