Ελλάδα

Μητσοτάκης: Εξαγγελίες για μέσο μισθό στα 1500 ευρώ, αυξήσεις σε συνταξιούχους και χιλιάδες προσλήψεις στο δημόσιο

Το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει των εκλογών 2023. Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως στόχος είναι ο μέσος μισθός να αγγίξει τα 1500 ευρώ και ο κατώτατος τα 950. Εξήγγειλε χιλιάδες προσλήψεις στο χώρο της παιδείας και εκσυγχρονισμό των δομών της Υγείας.

Φοροαπαλλαγές, αυξήσεις στις συντάξεις, μείωση εισφορών

Επιπρόσθετα σημείωσε πως στόχος είναι επίσης να δοθούν νέες αυξήσεις στις συντάξεις 3 με 4% την 1/1/2024. Επίσης, αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων μέσω νέου ενιαίου μισθολογίου την 1η 1ου 2024 και εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Και εντατικοί έλεγχοι με νέα ψηφιακά εργαλεία της επιθεώρησης εργασίας παντού.

«Το 2019 μιλήσαμε για την ανάγκη να μειώσουμε την φορολογική επιβάρυνση. Πετύχαμε τον στόχο αλλά υπάρχουν και άλλα περιθώρια» Ανακοίνωσε: κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος έως το τέλος της 4ετίας, μείωση μιας μονάδας στις ασφαλιστικές εισφορές και από 1η Ιανουαρίου 2025 μειώνονται τα τεκμήρια διαβίωσης κατά 30% μεσοσταθμικά».

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέρασε στις φορολογικές παρεμβάσεις. Υπογράμμισε την ανάγκη περαιτέρω μείωσης φορολογικών συντελεστών, ενώ εξήγγειλε αύξηση του αφορολόγητου κατά 1000 ευρώ για όλες τις οικογένειες που έχουν παιδιά.

Ανέφερε 10 έργα ενδεικτικά που μέσα στην επόμενη τετραετία, είτε θα έχουν ολοκληρωθεί, είτε θα βρίσκονται στη φάση της ολοκλήρωσης ξεχωρίζοντας το μετρό της Θεσσαλονίκης.

Εκσυγχρονισμός ΜΕΘ, ανακαίνιση όλων των κέντρων Υγείας
Περνώντας στον άξονα της Κοινωνικής Ελλάδας μίλησε για πολιτικές που έχουν να κάνουν με την Παιδεία, με την Υγεία, με την Κοινωνική Συνοχή.

Αναφέρθηκε αρχικά στην επιχείρηση «Ελευθερία» που όπως είπε είναι μια εικόνα από το μέλλον. Αυτή την εικόνα θέλουμε σε ολόκληρο το ΕΣΥ είπε και μίλησε στη συνέχεια για τον ψηφιακό φάκελο ασθενούς, μέσω του myHealth, που θα είναι ολοκληρωμένος στο τέλος της επόμενης τετραετίας. Η ψηφιακή επανάσταση στην υγεία από τις κεντρικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

Αναφέρθηκε στον περιορισμό των βοηθητικών κλινών αλλά και στην αύξηση των μονάδων εντατικής θεραπείας, ενώ εξήγγειλε:

Εκσυγχρονισμό των τμημάτων επειγόντων περιστατικών σε 80 νοσοκομεία και δραστική ανακαίνιση και των 156 κέντρων υγείας της χώρας με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Δημιουργία παραπάνω από 300 μονάδων τηλεϊατρικής και μείωση του χρόνου αναμονής για τις ιατρικές πράξεις.
Μίλησε δε για αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού κατά 10.000 εργαζομένους, αλλά και εκσυγχρονισμό όλων των νοσοκομείων της χώρας, ενώ εξήγγειλε και 311 νέες δομές ψυχδικής υγείας

Χιλιάδες προσλήψεις εκπαιδευτικών κάθε χρόνο
Η Παιδεία ήταν ο επόμενος τομέας και ο πρωθυπουργός παρουσίασε φωτογραφίες από τις «τάξεις του μέλλοντος» όπως είπε, «με ψηφιακούς διαδραστικούς πίνακες σε όλες τις τάξεις από την Ε΄ Δημοτικού μέχρι την Γ’ Λυκείου σε 36.000 αίθουσες δημοσίων σχολείων».

«Χτίζουμε πάνω στις 25.000 νέες προσλήψεις εκπαιδευτικών που έκανε αυτή η κυβέρνηση. Εκτιμούμε 4.000 με 5.000 νέες προσλήψεις εκπαιδευτικών κάθε χρόνο», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Έδειξε φωτογραφία από το σύγχρονο campus του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και είπε ότι έτσι θέλουμε να είναι όλα τα δημόσιά μας πανεπιστήμια. Εξωστρέφεια και ποιοτικές σπουδές με σύνδεση των σπουδών με την εργασία και τη βιομηχανική παραγωγή.

Η επόμενη τετραετία θα είναι η τετραετία της εξωστρέφειας για τα δημόσια πανεπιστήμια, τόνισε.

Μεταφορές
Αναφερόμενος στον τομέα των μεταφορών τόνισε πως τα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν αποτελούν μόνο αναπτυξιακό έργο αλλά και πολιτική κοινωνικής συνοχής. Μίλησε για φιλικές προς το περιβάλλον μεταφορές και μείωση αφίξεων του χρόνου μεταξύ των δρομολογίων.

Μέσα στην επόμενη τετραετία θα έχουμε 2000 καινούργια λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, πολλά εκ των οποίων θα είναι ηλεκτρικά.

Ανέλυσε στη συνέχεια το πρόγραμμα Σπίτι Μου και τη σημασία του, το οποίο ξεκίνησε ως κυβερνητική απάντηση στο αίτημα νέων ανθρώπων για την απόκτηση κατοικίας με ευνοϊκούς όρους. Διπλασιασμός πόρων σε πρώτη φάση, λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης.

Πολιτισμός
Μίλησε επίσης για τις πολιτικές προσβασιμότητας σε αρχαιολογικούς χώρους από άτομα περιορισμένης κινητικότητας. Θα έχουν ολοκληρωθεί έως το 2025 έργα πρόσβασης ΑμεΑ σε 21 σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους.

Αναφέρθηκε και στο σχέδιο του νέου Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Εκτίμησε ότι θα απαιτηθούν περί τα δύο χρόνια για την ολοκλήρωση των μελετών με ιδιωτική χρηματοδότηση και μία τετραετία για να κατασκευαστεί η είσοδος, που χαρακτήρισε παρέμβαση με αναπτυξιακό χαρακτήρα.

Πρόσθεσε ότι το 2025 θα λειτουργεί Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών με πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα ισότιμα με αποφοίτους ΑΕΙ.

Χαρακτήρισε μεγάλη κατάκτηση το 112 και είπε ότι λειτουργεί εδώ και 3 χρόνια και έχουμε αποκτήσει κουλτούρα να ακούμε τις οδηγίες του κράτους. «Η Μ. Βρετανία τώρα πειραματίζεται με το 112», είπε.

Μεταναστευτικό
Για το μεταναστευτικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι το 2015 το 75% των παράνομων αφίξεων προς την ΕΕ περνούσε μέσα από την Ελλάδα και τώρα είμαστε στο 5%. Μέσα στην επόμενη 4ετια θα εκσυγχρονίσουμε το Λιμενικό και το ψηφιακό σύστημα προστασίας των θαλασσίων συνόρων.

Ειδικά για τον φράχτη στον Έβρο είπε ότι η πρώτη παρακαταθήκη σε μια νέα μεταναστευτική πολιτική είναι ότι πρέπει να προστατεύουμε »τα εξωτερικά μας σύνορᬻ. «Ο φράχτης είναι μη διαπραγματεύσιμος για τη ΝΔ. Έως το τέλος της 4ετίας όλος ο Έβρος θα είναι θωρακισμένος».

Για την άμυνα
Για την αμυντική θωράκιση της χώρας είπε ότι υπάρχει πρόγραμμα με τα 24 Rafale να έχουν αγοραστεί και η αναβάθμιση 85 F16 που θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2027 και η πρώτη φρεγάτα Belhara ήδη κατασκευάζεται στο γαλλικό ναυπηγείο. «Θα έχουμε 3 έως το 2027 και θα αποκτήσουμε άλλες 3 κορβέτες που οι δυο θα ναυπηγηθούν σε ελληνικά ναυπηγεία».

«Τέλος σε οποιοδήποτε άβατο ανομίας»

«Θα αποδεσμευθούν 5000 αστυνομικοί και θα βγουν στους δρόμους για την ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών. Επίσης τέλος σε οποιοδήποτε άβατο ανομίας όπου αυτό κι αν βρίσκεται», είπε ο πρωθυπουργός.

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός είπε ότι τα θεμέλια της πατρίδας μας είναι η δημοσιονομική σταθερότητα και πάνω σε αυτά οικοδομείται η σύγχρονη Ελλάδα. Ήδη έχουμε χτίσει αρκετούς ορόφους από την Ελλάδα που οραματιζόμαστε αλλά το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί. «Σε 4 χρόνια η Ελλάδα θα πατάει γερά στα πόδια της με κοινωνική ευημερία και με δικαιοσύνη στην πράξη και η μεγαλύτερη απόδοση της είναι ο κάθε νέος άνθρωπος να έχει τις ίδιες ευκαιρίες να διακριθεί και να προκόψει στη ζωή του.

Μια Ελλάδα πράσινη και ψηφιακή που θα αξιοποιήσει τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Είμαστε υποχρεωμένοι να σταθούμε να σε ένα κόσμο που αλλάζει, είπε και τόνισε ότι γι αυτή την Ελλάδα θέλω να συνεχίσω να εργάζομαι. Ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε και που να πάμε την πατρίδα».

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το