Τοπικά

Πλήθος κόσμου στην 1η γιορτή φιρικιού

Πλήθος κόσμου έδωσε το «παρών» στην προχθεσινή 1η Γιορτή Φιρικιού που πραγματοποιήθηκε στη Βυζίτσα. Το χωριό του Κεντρικού Πηλίου με τους περίπου 150 μόνιμους κατοίκους άνοιξε την Κυριακή το πρωί την αγκαλιά του στους ντόπιους και τους επισκέπτες που απόλαυσαν τη ξεχωριστή παραγωγή προϊόντων και γαστρονομική παράδοση της περιοχής.
Η εκδήλωση που ανέδειξε την παρασκευή γλυκισμάτων με βάση το πηλιορείτικο φιρίκι, διοργάνωσε ο Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Βυζίτσας «Εσπερίδες», με την υποστήριξη του Δήμου Νοτίου Πηλίου.
Όπως είναι γνωστό, το φιρίκι Πηλίου είναι ένα δημοφιλές χειμερινό, νοστιμότατο φρούτο και στα χέρια των γυναικών του Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού Γυναικών Βυζίτσας “ΕΣΠΕΡΙΔΕΣ” μετουσιώνεται σε ένα υπέροχο γλύκισμα.


Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο του Αγροτουριστικού συνεταιρισμού με την τέλεση αρχικά του αγιασμού και τον σύντομο χαιρετισμό επισήμων, ενώ ακολούθησαν ξενάγηση στον χώρο του Συνεταιρισμού, παρασκευή γλυκού κουταλιού φιρίκι και πετιμέζι φιρικιού, διαγωνισμός καλύτερης μηλόπιτας, μπουφές με πηλιορείτικα εδέσματα και μουσική από Βολιώτικο μουσικό συγκρότημα.
Οι παρευρισκόμενοι που πλημμύρισαν την αύλειο χώρο, είχαν τη χαρά να γνωρίσουν τις προσπάθειες των ντόπιων γυναικών της Βυζίτσας που αρκετές είναι και αγρότισσες, αλλά και να γευτούν υπέροχα γλυκά και αλμυρά εδέσματα, βασισμένα πολλά στην μαγεία του φιρικιού.
Η γραμματέας των «Εσπερίδων» κ. Αγλαΐα Μπέλλου ανέφερε πως η γιορτή έγινε με αφορμή τη συγκομιδή των φιρικιών και θελήσαμε να αποτελέσει και μια νέα απαρχή μετά τα όσα δύσκολα πέρασε η Μαγνησία το τελευταίο διάστημα. Έτσι διοργανώσαμε τη γιορτή με εδέσματα που είχαν ως βάση το φιρίκι».
Η ίδια πρόσθεσε πως ο αγροτουριστικός συνεταιρισμός δημιουργήθηκε το 2011 και αποτελείται από επτά γυναίκες. Βάλαμε το κεφάλαιο, ανακαινίσαμε το κτίριο, αγοράσαμε τα μηχανήματα και φέραμε τα φρούτα από τα κτήματά μας για να τα μεταποιούμε σε υπέροχες γεύσεις, όπως γλυκών, πιτών, κρατώντας τις παραδοσιακές γεύσεις».
Η ίδια συμπλήρωσε πως «παρά τις δυσκολίες, όπως οικονομική και μετέπειτα υγειονομική κρίση, αντέξαμε, και είναι κάτι που το αγαπούμε. Θέλουμε να αναδείξουμε την περιοχή και τα προϊόντα μας».
Αγρότισσα η ίδια ζει μόνιμα στη Βυζίτσα με την οικογένειά της. Η περιοχή μας έχει μήλα, κάστανα, κεράσια».
«Προσπαθούμε να κρατήσουμε τους νέους ανθρώπους στα χωριά μας για να μείνουν ζωντανά. Η Βυζίτσα διαθέτει 150 μόνιμους κατοίκους, αλλά, όπως λέει η κ. Μπέλλου, το καλοκαίρι οι κάτοικοι με τους επισκέπτες ξεπερνούν τους 500.
«Λόγω της παραδοσιακής πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής η Βυζίτσα αποτελεί ένα ανοικτό μουσείο» σημείωσε η κ. Μπέλλου.
Από την πλευρά της η πρόεδρος των «Εσπερίδων» κ. Θεοδώρα Κλείτσου είπε πως «ευχαριστούμε πολύ τον κόσμο που ήρθε και μας τίμησε με την παρουσία της στην 1η γιορτή φιρικιού η οποία πήγε πολύ καλά σε όλα τα επίπεδα. Και θα θέλαμε αυτή η γιορτή να γίνει θεσμός και για τα επόμενα χρόνια».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το