Τοπικά

Νέα σελίδα στη συνεργασία Δήμου και Πανεπιστημίου

Συνάντηση μεταξύ του δημάρχου Βόλου κ. Αχιλλέα Μπέου και του πρύτανη του πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χαράλαμπου Μπιλλίνη πραγματοποιήθηκε χθες, όπου ουσιαστικά δόθηκε το σήμα μιας νέας σελίδας στις σχέσεις και τη συνεργασία των δύο πλευρών.
Στην συνάντηση παρευρέθηκαν επίσης ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Βόλου κ. Κωνσταντίνος Λούλης, οι Αντιπρυτάνεις καθηγητές Σπύρος Καραμάνος, Ευθύμιος Προβίδας και Ιωάννης Στεφανίδης, καθώς και ο Διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Σωκράτης Μάρκος.
Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα, συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, και ετέθησαν οι βάσεις για στενότερη συνεργασία μεταξύ του Δήμου Βόλου και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Ο κ. Μπέος ενημέρωσε την Διοίκηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την κατάσταση της πόλης του Βόλου μετά την πρόσφατη θεομηνία Daniel. Ο Πρύτανης ευχαρίστησε τον Δήμαρχο για την επίσκεψή του και τον ενημέρωσε για τα προβλήματα που ανέκυψαν στις υποδομές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ως συνέπεια των πρόσφατων ακραίων καιρικών φαινομένων.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην δημιουργία ενός παραγωγικού διαύλου επικοινωνίας προς όφελος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της πόλης του Βόλου.
Όπως επεσήμανε ο κ. Μπέος «υπάρχει η βούληση και από τις δύο πλευρές να «ξεπαγώσει» η σχέση των δύο φορέων, που με ευθύνη των προηγούμενων πρυτανικών αρχών, για λόγους ιδεολογικής αγκύλωσης, βρίσκονταν σε μηδενικό σημείο και να αναπτυχθεί μια σχέση αμοιβαίας και ειλικρινούς συνεργασίας επ’ ωφελεία κυρίως της πόλης και των πολιτών».
Από την πλευρά του ο κ. Μπιλλίνης επισήμανε πως «η συνάντηση με τον δήμαρχο Βόλου κ. Αχιλλέα Μπέο πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα και ήταν συνέχεια της συνάντησης που είχα με τον δήμαρχο στο δημαρχείο πριν από λίγο καιρό. Γυρίζουμε σελίδα για να υπάρξει συνεργασία με τον δήμο που θα είναι προς όφελος του δήμου και του πανεπιστημίου. Υπάρχουν πολλά σημεία στα οποία μπορούμε να συνεργαστούμε ώστε το Πανεπιστήμιο και η πόλη να πάνε πολύ καλύτερα».
Μάλιστα αναφερόμενος στον πρώτο τομέα που θα συνεργαστούν οι δύο πλευρές, αναφέρθηκε στην αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες. «Στο παραλιακό συγκρότημα Παπαστράτου έχουμε ένα ζήτημα με την αποχέτευση. Το δικό μας αποχετευτικό σύστημα βρίσκεται εσωτερικά, όχι στο πεζοδρόμιο, και κάτω από το αποχετευτικό του δήμου. Το αποτέλεσμα ήταν όταν πλημμύρισε η πόλη, υπερχείλισε και το δικό μας το δίκτυο, με αποτέλεσμα τα αστικά λύματα της οδού Ιάσονος να εισέλθουν στο αμφιθέατρο «Κορδάτος». Τραβήξαμε τα αστικά λύματα, πλύναμε και απολυμάναμε τον χώρο, αλλά την επόμενη μέρα ξαναγέμισε. Τελικά αναγκαστήκαμε να κλείσουμε τις τουαλέτες για να σταματήσει το φαινόμενο».
Ο πρύτανης σημείωσε πως ο προϊστάμενος της τεχνικής υπηρεσίας του πανεπιστήμιου θα μεταβεί σήμερα στη ΔΕΥΑΜΒ στο πλαίσιο του προγραμματισμού έργων στο πανεπιστήμιο, ώστε τα αστικά λύματα να μην επιστρέφουν στο ίδρυμα.
Το πανεπιστήμιο βρίσκεται σε αναστολή ακολουθώντας τις οδηγίες της πολιτικής προστασίας.

Χρηματοδότηση
για εξοπλισμό
Μάλιστα ο πρύτανης αναφέρθηκε και στην έλευση του υπουργού παιδείας κ. Κυριάκου Πιερρακάκη την περασμένη Κυριακή που τόνισε ότι «ο υπουργός βλέποντας τις ζημιές, αποδέχτηκε πλήρως την τεχνική έκθεση που είχαμε ετοιμάσει με την τεχνική υπηρεσία του πανεπιστημίου και την αποστείλαμε. Στην τεχνική έκθεση λέγαμε ότι για την αποκατάσταση των ζημιών στα κτήρια θα χρειαστούν 2.275.000 ευρώ, κονδύλι τελικά που θα δώσει. Έτσι άμεσα ξεκινάμε τις επιδιορθώσεις των κτιρίων. Σημειώνουμε πως δεν θα μπουν οι φοιτητές και το προσωπικό την ίδια μέρα σε όλα τα κτίρια, αφού οι ζημιές είναι διαφορετικού επιπέδου. Θέλουμε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του προσωπικού και των φοιτητών. Εμείς θα αποστείλουμε στον υπουργό ακόμη μια λίστα με την οποία θα ζητάμε χρηματοδότηση για τις ζημιές που υπέστη ο διδακτικός και ερευνητικός».

Εξεταστική και μαθήματα
Ο κ. Μπιλλίνης ανέφερε πως «προς το παρόν έχει ξεκινήσει η εξεταστική που διεξάγεται διαδικτυακά, και αν δεν έχουμε κάτι συνταρακτικό με το νέο κύμα κακοκαιρίας, τότε θα μαθήματα θα αρχίσουν στις 9 Οκτωβρίου»
Τα μαθήματα δεν θα είναι διά ζώσης όχι όμως για όλα τα τμήματα.

Ημέρα ανοιχτής επίσκεψης
στις εγκαταστάσεις του Αγροκτήματος
του Πανεπιστημίου στο Βελεστίνο
Το Εργαστήριο Γεωργικών Κατασκευών και Ελέγχου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διοργανώνει ημέρα ανοιχτής επίσκεψης στις εγκαταστάσεις του Πιλοτικού Θερμοκηπιακού Πάρκου του Αγροκτήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βελεστίνο και προσκαλεί όλους όσους ενδιαφέρονται να επισκεφθούν το θερμοκηπιακό πάρκο την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023, από τις 09:00 μέχρι τις 15:00.
Βρείτε τη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής εδώ
Διεύθυνση: Παλαιά Εθνική Οδός Βόλου – Λάρισας
Οδηγίες (Χάρτες Google): https://g.page/Agroktima-UTH_Farm?share
Στόχος της εκδήλωσης είναι η παρουσίαση των δράσεων του Εργαστηρίου στο πλαίσιο των ερευνητικών έργων PestNu (H2020), Econutri (H2020), Regace (H2020), και ORION (Solar-Era.Net), που υλοποιούνται στο Πιλοτικό Θερμοκηπιακό Πάρκο, όπου έχουν εγκατασταθεί τα τελευταία χρόνια σύγχρονες, υψηλής τεχνολογικής στάθμης θερμοκηπιακές μονάδες.
Επιπλέον, στόχος της εκδήλωσης είναι η δικτύωση μεταξύ των συμμετεχόντων και των ενδιαφερόμενων φορέων, τόσο για την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας όσο και για τη συζήτηση αναγκών περαιτέρω έρευνας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το