Τοπικά

Πληθαίνουν τα περιστατικά εργασιακού ψυχολογικού εκφοβισμού – Ενδιαφέρουσα εκδήλωση στο Βόλο

IMG_0608

Την ανάγκη να υπάρξει νομικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του εργασιακού ψυχολογικού εκφοβισμού (workplace bullying) τόνισαν οι συντελεστές της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 6μ.μ. στο αμφιθέατρο Κορδάτος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με θέμα τον “Εργασιακό ψυχολογικό εκφοβισμό”. Οι περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί σε πανελλαδική έρευνα είναι πάρα πολλές και στόχος είναι, αφού γίνει διάγνωση του περιστατικού, να θεσμοθετηθούν κανόνες για την προστασία των θυμάτων.

Την εκδήλωση διοργανώνει ο Πανθεσσαλικός Σύλλογος Νομικών και Πολιτικών Επιστημόνων-Εκπαιδευτικών (Π.Σ.Ν.&Π.Ε.Ε.) σε συνεργασία με το Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου και την ΕΛΜΕ Μαγνησίας.
Η πρόεδρος του Π.Σ.Ν.&Π.Ε.Ε. Κατερίνα Παυλοπούλου επισήμανε ότι στο εξωτερικό ο εργασιακός ψυχολογικός εκφοβισμός έχει αντιμετωπιστεί από το 1980. Στη χώρα μας, έγινε τελευταία μία έρευνα από την Νάνσυ Παπαλεξανδρή, καθηγήτρια στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η οποία είναι και κεντρική ομιλήτρια στην αυριανή εκδήλωση. Στο πλαίσιο της έρευνας αυτής διαπιστώθηκε οτι υπάρχουν πάρα πολλά περιστατικά εργασιακού ψυχολογικού εκφοβισμού, ο οποίος μπορεί να έχει τη μορφή λεκτικής, σωματικής και ψυχολογικής βίας. “Έχουν καταγραφεί πολλά περιστατικά υποτίμησης της δουλειάς και της προσωπικότητας του εργαζόμενου, παρατηρήσεις, μη ανάθεση εργασίας σημαντικής κ.α. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι εργαζόμενοι – θύματα δεν αντιδρούν φοβούμενοι π.χ. την απόλυση στον ιδιωτικό τομέα, είτε τη στοχοποποίηση και την απομόνωση. Νοιώθουν όμως ταπεινωμένοι και φυσικά δεν μπορούν να αποδώσουν στην δουλειά τους, ενώ αυτό μπορεί να επηρεάσει και την υπόλοιπη ζωή τους” επισήμανε η κ. Παυλοπούλου. Ανέφερε μάλιστα ότι πολλά από τα θύματα καταφεύγουν είτε στα ψυχοφάρμακα, είτε στη θρησκεία για να βρουν ανακούφιση.
Περιστατικά στην εκπαίδευση
Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας Σωκράτης Σαβελίδης επισήμανε ότι είναι αρκετά περιορισμένες οι πρακτικές εργασιακού εκφοβισμού στην εκπαίδευση και αυτό αποδίδεται μάλλον στο δημοκρατικό κλίμα και τις ατνίστοιχες διαδικασίες που υπάρχουν στα σχολεία, όπως επίσης στο υψηλό μορφωτικό επίπεδο των καθηγητών. “Συνήθως, οι καταγγελίες αναφέρονται σε ιεραρχικούς προϊσταμένους, αλλά και σε συναδέλφους όμοιου βαθμού. Κάποιες φορές διαπιστώνουμε ανάστροφη φορά της εκφοβιστικής δράσης, αλλά αυτό για καποιους δεν αποτελεί εργασιακό ψυχολογικό εκψοβισμό” επισήμανε ο κ. Σαβελίδης. Πάντως οι συνηθισμένες καταγγελίες στην εκπαίδευση αφορούν περιπτώσεις που οι καθηγητές στοχοποιούνται για “λάθη” που δεν έχουν κάνει, οι επιτιθέμενοι μιλούν για κανόνες που ούτε οι ίδιοι ακολουθούν, ασκούν σκληρή κριτική έχοντας διαφορετικά κριτήρια για κάποιους εκπαιδευτικούς κ.α. “Η αλήθεια ειναι ότι κάποιες φορές ο εκπαιδευτικός σκέφτεται να φύγει ή να μεταφερθεί σε άλλο χώρο για να μην αντιμετωπίσει περισσότερη δυσμενή μεταχείριση”.
Έλλειψη νομοθετικού πλαισίου
Για σημαντική πανελλαδική πρωτοβουλία του Π.Σ.Ν.&Π.Ε.Ε έκανε λόγο ο γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Βασίλης Μπακαλιάνος. Ανέφερε ότι ο ίδιος έθεσε το θέμα της έλλειψης θεσμικού πλαισίου στην ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Ελίζα Βόζενμπεργκ,  η οποία κατέθεσε σχετική ερώτηση στο ευρωκοινοβούλιο και αναμένεται απάντηση. Επισήμανε επίσης ότι μετά την περίπτωση του Βαγγέλη Γιακουμάκη, η Πολιτεία έχει δεσμευτεί για την δημιουργία σχετικής νομολογίας. “To bullying υπήρχε ανέκαθεν σε όλους τους χώρους, ακόμη και στα δημοτικά σχολεία. Όμως πλέον περάσαμε από το στάδιο του ενός “νταή” στη συμμορία που συστηματικά προβαίνει σε πράξεις εκφοβισμού που εξευτελίζουν την προσωπικότητα του θύματος και όχι μόνο” επισήμανε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το