Τοπικά

Πετυχημένη η λειτουργία του Ογκολογικού Συμβουλίου στο Νοσοκομείο επί δυο χρόνια «Θ»

ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Τα 600 προσεγγίζουν τα περιστατικά καρκίνου στο Νοσοκομείο Βόλου που έχουν λάβει μέχρι στιγμής συγκεκριμένο σχέδιο θεραπείας, όπως χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, μέσα από το ογκολογικό συμβούλιο που λειτουργεί στο «Αχιλλοπούλειο» εδώ και δύο χρόνια. Μέσα από την αρμονική συνεργασία του Νοσοκομείου Βόλου και της Ακτινοθεραπευτικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας εξασφαλίζονται οι συνθήκες, ώστε οι ογκολογικοί ασθενείς να δώσουν τον αγώνα κατά του καρκίνου με ένα συγκεκριμένο σχέδιο θεραπείας.

Πρωί της περασμένης Τετάρτης και στον τρίτο όροφο της Χειρουργικής Κλινικής, έχουν συγκεντρωθεί δεκαπέντε περίπου γιατροί, όπως κλινικοί γιατροί, χειρουργοί, παθολογοανατόμοι, ακτινολόγοι, ακτινοθεραπευτές, ογκολόγοι, οι οποίοι θα εξετάσουν ξεχωριστά κάθε νέο περιστατικό καρκίνου που έχει προκύψει για να σχεδιαστεί και να ακολουθηθεί η απαιτούμενη θεραπευτική μέθοδος.
Πρόκειται ουσιαστικά για ακόμη μια συνεδρίαση του ογκολογικού συμβουλίου που εδώ και δύο χρόνια έχει λάβει σάρκα και οστά στο Νοσοκομείο.
Η πρωτοβουλία ανήκει στο διευθυντή της Χειρουργικής Κλινικής κ. Θανάση Λιούπη και στον αναπληρωτή καθηγητή Ακτινοθεραπείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γιώργιο Κύργια, που ένωσαν τις γνώσεις και τις δυνάμεις τους για να προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια στο συνάνθρωπο.
Ανά τακτά χρονικά διαστήματα διεξάγεται το ογκολογικό συμβούλιο στο «Αχιλλοπούλειο» με παρουσία της επιστημονικής ομάδας του κ. Κύργια. Την περασμένη Τετάρτη μαζί με τον κ. Κύργια ήταν και η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημιακού Ιατρικής Φυσικής κ. Κική Θεοδώρου.

600 νέα  περιστατικά  καρκίνου το χρόνο
Ο διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής κ. Θανάσης Λιούπης τόνισε πως το ογκολογικό συμβούλιο αποτελεί αποτέλεσμα της πολύ καλής συνεργασίας του Νοσοκομείου Βόλου και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Το μεγάλο όφελος από τη λειτουργία του συμβουλίου είναι ότι δεν ταλαιπωρείται ο άρρωστος, αφού θα έπρεπε να μεταβεί κάπου αλλού για να λάβει τη γνώμη αντίστοιχου συμβουλίου. Μέσα από το ογκολογικό συμβούλιο δίνουμε στον ασθενή από καρκίνο το σχεδιασμό της λύσης που πρέπει να ακολουθηθεί. Για την αντιμετώπιση του καρκίνου υπάρχει η εγχείριση, η χημειοθεραπεία, η ακτινοθεραπεία.
Παρουσιάζοντας ο ίδιος στοιχεία της Ακτινοθεραπευτικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, επισήμανε πως στα όρια της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, δηλαδή σε πληθυσμό 1.500.000 κατοίκων, η επίπτωση νέων καρκίνων το χρόνο είναι 4.500 περίπου νέα περιστατικά. Από αυτούς τα 3000-3500 χρειάζονται ακτινοθεραπεία. Και η μόνη δομή ακτινοθεραπείας βρίσκεται στο Πανεπιστημιακό με τον καθηγητή κ. Κύργια που μπορεί να εξυπηρετήσει το χρόνο 300-500 αρρώστους. Άρα στην περιφέρεια υπάρχει μεγάλο έλλειμμα στη θεραπευτική μέθοδο της ακτινοθεραπείας και έτσι οι ασθενείς αναγκάζονται να μεταβαίνουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που σημαίνει επίσης διαμονή στα ξενοδοχεία για ένα μήνα και άλλα κόστη. Σημειώνεται πως στη Μαγνησία τα νέα περιστατικά καρκίνου ανέρχονται στα 600 το χρόνο».

Πολλαπλά οφέλη
Από την πλευρά του ο διευθυντής της Ακτινοθεραπευτικής Κλινικής κ. Κύργιας επισήμανε πως «το ογκολογικό συμβούλιο που έχουμε δημιουργήσει με πρωτοβουλία των κ.κ. Λιούπη και Ρήγα και τη δική μας ανταπόκριση, είναι ένα τεράστιο βήμα για να μπορούμε να εξυπηρετούμε όσο το δυνατόν καλύτερα τους ασθενείς της Μαγνησίας. Και στο Νοσοκομείο Βόλου βρήκαμε συνεργάτες επιστήμονες πολύ υψηλού επιπέδου, με συνέπεια στο διάστημα των δύο χρόνων έχουμε πετύχει εκπληκτικά πράγματα. Πρώτα απ’ όλα οι ασθενείς έχουν από την αρχή πρόγραμμα θεραπείας, όπως απαιτείται στη στρατηγική αντιμετώπισης του καρκίνου. Επίσης ο ασθενής δεν φεύγει από το Νοσοκομείο, ας πούμε έχοντας χειρουργηθεί, για να ψάχνει πού θα βρει τον ογκολόγο παθολόγο, τον ακτινοθεραπευτή, αλλά έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα και πού θα απευθυνθεί. Ακόμη μέσω της συνεργασίας μας έχουμε κοινή παρακολούθηση των ασθενών. Παράλληλα το ογκολογικό συμβούλιο αποτελεί ένα εκπαιδευτικό τρίωρο για όλους εμάς και συμβάλλουμε ο καθένας από την ειδικότητά του, ώστε να υπάρχει ευρύτερη γνώση του κάθε περιστατικού. Μέσω αυτής της συνεργασίας το Πανεπιστήμιο δίνει τη συνδρομή του σε όλη τη Θεσσαλία και συνεργάζεται αρμονικά στο πλαίσιο της εξωστρέφειας. Τέλος η επέκταση της Ακτινοθεραπευτικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Βόλου θα έχει πολλαπλά οφέλη για τους ασθενείς».

Επέκταση  της ακτινοθεραπείας  στο «Αχιλλοπούλειο»
Η ακτινοθεραπεία είναι μία από τις τρεις μεθόδους αντιμετώπισης του καρκίνου. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο λειτουργεί Κλινική Ακτινοθεραπείας αποτελούμενη από έξι γιατρούς που κάθε χρόνο εξυπηρετεί εκατοντάδες περιστατικά. Επιδίωξη είναι πλέον και το Νοσοκομείο Βόλου να αποκτήσει μέσα από το νέο ΕΣΠΑ ακτινοθεραπευτικό εξοπλισμό και να δημιουργηθεί στην παλιά πτέρυγα ένας χώρος που θα αποτελεί επέκταση της Κλινικής Ακτινοθεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Μάλιστα θα μπορούσε σταδιακά και ακτινοθεραπευτής από το Πανεπιστημιακό να κάνει και εξωτερικά ιατρεία στο Νοσοκομείο Βόλου.
Σε κάθε περίπτωση από τη δίχρονη συνεργασία για το ογκολογικό συμβούλιο διανοίγονται νέες προοπτικές για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα υγείας, όπως είναι ο καρκίνος.
Πιο συγκεκριμένα ο κ. Λιούπης τόνισε πως «στο πλαίσιο της συνεργασίας έχουμε κάνει και κάποιο σχεδιασμό. Αφού πλέον το Πανεπιστήμιο έρχεται στο Νοσοκομείο Βόλου για να συνδράμει, μπορεί η Ακτινοθεραπευτική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου να επεκταθεί και στο «Αχιλλοπούλειο». Προς το παρόν εδώ θα γίνεται το κλινικό έργο, η παρακολούθηση των ασθενών και το Νοσοκομείο θα έχει μια πρόσβαση στην καινοτομία και την έρευνα των γιατρών. Επίσης για τις υποδομές έχουμε μιλήσει και διαθέτουμε τη συμπαράσταση του περιφερειάρχη κ. Αγοραστού, ώστε να μπορέσουμε μέσω των προγραμμάτων να πάρουμε ένα καινούριο ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα. Διαθέτουμε το χώρο στην παλιά πτέρυγα που να γίνει λειτουργικός για αυτό το σκοπό. Μάλιστα όλοι οι σημαντικοί παράγοντες του Πανεπιστημίου είναι σύμφωνοι, ενώ και ο νέος διοικητής της 5ης ΥΠΕ κ. Αντωνίου πιστεύει ότι βήμα-βήμα μπορούμε να το υλοποιήσουμε. Επίσης ενημερώθηκαν και οι βουλευτές της Μαγνησίας».
Ο ογκολόγος-παθολόγος του Νοσοκομείου κ. Γιώργος Ρήγας τόνισε πως όταν ήρθε πριν έξι χρόνια στο Νοσοκομείο Βόλου για να λειτουργήσει η Ογκολογική Κλινική, η ιδέα του ογκολογικού συμβουλίου ήταν κάτι το πολύ μακρινό ως σενάριο. Τελικά χάρη στη συνεργασία όλων από το Νοσοκομείο και το Πανεπιστημιακό έχει επιτευχθεί και εξυπηρετούνται οι ασθενείς που προσβλήθηκαν από καρκίνο. Μάλιστα ανέφερε πως τα καινούρια περιστατικά κάθε χρόνο ανέρχονται στα 600, ενώ υπογράμμισε πόσο σημαντικό είναι που υπάρχει και επικουρικός γιατρός ογκολογίας για να συνδράμει στη Ογκολογική Κλινική».
Η διευθύντρια του Παθολογοανατομικού Τμήματος κ. Άντζελα Φεριτσεάν τόνισε πως «χαιρόμαστε γιατί με τη σύσταση του ογκολογικού συμβουλίου έχει αρχίσει να ακούγονται και οι ειδικότητες του παθολογοανατόμου και του κυτταρολόγου που πριν δεν ήταν ευρέως γνωστές. Αυτές οι δύο ειδικότητες μαζί με άλλες συμβάλλουν ουσιαστικά στο διαγνωστικό έργο».
Ο κ. Κύργιας υπογράμμισε πως το παθολογοανατομικό πόρισμα είναι η μοναδική μη αμφισβητούμενη διάγνωση.
Από την πλευρά της η υπεύθυνη του νέου αξονικού τομογράφου κ. Μαλαμούλη σημείωσε με τη λειτουργία και του νέου αξονικού τομογράφου χαιρόμαστε για να συμβάλλουμε στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της κάθε ασθένειας και είναι σημαντικό που στο ογκολογικό συμβούλιο δουλεύουμε όλοι μαζί σαν ομάδα, δηλαδή χειρουργοί, ακτινολόγοι, ακτινοθεραπευτές, παθολογοανατόμοι.
Παίρνοντας το λόγο ο χειρουργός κ. Δημήτρης Λύτρας τόνισε πως «το ογκολογικό συμβούλιο πήρε σάρκα και οστά για πρώτη φορά πριν δύο χρόνια και έχει απελευθερώσει δυνάμεις ανθρώπων που υπήρχαν, αλλά και ενισχύθηκαν στο Νοσοκομείο Βόλου. Γίνεται μια ποιοτική και οργανωμένη δουλειά, κάτι που αξίζει στην πόλη και χρειάζεται τη στήριξή της. Υπάρχουν κάποιες ιδέες από τους ηγέτες της ομάδας και απαιτείται η συμπαράσταση της τοπικής αυτοδιοίκησης και των πολιτικών δυνάμεων του τόπου, γιατί όλοι απευθύνονται στο Νοσοκομείο, το οποίο πρέπει να φροντίζουμε και να επενδύουμε άπαντες».
Το πλεονέκτημα του συμβουλίου είναι πως για όσους βγαίνει πόρισμα ότι χρειάζονται ακτινοθεραπεία, κατά προτεραιότητα μεταβαίνουν στη Λάρισα, ενώ τα υπόλοιπα πηγαίνουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Από το ογκολογικό συμβούλιο έχουν αντιμετωπιστεί στα δύο χρόνια λειτουργία του περίπου 600 νέα περιστατικά καρκίνου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το