Τοπικά

Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας μετά τις μετρήσεις “Κατάλληλα για κολύμπι τα νερά του Παγασητικού”

 

«Εξαιρετικής ποιότητας είναι τα νερά του Παγασητικού για κολύμβηση» όπως τονίστηκε από τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας που χθες ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των δικών μετρήσεων και αφορούσαν το μικροβιακό φορτίο και άλλα στοιχεία, όπως τα βαρέα μέταλλα, τα φυτοφάρμακα.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Χρήστος Βενέτης στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου χθες στα τοπικά ΜΜΕ τόνισε πως μετά από αναλύσεις που έγιναν στο Παγασητικό και ιδίως στις Αλυκές και τον Άναυρο προκύπτει ότι άφοβα μπορεί να κάνει μπάνιο ο κόσμος στον Παγασητικό Κόλπο. Εμείς κάναμε τις μετρήσεις γιατί, υπήρχε ένα έλλειμμα στις αναλύσεις που είχαν γίνει από φορείς και έπρεπε να ενημερώνουμε τα μέλη μας πλήρως σε όλο το φάσμα μιας τυχόν ρύπανσης, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν παθολογικές καταστάσεις που μπορεί να προέκυπταν από τις διάφορες πηγές μόλυνσης».
Μάλιστα σημείωσε για την προσπάθεια που καταβλήθηκε από τον ιατρικό σύλλογο να γίνουν οι μετρήσεις λέγοντας πως «συναντήσαμε περίπου την άρνηση του Γενικού Χημείου του Κράτους που μας είπε πως, δεν είμαστε αρμόδιος φορέας για να κάνουμε τις μετρήσεις σε όλο το φάσμα της θαλάσσιας ρύπανσης, έτσι αντιμετωπιστήκαμε ως ιδιώτης, δηλαδή ανάλογα με τη διαθεσιμότητα του εργαστηρίου, ότι θα πρέπει να είναι με δικιά μας ευθύνη και ότι θα έπρεπε να πληρώσουμε για τις μετρήσεις, κάτι βέβαια που δεν το αρνηθήκαμε, αφού αυτές οι αναλύσεις έγιναν με δαπάνη του συλλόγου».
Αναφερόμενος στα αποτελέσματα των μετρήσεων είπε πως «τα αποτελέσματα των μετρήσεων ευτυχώς βγαίνουν πολύ καλά. Το μικροβιακό φορτίο είναι πολύ χαμηλό. Βέβαια κάτι αντίστοιχο προέκυπτε από τις μετρήσεις στο μικροβιακό φορτίο άλλων φορέων κάτι άλλωστε που δεν αμφισβητήσαμε. Τα αποτελέσματα είναι θετικά και για άλλα στοιχεία που μετρήθηκαν, όπως βαρέα μέταλλα, φυτοφάρμακα. Έτσι ο κόσμος μπορεί άφοβα να κάνει μπάνιο. Οι μετρήσεις έγιναν από πιστοποιημένο λήπτη και εργαστήριο».
Ο Ιατρικός Σύλλογος έλαβε δείγματα και από τη σήραγγα απορροής της Κάρλας, στο ύψος των σφαγείων, 100 περίπου μέτρα πριν την εκβολή στον Παγασητικό.
Συγκεκριμένα έλαβε δείγματα τόσο από τη λάσπη για τη μέτρηση των βαρέων μετάλλων, φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων, όσο και του νερού. «Στη λάσπη της σήραγγας φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα, καθώς το μικροβιακό φορτίο είναι έξι φορές πάνω από το κανονικό, ενώ υπάρχουν αυξημένα νιτρικά και φωσφορικά, αυξημένα βαρέα μέταλλα. Βέβαια το νερό της σήραγγας δεν είναι για κολύμπι και το γεγονός ότι το νερό του Παγασητικού είναι πολύ καλό σημαίνει ότι ο Παγασητικός έχει φοβερούς μηχανισμούς αυτορύθμισης και αυτοκάθαρσης. Από την άλλη φαίνεται ότι υπάρχει ορατός κίνδυνος επιμόλυνσης από τη σήραγγα της Κάρλας και γι’ αυτό θα πρέπει να ληφθούν μέτρα. Επίσης τα αποτελέσματα από τη σήραγγα δείχνουν ότι μπορεί να προκύψει πρόβλημα και στις γεωτρήσεις της Κάρλας, οπότε και εκεί θα πρέπει να γίνονται τακτικές μετρήσεις και να ληφθούν μέτρα. Είναι ένα πρωτοφανές φαινόμενο και οι αρμόδιοι θα πρέπει να το παρακολουθούν. Το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και γι’ αυτό οι έλεγχοι θα πρέπει να συνεχίζονται».

Αξιοπιστία στον τουρισμό

Ο ίδιος σημείωσε με νόημα πως «παρότι λοιδορηθήκαμε ότι κάναμε κακό στον τουρισμό, θεωρούμε πως η αναλυτική και λεπτομερής ανάλυση, προσφέρει αξιοπιστία στον τουρισμό, γιατί ο Παγασητικός Κόλπος θα είναι ο πιο ελεγμένος κόλπος σε σχέση με άλλους και θα αίρεται η όποια ανασφάλεια. Άλλωστε η ανασφάλεια του κόσμου δεν προήλθε από τον ιατρικό σύλλογο αλλά από τα αποτελέσματα των ακραίων καιρικών φαινομένων».
Πρόσθεσε δε πως «Εμείς ενημερώσαμε πρώτα τα μέλη μας και ως θεσμικός φορέας ενημερώσαμε τόσο την περιφέρεια όσο και τον δήμο για τα αποτελέσματα των μετρήσεων. Ο ιατρικός σύλλογος φροντίζει για τη δημόσια υγεία»
Ο κ. Βενέτης είπε πως «ο ιατρικός σύλλογος θα πρέπει ενημερώνεται από άλλους φορείς, όπως την Περιφέρεια, αρμοδίως για τα θέματα υγείας. Θα μπορούσε η πολιτεία να ζητήσει την άποψή μας για το είδος των στοιχείων που θα περιλαμβάνονταν στις μετρήσεις».
Ο ίδιος επανέλαβε πως μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί δερματολογικά ή γυναικολογικά περιστατικά από όσους έχουν κολυμπήσει στον Παγασητικό Κόλπο.
Το μέλος του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου, αγγειοχειρουργός, κ. Ευάγγελος Παππάς ανέφερε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου πως «ανακουφιστικά οι μετρήσεις για την ποιότητα των νερών στον Παγασητικό είναι καλές. Το γεγονός ότι οι μετρήσεις έγιναν λίγο καιρό μετά τις μετρήσεις της Περιφέρειας και προκύπτουν θετικά αποτελέσματα, είναι επίσης θετικό, γιατί η ποιότητα των νερών συνεχίζει να είναι καλή».

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το