Τοπικά

Μετ’ εμποδίων η τηλεκπαίδευση στα σχολεία της Μαγνησίας

Μετ’ εμποδίων κύλησε η πρώτη μέρα χθες της τηλεκπαίδευσης στα σχολεία της Μαγνησίας, όπου σε λίγα σχολεία εφαρμόστηκε ουσιαστικά, καθώς στα περισσότερα υπήρξε μια διαδικτυακή γνωριμία των εκπαιδευτικών με τους μαθητές.
Στα εμπόδια υλοποίησης των εξ αποστάσεως μαθημάτων ήταν και το γεγονός ότι οι μαθητές δεν είχαν παραλάβει τα βιβλία τους τα οποία παραμένουν στις σχολικές αίθουσες, αλλά και ότι οι περισσότεροι δεν ήξεραν καν ποιοι θα είναι οι δάσκαλο και οι καθηγητές τους. Επίσης σε αρκετά σπίτια προέκυψε το πρόβλημα της επάρκειας σε ψηφιακό εξοπλισμό.
Παρά τις προβλέψεις για βροχές η χθεσινή μέρα στον Βόλο ήταν ηλιόλουστη με τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών και των γονέων για ποιο λόγο τελικά δεν τελέστηκαν οι αγιασμοί να είναι αρκετές. Μάλιστα υπήρξαν γονείς που εργάζονται και οι δύο και οι οποίοι αναγκάστηκαν να λάβουν άδεια από τις δουλειές τους για να κάνουν τα παιδιά τους τηλεκπαίδευση.
Στα περισσότερα σχολεία η τηλεκπαίδευση είχε τον χαρακτήρα μιας πρώτης γνωριμίας μαθητών με τους εκπαιδευτικούς τους, ενώ σε λιγότερα έγιναν και ορισμένα μαθήματα.
Άλλωστε όλα αποφασίστηκαν πολύ γρήγορα, το βράδυ της Κυριακής, με τους εκπαιδευτικούς και τους διευθυντές να προσπαθούν να οργανωθούν και να επικοινωνούν με γονείς και μαθητές.
Το στοίχημα της οργάνωσης της τηλεκπαίδευσης, καθώς είναι εύκολο να υλοποιηθεί από τη μια μέρα στη άλλη, συνεχίστηκε και χθες.
Η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας κ. Μαρία Γιαννουλή επισήμανε πως «περιμέναμε χθες να πάμε με χαρά στα σχολεία για να συναντήσουμε ξανά τους μαθητές μας. Λόγω όμως των εξελίξεων με τον καιρό, αυτό δεν έγινε. Αποφασίστηκε η τηλεκπαίδευση η οποία για να οργανωθεί απαιτεί κάποιο χρόνο, αλλά και να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες, όπως οι μαθητές να διαθέτουν τα σχολικά βιβλία».
Ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κ. Απόστολος Μούσος είπε πως ο σύλλογος ζήτησε ήδη να παρθεί πίσω η οδηγία του υπουργείου παιδείας για την τηλεκπαίδευση.
Στο έγγραφο που απέστειλε στους αρμόδιους φορείς ο σύλλογος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Μαγνησίας αναφέρει τα εξής: «Τη στιγμή που οι συμπολίτες μας, ανάμεσά τους και πολλοί εκπαιδευτικοί, βιώνουν δύσκολες καταστάσεις εξαιτίας των καταστροφικών πλημμυρών, η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για εφαρμογή τηλεκπαίδευσης ξεπερνάει κάθε λογική.
Οι εκπαιδευτικοί καλούνται να διδάξουν σε μαθητές που δεν έχουν γνωρίσει ακόμη, δεν είχαν την πρώτη δια ζώσης επικοινωνία μαζί τους (προνήπια και μαθητές α΄ τάξης) και φυσικά δεν έχουν δοθεί βιβλία.
Σήμερα, οι συνθήκες δεν επιτρέπουν την εξ αποστάσεως διδασκαλία. Υπενθυμίζουμε ότι στην παράγραφο 3 του άρθρου 4 της 11525/ΓΔ4/10-9-2021 ΥΑ για την τηλεκπαίδευση αναγράφεται: «Εκπαιδευτικοί οι οποίοι/ες δεν διαθέτουν ηλεκτρονικό υπολογιστή, tablet ή έξυπνο τηλέφωνο και εξ αυτού του λόγου αδυνατούν να παράσχουν εξ αποστάσεως εκπαίδευση υποχρεούνται να προσέρχονται κατά τις ώρες διδασκαλίας τους στις σχολικές μονάδες».
Πως μπορεί να γίνει αυτό, όταν η πρόσβαση στις σχολικές μονάδες είναι αδύνατη ή και επικίνδυνη; Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση τα σχολεία παραμένουν κλειστά και οι οδηγίες της πολιτικής προστασίας για την αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων είναι ρητές (ισχυρές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις από πρωινές ώρες της 25-9-2023 και για τα δύο 24ωρα στην περιοχή μας).
Το ΔΣ του Συλλόγου μας απαιτεί από το ΥΠΑΙΘΑ να ανακαλέσει την οδηγία για τηλεκπαίδευση και να φροντίσει άμεσα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων».
Ο πρόεδρος της ένωσης συλλόγων γονέων και κηδεμόνων δήμου βόλου κ. Αντώνης Μπέκος εκφράζοντας την προσωπική του άποψη ανέφερε πως θα μπορούσαν χθες να πραγματοποιηθούν οι αγιασμοί στα σχολεία, να μοιραστούν τα βιβλία και οι μαθητές να γνωρίσουν τους εκπαιδευτικούς τους. Για τις επόμενες μέρες και βάσει των καιρικών συνθηκών θα μπορούσε να εξεταστεί η τηλεκπαίδευση.
Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και αύριο Τετάρτη, οπότε η τηλεκπαίδευση θα συνεχιστεί.
Ο διευθυντής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Γιώργος Πολύζος ανέφερε πως «ενημερωθήκαμε προχθές για την απόφαση των αρμοδίων για κλείσιμο των σχολείων της Θεσσαλίας και την εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης. Άμεσα επικοινωνήσαμε με τους διευθυντές των σχολικών μονάδων, ώστε γρήγορα να προετοιμαστούν και να αρχίσουν τα μαθήματα με Webex. Οι εκπαιδευτικοί του νομού μας υπερβάλλαν εαυτό, ώστε μέσα σε λίγες μέρες να προετοιμαστούν».
Παράλληλα επισήμανε πως χθες περισσότερο ήταν μια μέρα γνωριμίας των μαθητών με τους εκπαιδευτικούς.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι σήμερα τα πράγματα θα είναι καλύτερα και με διαμορφωμένο πρόγραμμα θα υπάρξει τηλεκπαίδευση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το