Τοπικά

Ορνιθοτουριστικός οδηγός για τον σπάνιο φτερωτό κόσμο της λίμνης Κάρλας

Τα 160 και πλέον είδη πτηνών που έχουν φωτογραφηθεί στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης Κάρλας τον τελευταίο χρόνο, θα είναι σύντομα διαθέσιμα στο ευρύ, φυσιολατρικό κοινό μέσα από έναν έγχρωμο και δίγλωσσο (ελληνικά – αγγλικά) οδηγό παρατήρησης 200 και πλέον σελίδων. Με περισσότερες από 100 επισκέψεις και πάνω από 50.000 φωτογραφίες, ο ερασιτέχνης φωτογράφος άγριας ζωής κ. Αλέξανδρος Οικονομίδης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον κ. Κώστα Αγοραστό, ετοιμάζει έναν πρωτότυπο οδηγό ορνιθοπαρατήρησης με έμφαση στο πού και πότε μπορεί κάποιος να παρατηρήσει κάθε είδος πουλιού από τον σπάνιο φτερωτό κόσμο της Κάρλας…

Ενήλικοι φοινικόπτεροι

Έναυσμα για την αρχή των καταγραφών πριν από σχεδόν δύο χρόνια, υπήρξε το ήδη πλούσιο, αλλά αδημοσίευτο φωτογραφικό αρχείο της Αγλαΐας και του Δημήτρη Οικονομίδη, από την εποχή που η περιοχή της Κάρλας αντικατοπτριζόταν στον μικρότερο ταμιευτήρα έκτασης 4.500 στρεμμάτων στα Κανάλια (δεκαετία 1990). Πλέον, το φωτογραφικό και συγγραφικό έργο του Αλέξανδρου είναι αφιερωμένο στην εκλιπούσα από εικοσαετίας μητέρα του Αγλαΐα και για αυτό τιτλοφορείται «Ένας χρόνος στα χνάρια της αίγλης: Ένας βιωματικός ορνιθοτουριστικός οδηγός της Λίμνης Κάρλας και της ευρύτερης περιοχής». Για την ιστορία, στη δεκαετία του 1990 η Κάρλα είχε συνδέσει το όνομά της με την Αγλαΐα και τον Δημήτρη Οικονομίδη, τις περιβαλλοντικές τους δράσεις με τους μαθητές τους, τις καταγραφές της ορνιθοπανίδας και τις ανακοινώσεις στον τοπικό επιστημονικό και ημερήσιο Τύπο. Μετά την ανασύσταση της λίμνης Κάρλας, έργο που ολοκληρώθηκε το 2018 από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, η βιοποικιλότητα της λίμνης εμπλουτίστηκε σε αριθμό ειδών, αλλά και σε πλήθος ατόμων. Ο Αλέξανδρος Οικονομίδης, έχοντας βάση τις καταγραφές των γονιών του, ξαναπάτησε στα αναχώματα της Κάρλας μετά από 20 χρόνια και απαθανάτισε το θαύμα της ανασύστασης της λίμνης σε μια περιοχή που εκτείνεται από τα Κανάλια και τον μεγάλο πλέον ταμιευτήρα των 450.000 στρεμμάτων μέχρι τα Νάματα Λαρίσης, περιοχή δηλαδή που καλύπτει την αρχαία λίμνη Βοιβηίδα.

Κοπαδάκι με φλυαρόπαπιες τον χειμώνα

Ανάμεσα στα είδη που έχει καταγράψει, περιλαμβάνονται περισσότερα από 20 είδη αρπακτικών, από μεγάλους αετούς μέχρι μικρά γεράκια, σχεδόν 20 είδη πάπιας, πάνω από 60 είδη μικρών πουλιών, αλλά και τα 3 είδη άγριων κύκνων που συναντώνται στην ευρωπαϊκή ήπειρο! Οι μεγάλοι πελεκάνοι, οι φοινικόπτεροι, οι ερωδιοί και άλλα μεγάλα παρυδάτια, φυσικά αποτελούν αναπόσπαστο στολίδι τόσο της λίμνης, όσο και του φωτογραφικού οδηγού που είναι υπό έκδοση, ενώ σημασία έχει δοθεί μέχρι και στα είδη των χελιδονιών και των γλάρων που επισκέπτονται την Κάρλα.

Κραυγαετός

Μία μικρή εικόνα της μαγείας που συνδέει τις πόλεις του Βόλου και της Λάρισας έχουμε ήδη βρει στη διαδικτυακή ομάδα του Facebook «Φωτογράφοι της Λίμνης Κάρλας και της ευρύτερης περιοχής» που διαχειρίζεται ο Αλέξανδρος εδώ και ενάμιση χρόνο και στην οποία συμμετέχουν πολλοί ερασιτέχνες φωτογράφοι με εντυπωσιακές φωτογραφίες. Σημαντικό δε στοιχείο για τον οικοτουριστικό οδηγό που ετοιμάζεται, είναι ότι αναφέρεται και σε Έλληνες, αλλά και σε ξένους επισκέπτες της περιοχής μας και ότι τους κατευθύνει σε διαδρομές και χρονικές περιόδους αναζήτησης κάθε είδους πτηνού. Ό,τι δηλαδή έλειπε για έναν παρατηρητή πουλιών και φυσιοδίφη για τη λίμνη Κάρλα.

Μελισσοφάγος

Πρόσφατα ο κ. Αγοραστός αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία μίας εναλλακτικής οικοτουριστικής προσέγγισης της Κάρλας, αυτής του birdwatching, δηλαδή της παρατήρησης πουλιών, που μετράει εκατοντάδες φανατικούς οπαδούς και στην Ελλάδα. Σύντομα λοιπόν η Κάρλα θα βρίσκεται ανά χείρας κάθε ενδιαφερόμενου φυσιοδίφη ορνιθοπαρατηρητή, μέσα από τις μοναδικές φωτογραφίες του Αλέξανδρου Οικονομίδη και την αρωγή της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Αναμένουμε με ανυπομονησία…

Γερακαετός
Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το