Τοπικά

Μήνυμα ενότητας με αναφορές στο Σκοπιανό από τον εφημέριο των Καναλίων: “Η Κάρλα να γίνει τόπος επόμενης εθνικής συμφωνίας”

Αίσθηση προκάλεσε ο χαιρετισμός που εκφώνησε ο Αρχιερατικός Επίτροπος και εφημέριος του Ι.Ν.Κοιμήσεως Θεοτόκου Καναλίων π.Αθανάσιος Ι. Σκοπιανός στην επίσημη τελετή εγκαινίων της Λίμνης Κάρλας, την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου στα Κανάλια του Δήμου Ρήγα Φεραίου. “Είμαστε όλοι συγκεντρωμένοι για να κάνουμε τη διαφορά που διψάει ο τόπος μας αυτός, όχι μόνο η Ελλάδα αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη, για να πάει μπροστά”, ήταν το μήνυμα που έστειλε ο εφημέριος και επισήμανε ότι η πρόοδος επιτυγχάνεται “με το να έχουμε εθνική ομοψυχία, χωρίς να είμαστε εθνικιστές και τοπικιστές”. Χαριτολογώντας, μάλιστα, δεν δίστασε να προτείνει, αφού απέτυχε εν μέρει η συμφωνία με τη γείτονα χώρα και την ονομασία των Σκοπίων στις λίμνες των Πρεσπών, η επόμενη συμφωνία να γίνει στη λίμνη Κάρλα, με νονό τον ίδιο που φέρει και το επίθετο Σκοπιανός.

Διαβάστε ολόκληρο τον χαιρετισμό του π.Αθανάσιου Ι. Σκοπιανού:

Αξιότιμη Επίτροπε της Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης κυρία Κορίνα, κύριοι υπουργοί, κύριοι βουλευτές, κύριε Περιφεριάρχα, κύριε Δήμαρχε εκλεκτοί προσκεκλημένοι.

Καλώς ήλθατε.

Ως εφημέριος της ενορίας των Καναλίων σας καλωσορίζω κι εγώ με τη σειρά μου, σε αυτή την επίσημη τελετή των εγκαινίων της Επανασύστασης της Λίμνης Κάρλας που πραγματοποιήσατε σήμερα πριν λίγο στο αντλιοστάσιο στο χώρο του Στεφανοβικείου προγραμματισμένη από τον Περιφερειάρχη της Περιφέρειας Θεσσαλίας κύριο Κων/νο Αγοραστό για να ακολουθήσει και στη συνέχεια και ο τρίτος σταθμός της επίσκεψης σας και ο εγκαινιασμός με την σύντομη τελετή του Αγιασμού που μόλις τελέσαμε, και αυτού του χώρου του Εκθετηρίου στο χωριό των Καναλίων, στα πέτρινα κτήρια όπως συνηθίζουμε να τα λέμε, και ανυπομονούμε να το δούμε πρώτοι εμείς οι κάτοικοι αυτής της παρακάρλιας περιοχής που από δω και στο εξής θα μας πείτε εσείς σε λίγο, ο επισκέπτης αυτής της ευρύτερης περιοχής της Κάρλας που θα τον επισκέπτεται τι θα μπορεί να δεί και να συναντήσει μέσα στο αυτό χώρο.

Αξιότιμη Επίτροπε της Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης κυρία Κορίνα, εκλεκτοί προσκεκλημένοι,
στο μήνυμα του στη έναρξη της Συνόδου ο Αρχιεπίσκοπος της Ελλάδος κ. Ιερώνυμος αυτές τις ημέρες τον ακούσαμε να μας επισημαίνει τα εξής, ότι «η σύγκληση της ιεραρχίας συμπίπτει με ιδιαίτερα ευαίσθητα κοινωνικά εθνικά πολιτικά και άλλα κρίσιμα γεγονότα» και ότι «το μήνυμα αγάπης που εκφράζουμε σήμερα απευθύνεται σε μία νέα Ελλάδα «μεταμνημονιακή» πληγωμένη και κοινωνικά ασταθή. Εθνικά και γλωσσικά απειλούμενη από τάσεις διχόνοιας, προσωπικών ιδοτελειών και γεωπολιτικών συμφερόντων.
Μία Ελλάδα χωρίς ξεκάθαρη πλοήγηση, χωρίς όραμα, χωρίς εθνική ομοψυχία και κατάρτιση ενός κοινού σχεδίου για βασικούς τομείς της ζωής μας, όπως η παιδεία, η υγεία και η εξωτερική μας πολιτική».
Παρόλα αυτά θα μου επιτρέψετε να πώ κι εγώ αυτό που μας αξιώνει όλους ο Θεός να ζούμε σήμερα με τόση χαρά μικροί και μεγάλοι, μπορεί η σύγκληση της ιεραρχίας να συμπίπτει με όλα αυτά που προανέφερε ο Μακαριότατος στη Σύνοδο για τους περισσότερους συνανθρώπους στην πατρίδα μας σήμερα, αλλά εμείς εδώ αυτή τη στιγμή είμαστε όλοι συγκεντρωμένοι για να κάνουμε τη διαφορά που διψάει ο τόπος μας αυτός, όχι μόνο η Ελλάδα αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη, για να πάει μπροστά.
Παίρνοντας λοιπόν αφορμή από αυτό το θεσσαλικό μας τόπο που ζούμε στη καρδιά της Ελλάδας.
Ναί ζούμε σαν ελεύθεροι και δημοκρατικοί πολίτες που με ξεκάθαρη πεποίθηση κρατάμε και συνεχίζουμε τις παραδόσεις του θεσσαλικού τόπου και των προγόνων μας, με όραμα για τα παιδιά μας, να μείνουν στο τόπο που τους γέννησε και να ζήσουν με εθνική ομοψυχία και με αγάπη για αυτό το τόπο που τους γέννησε και τους ανάθρεψε.
Με τη πίστη και την ελπίδα μας στο Χριστό.
Γι ́ αυτό τολμούμε σήμερα και κάνουμε αυτά τα εγκαίνια και σας συγχαίρουμε όλους εσάς γι ́ αυτό.
Σε όλα τα ευαίσθητα κοινωνικά εθνικά πολιτικά και άλλα κρίσιμα γεγονότα.
Κι όμως ναι τα καταφέραμε να τα αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί ενωμένοι και ξεπερνώντας τα όποια προβλήματα μακροχρόνια μικρά ή μεγάλα, παίρνοντας για παράδειγμα αυτό το ζήτημα που τόσα χρόνια ταλάνιζε τον τόπο αυτό την επανασύσταση της λίμνης Κάρλας.
Με το μήνυμα της αγάπης προς το Τριαδικό Θεό δημιουργό συντηρήθηκε και αποκαταστάθηκε το 2015 ο βυζαντινός περικαλής αυτός ναός του αγίου Νικολάου προστάτου των ψαράδων της λίμνης Κάρλας κτίσμα του 12ου αιώνα μ.Χ. με χρήματα του ΕΣΠΑ, με αγάπη για το περιβάλλον ξαναδημιουργείται ο ταμιευτήρας αυτός της τεχνητής λίμνης Κάρλας και με αγάπη για τον συνάνθρωπο αυτοί οι χώροι του εκθετηρίου που θα φιλοξενούν τους επισκέπτες μας βοηθούν στο εξής να έχουμε όραμα για τον τόπο.
Πως τα πετύχαμε όλα αυτά;
Κακά τα ψέματα και όμως είναι άλλο ένα θαύμα του σύγχρονου έλληνα με τα τόσα προβλήματα, όμως με το να έχουμε εθνική ομοψυχία χωρίς να είμαστε εθνικιστές και τοπικιστές και να πετύχετε αυτή την ειλικρινή συνεργασία κι εσείς οι πολιτικοί αυτού του τόπου όλα αυτά τα χρόνια με άξιους συνεργάτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση σαν την τελευταία κα Επίτροπο της Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης κυρία Κορίνα Κρέτσου που πίστεψε στο όραμα σας και σας βοήθησε να το κάνετε πραγματικότητα.
Με κατάρτιση ενός κοινού σχεδίου για βασικούς τομείς της ζωής μας όπως την παιδεία, να έχουμε τα σχολεία όλων των βαθμίδων ανοιχτά στο τόπο μας, την υγεία, να έχουμε Περιφερειακό Ιατρείο, κοντά στο Εκκλησιαστικό μας Γηροκομείο Καναλίων και τόσα άλλα που εσείς τα ξέρετε καλύτερα σε όλη σας την Περιφέρεια της Θεσσαλίας.
Θα κλείσω με κάτι που θέλω να πώ τελευταίο κύριε Περιφεριάρχα άνευ παρεξηγήσεως για να διασκεδάσω λίγο το βαρύ κλίμα στην εξωτερική πολιτική που διανύει η χώρα μας αυτό το διάστημα απευθυνόμενος και προς τους αξιότιμους κυρίους υπουργούς και βουλευτές που είναι σήμερα εδώ. Τώρα που θα έχουμε στην Ελλάδα και νέα λίμνη προτείνω μέχρι και εξωτερική πολιτική άμα θέλετε μπορούμε να κάνουμε.
Πώς;
Αφού απέτυχε εν μέρει η συμφωνία με τη γείτονα χώρα και την ονομασία των Σκοπίων στις λίμνες των Πρεσπών, την επόμενη συμφωνία προτείνω να έρθετε και να την κάνετε, στη Κάρλα οι δύο πρωθυπουργοί των δύο χωρών της Ελλάδας και των Σκοπίων εκ νέου, που έχω κι εγώ στις 17 Ιουνίου 2019 τα δικά μου γενέθλια, σαν τον κύριο Μάτθιου Νίμιτς τυχαίο;
Όσο για το όνομα μη το σκέφτεστε καθόλου θα σας το δώσω εγώ από σήμερα να το συζητήσετε και είναι αυτό που έχω κι εγώ σαν επίθετο χωρίς να έχω και καμία σχέση με εκείνη την περιοχή.
Σκοπιανό με λένε για όσους δεν με ξέρετε ρωμιός πρόσφυγας από τους Σκοπούς της Ανατολικής Ρωμυλίας είμαι από τους προγόνους.
Μόνο αυτό μπορούμε να μοιραστούμε σαν συνωνυμία και γίνομαι και νονός τους.
Για οτιδήποτε άλλο δεν το διαπραγματευόμαστε.
Η Μακεδονία ήταν είναι και θα είναι ελληνική τουλάχιστον μέχρι 7 γενεές.
Δια πρεσβειών της Παναγίας Καναλιώτισσας Καλώς ήλθατε.

Εν Καναλίοις την 5η Οκτωβρίου 2018

+ Αιδ. Αθανάσιος Ι. Σκοπιανός
Ο Αρχιερατικός Επίτροπος Καναλίων και εφημέριος του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Καναλίων Αιδεσιμότατος Αθανάσιος Ι. Σκοπιανός

Πηγή φωτό: FB Αργύρης Αντάμης 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το