Τοπικά

Οξύνεται το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων

 

Οξύνεται το πρόβλημα των ελλείψεων στα φάρμακα τόσο στα συνταγογραφούμενα όσο και τα μη συνταγογραφούμενα, με αποτέλεσμα να αυξάνονται η αγωνία και η ταλαιπωρία των ασθενών. Σύμφωνα με την πρόσφατη λίστα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), τα σκευάσματα που είναι σε έλλειψη αυξήθηκαν από τα 215 στα 235.
Το πρόβλημα δεν είναι τωρινό. Μάλιστα πριν λίγους μήνες το υπουργείο Υγείας αναγνωρίζοντας τη δύσκολη κατάσταση που έχει προκληθεί, επιχείρησε να λάβει κάποια μέτρα.
«Ωστόσο, αντί το πρόβλημα να περιορίζεται, βλέπουμε ότι παραμένει και μάλιστα οξύνεται» ανέφερε στο formedia radio 99,8 ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης και πρόσθεσε πως «εμείς οι φαρμακοποιοί είμαστε το τελευταίο κομμάτι πριν τον πολίτη. Τι θα πούμε στον πολίτη που χρειάζεται το παυσίπονό του και δεν μπορούμε να τον εξυπηρετήσουμε; Και μιλάμε για τον πολίτη της διπλανής πόρτας».
Αναφερόμενος στα αίτια αυτής της εξέλιξης επισήμανε πως, «όπως τονίστηκε, και σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από τον φαρμακευτικό σύλλογο Αττικής και έδωσα το «παρών», το clow back υπάρχει και στις φαρμακευτικές εταιρείες, στην περίπτωση που πουλήσουν περισσότερο από ένα πλαφόν. Έτσι αυτό που παρατηρείται, είναι να μειώνονται οι ποσότητες προς διάθεση. Παράλληλα συνεχίζουν οι εξαγωγές φαρμάκων που είναι μια νόμιμη διαδικασία. Έτσι ιδιώτες με σκοπό το κέρδος κάποια από τα φάρμακα που φέρνουν, τα εξάγουν πάλι. Ακόμη η Ελλάδα εφαρμόζει τις μνημονιακές της υποχρεώσεις και κάθε χρόνο μειώνει τον αριθμό των συνταγογραφούμενν φαρμάκων. Παράλληλα υπάρχει ένα πλαφόν στον προϋπολογισμό της συνταγογράφησης που κάνουν οι γιατροί. Όλα αυτά δημιουργούν ένα μίγμα ζητημάτων».
Ο κ. Ματσιόλης διευκρίνισε πως οι ελλείψεις αφορούν όλες τις παθήσεις. Μάλιστα ελλείψεις καταγράφονται στα συνταγογραφούμενα φάρμακα, στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα ακόμη και στα φάρμακα του ΥΦΕΤ, της κρατικής δηλαδή φαρμακαποθήκης που ίδρυσε η πολιτεία για προλαμβάνονται οι ελλείψεις.
Επίσης, σημείωσε πως «δεν μπορούμε να προβλέψουμε, ποια φάρμακα θα είναι σε έλλειψη. Για παράδειγμα φάρμακο για την πίεση που ήταν σε έλλειψη εδώ και τρεις εβδομάδας, σήμερα μας ενημέρωσαν που σταμάτησε η έλλειψη. Επίσης πολύ γνωστό παυσίπονο που μέχρι χθες το είχαμε, από δω και πέρα κλείνει η στρόφιγγα για να το διαθέτουμε στους ασθενείς. Αυτή είναι η μάχη που δίνουμε καθημερινά στο φαρμακείο της γειτονιάς το οποίο βάλλεται με όλες αυτές τις καταστάσεις».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως υπάρχουν ανατιμήσεις στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, καθώς εκεί δεν υπάρχει clow back. Εμείς ως φαρμακοποιοί το λέγαμε και στα χρόνια των μνημονίων ότι, όσο βγαίνουν φάρμακα από τη λίστα των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, οι τιμές θα αυξάνονται».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το