Τοπικά

Πρόβλημα βιωσιμότητας αντιμετωπίζουν τα μικρά μουσεία – Ενδιαφέρον συνέδριο στον Βόλο για το μέλλον τους

Άκρως ενδιαφέρον ήταν το συνέδριο που διοργάνωσε το Μουσείο Ελιάς και Λαδιού Πηλίου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με θέμα τα «Μικρά Μουσεία σε περιόδους κρίσης: Προκλήσεις και προοπτικές», στο κτίριο Τσικρίκη.
«Το Μουσείο Ελιάς και Λαδιού Πηλίου είναι ένα μικρό μουσείο στην Άνω Γατζέα που δημιουργήσαμε εγώ και η οικογένειά μου και φέτος κλείνει τα 10 χρόνια λειτουργίας», δήλωσε η κ. Αθηνά Αργυροπούλου, Δρ. Ιατρικής και Διευθύντρια ΕΣΥ.
Στην πρώτη συνεδρία παρουσιάστηκαν μουσεία από την περιοχή της Θεσσαλίας και τα περισσότερα ήταν από τη Μαγνησία, όπως την Κερασιά, το Στεφανοβίκειο, την Κάρλα, την Άνω Γατζέα, και το μουσείο στο Αστυνομικό Μέγαρο.

«Από όλες τις παρουσιάσεις είδαμε ότι οι προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν τα μουσεία είναι πολλές. Το κύριο πρόβλημα είναι η έλλειψη οργάνωσης και βοήθειας από τις τοπικές κοινότητες» δήλωσε η κ. Αργυροπούλου και πρόσθεσε πως όλα τα μουσεία ξεκίνησαν με πολύ όρεξη, αλλά στην πορεία συνάντησαν πολλά προβλήματα. “Όλα έχουν από πίσω έναν άνθρωπο ή συλλόγους που τα εμπνεύστηκε και τα «έσπρωχνε» για να «ζήσουν»” σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στις προτάσεις για την βιωσιμότητα των μικρών μουσείων περιλαμβάνεται σειρά δράσεων, ακόμα και ένας συνδυασμός δράσεων προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν να προσφέρουν στις τοπικές κοινωνίες.
«Για να γίνουν βιώσιμα αυτά τα μικρά μουσεία, που στηρίζονται μέχρι σήμερα στην ιδιωτική πρωτοβουλία, πρέπει να αλλάξουν πολλά: Ο κόσμος να έρχεται πιο εύκολα, να γίνει ένα δίκτυο μουσείων, να ενισχύονται από τις τοπικές κοινότητες, να υπάρχουν ίσως και περισσότεροι εθελοντές, να φέρουν οι δήμοι έναν υπάλληλο για να τα δουλεύει. Το θέμα είναι ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν με τη σημερινή κατάσταση, από τη στιγμή που τα περισσότερα δεν έχουν πόρους και εισιτήρια».
Η κ. Αργυροπούλου σημείωσε ωστόσο πως τα μουσεία αυτά έχουν πολύ υλικό να δείξουν ενώ είναι χώροι που προσφέρουν πάρα πολλά στις τοπικές κοινωνίες και αποτελούν πόλο έλξης πολλών επισκεπτών.

Ο αστυνομικός Διευθυντής, Α΄ Υποδιευθυντής της Δ/νσης Αστυνομίας Μαγνησίας Βασίλης Καραΐσκος μίλησε στο συνέδριο για τη βιωσιμότητα ενός μικρού θεματικού Μουσείου. Ο ίδιος, εμπνευστής και δημιουργός της Μόνιμης Έκθεσης Αστυνομικών Κειμηλίων της Δ.Α Μαγνησίας, σημείωσε πως η έκθεση είναι ανοιχτή στο κοινό και μέχρι σήμερα την έχουν επισκεφθεί 1.037 μαθητές μαζί με τους συνοδούς τους.

“Μας δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιάσουμε την μόνιμη έκθεση αστυνομικών κειμηλίων που έγινε με αγάπη και μεράκι και με τη βοήθεια χορηγών και συνεργατών. Ευχαριστώ τους προϊσταμένους μου, τον στρατηγό κ. Τόλια και τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Μαρκογιαννάκη που με εμπιστεύτηκαν».

Δήλωσε πως είναι αισιόδοξος για την έκθεση καθώς το πλεονέκτημα της, σε σχέση με τα άλλα μουσεία, είναι η απουσία λειτουργικών εξόδων, και η προσπάθεια στηρίζεται στον εθελοντικό των συναδέλφων του.
«Οι εντυπώσεις είναι θετικές και όσοι φεύγουν από την έκθεση είναι ευχαριστημένοι και χαμογελαστοί. Ψάχνουν να βρουν τον “δράκο” στο αστυνομικό μέγαρο, αλλά τελικά δεν τον βρίσκουν και βλέπουν ότι οι αστυνομικοί είναι όπως οι γονείς τους, απλοί άνθρωποι που αγωνίζονται».
Ο κ. Καραΐσκος τόνισε επίσης πως όλα τα μικρά μουσεία πρέπει να δικτυωθούν μεταξύ τους, να μπορεί ο κάθε επισκέπτης να τα επισκεφθεί όλα, αλλά και να στηρίζονται μεταξύ τους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το