Τοπικά

«Παράθυρο στο χάος» τραγουδούν και βραβεύονται οι «KASSAVETEIANS» (video)

parathiro sto xaos

Τον Σεπτέμβριο του 2014 ένα καινούριο, αλλά λίγο… διαφορετικό σχολείο μπαίνει στον χάρτη της εκπαίδευσης του Νομού, το Παράρτημα Γυμνασίου Νέας Αγχιάλου στο Ειδικό Αγροτικό Κατάστημα Κράτησης Νέων στην Κασσαβέτεια. Οι μαθητές του είναι ανήλικοι κρατούμενοι, ηλικίας 18 έως 21 ετών, από διαφορετικές εθνικότητες, θρησκείες και πολιτισμούς, που συνυπάρχουν αρμονικά και σύντομα κατέστησαν και το καινούριο σχολείο πηγή γνώσης, δημιουργίας, αισιοδοξίας και ελπίδας.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ Σε καθημερινή συνεργασία με το δημοτικό σχολείο του καταστήματος που προϋπήρχε – και που αποτελεί ένα σχολείο με διαφορετικές τάξεις- άνοιξε ένα «Παράθυρο στο χάος» της φυλακής αυτής, όπως λέει και το τραγούδι, που έγραψαν και τραγουδούν οι μαθητές σε κάθε ευκαιρία, προσπαθώντας να κάνουν εμφανή την αντίθεση κελιού – σχολείου. Το τραγούδι αυτό δημιουργήθηκε από τα 35 παιδιά του Γυμνασίου και του Δημοτικού στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Καινοτομίας, Έρευνας, Τεχνολογίας και Ρομποτικής F.L.L. 2015, που έλαβαν μέρος οι «KASSAVETEIANS» και διακρίθηκαν ανάμεσα σε 54 συμμετοχές. Στο Γυμνάσιο φοιτούν 12 παιδιά, 18 ως 21 ετών και είναι όλα Ελληνόπουλα.

Υπεύθυνη λειτουργίας του Γυμνασίου είναι η υποδιευθύντρια του Γυμνασίου Νέας Αγχιάλου Νικολέττα Ρούσση.
Τα ωρολόγια προγράμματα των σχολείων είναι ίδια με οποιουδήποτε Δημοτικού και Γυμνασίου της χώρας. Παρόλο που είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν πολιτιστικά προγράμματα πέρα της λειτουργίας του σχολείου, λόγω του ωραρίου λειτουργίας του καταστήματος, καταφέρνουν οι μαθητές να ασχολούνται με το θέατρο, με τη δημιουργική γραφή – στην οποία έχουν τέσσερις πανελλήνιες διακρίσεις σε διαγωνισμό ποίησης και διηγήματος. Επίσης μαθαίνουν μουσικά όργανα, εκπονούν σχολικά προγράμματα και δραστηριότητες, συχνά σε συνεργασία με άλλα σχολεία της περιοχής, όπως το «Ρατσισμός και Τέχνη», «Παγκοσμιοποίηση και διαπολιτισμικές σχέσεις με την τεχνική της Ορατής σκέψης» κ.τ.λ. Στα πλαίσια του προγράμματος «Νοιάζομαι και δρω», οι μαθητές ευαισθητοποιήθηκαν και ανέλαβαν δράσεις σχετικές με τον εθελοντισμό και την αλληλεγγύη. Αρχικά κατασκεύασαν κοσμήματα και πίνακες, τα οποία εκτέθηκαν σε έκθεση που έγινε στο πλαίσιο του συνεδρίου για την εκπαίδευση στα καταστήματα κράτησης, το οποίο έλαβε χώρα στο Βόλο. Τα έσοδα από τις πωλήσεις δόθηκαν στο Κέντρο Προστασίας Ανηλίκων «Ο Φάρος του Κόσμου».

ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕ ΚΟΥΜΠΙΑ

κοσμήματα

20160120_084751
Βοηθούν τους πρόσφυγες
Στη συνέχεια και όταν πρόσφυγες ήρθαν στην περιοχή, συγκέντρωσαν τρόφιμα, νερά και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για την ανακούφιση αυτών των ανθρώπων. Οι μαθητές συλλέγουν επίσης πλαστικά καπάκια για τη συμμετοχή τους στην απόκτηση αναπηρικού αμαξιδίου και καθημερινά συγκεντρώνουν το φαγητό που περισσεύει και το προσφέρουν σε μέλος φιλοζωικής ομάδας, για τη σίτιση αδέσποτων ζώων της περιοχής. Επίσης συμμετέχουν σε διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα, όπως της Unicef «Σχολεία υπερασπιστές των παιδιών», με τη δημιουργία αφίσας, ενώ μαθητής διακρίθηκε στον 3ο πανελλήνιο ανοικτό διαγωνισμό σκακιστικού σκίτσου. Όλα αυτά είναι ένα μικρό δείγμα από τις δραστηριότητες-δράσεις των σχολείων και της προσπάθειας που κάνουν όλοι οι εκπαιδευτικοί, πάντα με την αμέριστη βοήθεια και στήριξη της διευθύντριας του καταστήματος κ. Σαμαρά, των κοινωνικών λειτουργών και των σωφρονιστικών υπαλλήλων, για να δώσουν σε αυτά τα παιδιά τη δεύτερη ευκαιρία, που σίγουρα αξίζουν. Ελπίζουν να συνεχίσουν να δίνουν εφόδια, δύναμη κι ελπίδα στους μαθητές, για να προετοιμαστούν σωστά για την ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία και τη ζωή, αμέσως μετά την αποφυλάκισή τους.

ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ

ΔΕΝΤΡΟ ΑΠΟ ΚΟΥΜΠΙΑ

ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το