Τοπικά

Ο Βολιώτης καθηγητής στο Τέξας Μίλτος Αλαμανιώτης στη “Θ”: Σε 10-20 χρόνια στη ζωή μας η τεχνητή νοημοσύνη

 

Σε 10 με 20 χρόνια θα έχουν περάσει στην καθημερινότητά μας οι τεχνολογίες της τεχνητής νοημοσύνης κάνοντας την ζωή μας καλύτερη, εκτιμά ο Βολιώτης Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του πανεπιστημίου του Τέξας στον Σαν Αντόνιο κ. Μίλτος Αλαμανιώτης, ο οποίος βρέθηκε χθες στο συνέδριο των φοιτητών ηλεκτρολόγων μηχανικών το οποίο διεξάγεται στον Βόλο.
Απόφοιτος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ο κ. Αλαμανιώτης μετέβη αμέσως στις ΗΠΑ, όπου πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές και διδακτορικές του σπουδές, ενώ εδώ και πέντε χρόνια διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Τέξας.
Ο ίδιος αποτέλεσε την πρώτη φουρνιά αποφοίτων του Τμήματος που άνοιξε τα φτερά της στο εξωτερικό μεγεθύνοντας τη φήμη του πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
«Υπάρχουν δεκαεπτά απόφοιτοι του Τμήματος που δραστηριοποιούνται σε ερευνητικά κέντρα και ερευνητικά τμηματα των Πανεπιστημίων στις ΗΠΑ» τόνισε ο ίδιος μιλώντας στη «Θ» στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου που πραγματοποιείται στον Βόλο.
«Χαίρομαι για την εξέλιξη του Τμήματος, καθώς πλέον διαθέτει ένα σύγχρονο κτίριο εδώ στην πολυτεχνική Σχολή» τονίζει χαρακτηριστικά ενθυμούμενος τα δικά του φοιτητικά χρόνια στον Βόλο, οπότε το τμήμα δεν είχε δικό του κτίριο και έπρεπε οι φοιτητές να μετακινούνται σε διαφορετικά σημεία εντός της πόλης για να κάνουν τα μαθήματα.
Ο κ. Αλαμανιώτης δεν ξεχνά τις γνώσεις που έλαβε από τους καθηγητές του Τμήματος και αποτέλεσαν ένα σημαντικό εφόδιο για τη συνέχιση της επιστημονικής του εξέλιξης. Τώρα είναι ο ίδιος καθηγητής ασχολούμενος με τα θέματα της πυρηνικής τεχνολογίας αλλά και της τεχνητής νοημοσύνης.
«Από το Τμήμα που αποφοίτησα εδώ στον Βόλο, συνεχίζουν να αποφοιτούν φουρνιές φοιτητών με πολύ καλό επίπεδο. Προσωπικά στο Πανεπιστήμιο του Τέξας έχω και τρεις διδακτορικούς φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Έτσι δεν ξεχνάμε τις ρίζες μας και τη βοήθεια που έλαβα από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Βόλου. Άλλωστε το Τμήμα παρέχει όλα τα εφόδια για να έχει ένας απόφοιτος λαμπρό μέλλον, αρκεί να το θελήσει. Το καλό είναι πως το Τμήμα έχει αποκτήσει πολύ καλή φήμη στο εξωτερικό»

Η τεχνητή νοημοσύνη

Για την τεχνητή νοημοσύνη αναφέρει πως αποτελεί την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση που είναι ουσιαστικά οι εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης, οι οποίες αρχίζουν και διαδίδονται σε πολλές πτυχές της καθημερινότητάς μας. Η ζωή μας θα αλλάξει προς το καλύτερο, καθώς κάποια πράγματα που τα κάναμε με τα χέρια μας, πλέον θα γίνονται αυτόματα. Βέβαια υπάρχει ο φόβος ότι μπορεί να χαθούν κάποιες θέσεις εργασίας. Προσωπικά θεωρώ ότι θα αλλάξουν οι θέσεις εργασίας. Επίσης στις ΗΠΑ εκφράζονται κάποιες ανησυχίες για τα όρια της τεχνητής νοημοσύνης, όπως, αν θα παραβιαστεί η ιδιωτικότητά μας. Αυτά τα θέματα συζητιούνται τώρα στις ΗΠΑ και σκέπτονται, ποια κανονιστικά πλαίσια μπορούν να μπουν. Επειδή όμως η ανθρωπότητα έχει εμπειρία από προηγούμενες καταστάσεις που της ξέφυγαν, όπως με τα πυρηνικά, πιστεύω ότι πλέον είναι σε ένα σωστό δρόμο για το πού πρέπει να φτάσει αυτό το κανονιστικό πλαίσιο. Με άλλα λόγια η ζωή μας με την τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξει, αλλά δεν θα μας ξεφύγει».
Ο ίδιος αναφερόμενος σε οπτικές της ζωής μας που θα βελτιωθεί με την τεχνητή νοημοσύνη αναφέρθηκε στους ηλικιωμένους που μένουν μόνοι στο σπίτι αλλά και στα άτομα με αναπηρία. Υπάρχουν συστήματα που θα βοηθούν αυτές τις κατηγορίες συμπολιτών. Υπάρχουν τα έξυπνα σπίτια, οι έξυπνες κάμερες που αν γίνει κάτι με το μοναχικό ηλικιωμένο άτομο στο σπίτι, μπορούν να καλούν αμέσως το ασθενοφόρο ή να ειδοποιούν τον ηλικιωμένο ότι πρέπει να πάρει το φάρμακό του. Επίσης θα υπάρχουν συστήματα που να βοηθούν το άτομο με αναπηρία να κινείται χωρίς κανένα πρόβλημα.
Ο κ. Αλαμανιώτης πρόσθεσε πως τώρα αναπτύσσεται η έρευνα για τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης. Επομένως σε 10 με 20 χρόνια όλες αυτές οι εφαρμογές θα βρίσκονται στην καθημερινότητά μας. Χρειάζονται μία με δύο γενιές για να απορροφήσουν τις αλλαγές της τεχνητής νοημοσύνης. Η νέα γενιά που είναι ήδη εξοικειωμένη με τις ψηφιακές εξελίξεις, όλες αυτές τις αλλαγές της επόμενης δεκαετίας θα τις θεωρήσει ως κάτι φυσιολογικό. Αυτά που σήμερα θεωρούμε «έξυπνα» σε 10-20 χρόνια θα είναι φυσιολογικά. Τα καινούρια σπίτια που κτίζονται σήμερα στις ΗΠΑ έχουν εγκαταστάσεις πληροφορικής, όπως υπολογιστές, κάμερες. Ήδη εκεί προωθούν προγράμματα για τις «έξυπνες» πόλεις. Και στην Ελλάδα έχουμε καλό δίκτυο για την ανάπτυξη των τεχνολογιών που στη αρχή θα είναι ακριβές, αλλά καθώς γίνονται πιο φθηνές, θα φτάσουν από τις μεγάλες πόλεις και στα χωριά και τις κωμοπόλεις. Σε λίγα χρόνια θα είμαστε ψηφιακοί πολίτες. Θα προχωράμε και το κινητό μας θα είναι ένας υπολογιστής που συνδεδεμένος με το σύστημα της πόλης, θα μας μεταδίδει διάφορες πληροφορίες. Για παράδειγμα θα μας ενημερώνει ότι σε ένα πάρκιν έχει 20 άδειες θέσεις ή σε μια καφετέρια υπάρχει άδειο τραπέζι για να καθίσουμε. Αυτά είναι συστήματα που ερευνώνται και με τις κατάλληλες εγκαταστάσεις, θα περάσουν στην πράξη. Η ιστορία δείχνει ότι οι νέες τεχνολογίες πρώτα εφαρμόζονται στις ΗΠΑ, μετά έρχεται στη Ευρώπη και την Ελλάδα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το