Τοπικά

Πανελλήνιο συνέδριο για τα δημοτικά τραγούδια στην Καρδίτσα

tragoudia

Πανελλήνιο συνέδριο με θέμα «Δημοτικά τραγούδια και Ιστορία» θα πραγματοποιηθεί στην Καρδίτσα στις 23, 24 και 25 Οκτωβρίου 2015 με συνδιοργανωτές το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, το Δήμο Καρδίτσας, τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκαίδευσης Καρδίτσας, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας και την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων.

Το δημοτικό τραγούδι είναι η ποιητική και μουσική έκφραση του λαού, που συνταιριάζει στίχους, τραγούδι και χορό, για να θυμίσει συναισθήματα και αξίες, να υμνήσει τη φύση, να αφηγηθεί ανθρώπινες καταστάσεις, γεγονότα και γενικά όλες τις πτυχές της ζωής. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της λαϊκής μας παράδοσης, ζυμώθηκε με τη νεώτερη ελληνική ιστορία, με κυριότερο σταθμό την περίοδο της επανάστασης του 1821. Αποτέλεσε ένα πολύτιμο συστατικό της ιστορικής πορείας του τόπου μας, που τροφοδότησε την εθνική –αλλά και εθνοτική- μνήμη , ενώ συνέβαλε στην αναπαραγωγή πολιτισμικών συμπεριφορών, ταυτοτήτων και αναπαραστάσεων για τη σχέση φύσης και κοινωνικών ομάδων.
Στόχος του Συνεδρίου είναι να αναδείξει την ιστορική, γλωσσική, λαογραφική και αισθητική αξία του. Πάνω σ’ αυτή τη βάση το Συνέδριο θα επιμείνει σε επί μέρους ζητήματα όπως:

1 Απαρχές και εξέλιξη του δημοτικού τραγουδιού

2 Δημοτικά τραγούδια και τοπική ιστορία

3 Δημοτικό τραγούδι και γυναίκα

4 Δημοτικό τραγούδι και αναπαραστάσεις του διαφορετικού

5 Δημοτικό τραγούδι στα Βαλκάνια

6 Δημοτικό τραγούδι και λαϊκά δρώμενα

7 Το ελληνικό δημοτικό τραγούδι μέσα από ξένους και Έλληνες μελετητές, λογοτέχνες, διανοούμενους

8 Η επίδραση του δημοτικού τραγουδιού στην ελληνική λογοτεχνία

9 Δημοτικό τραγούδι και μουσική

10 Το δημοτικό τραγούδι στην εποχή μας.

Η πρώτη μέρα του συνεδρίου θα είναι αφιερωμένη στις εναρκτήριες ομιλίες, ενώ η δεύτερη και τρίτη στις ανακοινώσεις.
Εκτός από τις ανακοινώσεις το Συνέδριο περιλαμβάνει γραπτές και προφορικές παρεμβάσεις.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το