Τοπικά

Μέχρι και μηχανάκια «φιλοξενούνται» στον βυθό του λιμανιού της Σκιάθου

Μέχρι και μηχανάκια έβγαλαν από τη θάλασσα οι δύτες στη Σκιάθο. Ο βυθός έχει μετατραπεί σε τοξική χωματερή. Καρέκλες και τραπέζια καταστημάτων, λάστιχα οχημάτων, γυάλινα μπουκάλια μπίρας, κουτάκια αναψυκτικών, δίχτυα ψαράδων, μπαταρίες αυτοκινήτων και… μηχανάκια «φιλοξενούνται» στον βυθό του λιμανιού της Σκιάθου.

Το Skiathos Diving Center στη Σκιάθο συμμετείχε στην πανελλήνια ημέρα εθελοντισμού Let’s do it Greece και οι δύτες του αποφάσισαν να καθαρίσουν τον βυθό της θάλασσας, όπου τους περίμεναν δυσάρεστες εκπλήξεις. Τόνοι σκουπιδιών… Ακόμη και μηχανάκια. Οι δύτες ανέσυραν από τη θαλάσσια περιοχή στο νέο λιμάνι εκατοντάδες άχρηστα και βλαβερά αντικείμενα που ρύπαιναν τον βυθό της, όπως μπαταρίες, λάστιχα, πλαστικά αντικείμενα και πλαστικές σακούλες, μπουκάλια.
Με αφορμή τον παγκόσμιο εορτασμό για το περιβάλλον σηκώθηκε το θαλάσσιο χαλί και είναι εντυπωσιακό ότι μια πραγματική χωματερή είναι κρυμμένη κάτω από το νερό στη Σκιάθο, με απίστευτα απορρίμματα.

Ωστόσο, το πρόβλημα της θαλάσσιας ρύπανσης δεν είναι τοπικό. Αντίθετα, δεν έχει σύνορα, καθώς το πλαστικό μεταφέρεται στο θαλάσσιο περιβάλλον.
Για δέκατη τέταρτη συνεχή χρονιά πραγματοποιήθηκε το πρόγραμμα εθελοντισμού για το περιβάλλον «Όλοι Μαζί Σκιάθος Καθαρή». Στη δράση συμμετείχαν 555 μαθητές, 24 εκπαιδευτικοί και 73 εθελοντές, για τον καθαρισμό παραλιών και περιοχών.
Η δράση διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος», την εβδομάδα 30 Μαρτίου – 7 Απριλίου 2019, με την υποστήριξη του Δήμου Σκιάθου και τη συμμετοχή της Λιμενικής Αρχής, των Σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, συλλόγων, εθελοντών και επιχειρηματιών. Για πρώτη φορά φέτος η δράση υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας.

Στο διάστημα της δράσης πραγματοποιήθηκε ο καθαρισμός 17 παραλιών και περιοχών. Τα σχολεία που συμμετείχαν στη δράση ήταν μαθητές και εκπαιδευτικοί από το 1ο Νηπιαγωγείο, το 1ο Δημοτικό Σχολείο, το 2ο Δημοτικό Σχολείο και το Λύκειο Σκιάθου, όπως κάθε χρόνο με ενθουσιασμό συμμετείχαν, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης – Βάση Ετοιμότητας Σκιάθου, ο Σύλλογος Γυναικών Σκιάθου, οι Φυσιολάτρες Οδοιπόροι Σκιάθου, ο Σύλλογος Επαγγελματιών Θαλασσίων Σπορ Σκιάθου, το Skiathos Diving Center και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος».
Έτσι με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες καθαρισμού στις παραλίες Λεχούνι, Κάστρο, Άγιος Παντελεήμονας, Λυγαριές, Άγκιστρος, Ελίας, Μαντράκι, Κρυφή Άμμος, Σίφερι, Ταρσανάς. Επίσης καθαρισμοί πραγματοποιήθηκαν στο ρέμα Λεχούνι, στις περιοχές περιμετρικά στη λίμνη του Αγίου Γεωργίου, Πλάκες και πάρκο Ηρώου έως Πούντα, στην περίμετρο των Σχολείων 1ο και 2ο Δημοτικό, τέλος πραγματοποιήθηκε και υποβρύχιος καθαρισμός στο λιμάνι της Σκιάθου.
Η δράση κορυφώθηκε με τη συμμετοχή στο Let’s do it Greece, τη μεγαλύτερη ταυτόχρονη δράση εθελοντισμού για τον καθαρισμό περιοχών της χώρας, στην οποία η Σκιάθος συμμετέχει από την καθιέρωσή της. Αίσθηση προκάλεσε η μεγάλη ποσότητα βαρελιών, τα οποία προέρχονται από́ μυδοκαλλιέργειες και με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος», τα τελευταία επτά χρόνια, συλλέγονται και τοποθετούνται στη δασική περιοχή Μαντράκι, ως αποθήκη νερού για την περίπτωση πυρκαγιάς.
Παραμένουν σε εκκρεμότητα πέντε περιοχές, που λόγω των καιρικών συνθηκών αναβλήθηκε η καθαριότητά τους για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο από το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού – Τοπικό Τμήμα Σκιάθου στην παραλία Ασέληνος, τους μαθητές Λυκείου στην παραλία Μέγας Γιαλός, τον Οικολογικό Σύλλογο Σκιάθου EcoΖην στην παραλία Αγία Ελένη, τον Ναυτικό Όμιλο Σκιάθου στις παραλίες του νησιού Άρκος, τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Σκιάθος» και την ομάδα εθελοντών του SkiathosLife στις παραλίες του νησιού Τσουγκριάς.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το