Τοπικά

Κραυγή απόγνωσης από επαγγελματίες Αλοννήσου  

 

 

Ρεπορτάζ: 

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΧΑΛΑΤΣΗ  

 

Άργησε και φέτος η ανάρτηση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων της ηπειρωτικής χώρας  με την Αλόννησο με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Επαγγελματίες του νησιού   εξέφρασαν την ανησυχία τους για την φετινή σεζόν, καθώς τουριστικά το νησί μένει πολύ πίσω με επισκέπτες να επιλέγουν ήδη άλλους προορισμούς.   

«Δεν είναι δυνατόν να φτάνουμε στις αρχές Ιουνίου και να μην γνωρίζει ο κόσμος πότε μπορεί να φτάσει στο νησί μας» τονίζουν και αναφέρονται στις σημαντικές απώλειες για την τοπική οικονομία. 

Ανησυχία επικρατεί στην τοπική κοινωνία της Αλοννήσου για τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο. Βασική αιτία είναι η συνδεσιμότητα του νησιού με την χερσαία Ελλάδα και η καθυστερημένη ανάρτηση των δρομολογίων. 

Η κ. Αμαλία Αναγνώστου που δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο νησί εδώ και αρκετά χρόνια ανέφερε. «Πολύ δύσκολα είναι τα πράγματα φέτος στην Αλόννησο όσο αφορά στον τουριστικό κλάδο. Τα προβλήματα ξεκίνησαν από το γεγονός ότι η εταιρία που κάνει το δρομολόγιο για την Αλόννησο μόλις την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε τις ώρες των δρομολογίων. Είναι απαράδεκτο να ανακοινώνονται τόσο αργά οι ώρες των δρομολογίων για το νησί. Όπως γνωρίζουμε, οι τουρίστες και κυρίως οι ευρωπαίοι είτε μόνοι τους είτε μέσω των πρακτορείων κανονίζουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους από πολύ νωρίς, δηλαδή μετά την Πρωτοχρονιά αρχίζουν να προγραμματίζουν. Καθυστερεί όλη την οικονομία του νησιού. Δεν υπάρχουν αναρτημένα τα δρομολόγια. Από Μαντούδι και από Θεσσαλονίκη αυτή την εβδομάδα ανακοινώθηκαν. Όταν δεν υπάρχουν αναρτημένα δρομολόγια, ούτε εισιτήρια μπορείς να κλείσεις, ούτε το πρόγραμμα σου να κάνεις. Έχουμε και αυτή την ανασφάλεια ότι όλα μπορούν να αλλάξουν από στιγμή σε στιγμή. Δεν αναρτώνται ούτε τα βασικά δρομολόγια που υπάρχουν από Βόλο. Η Ευρώπη κλείνει τις διακοπές της από πολύ νωρίς. Η Αλόννησος μένει έξω τουριστικά ακόμη μια χρονιά, αφού δεν μπορεί να κλείσει ή να αγοράσει κάποιος εισιτήριο με το πλοίο ή το «δελφίνι». Πρέπει να πιέσουμε προς κάθε κατεύθυνση ώστε να μην ξανασυμβεί αυτό στο μέλλον. Δυστυχώς κάθε χρόνο τα ίδια λέμε και τα ίδια γίνονται και τις συνέπειες τις πληρώνουμε εμείς. 

Να μην μιλήσουμε και για τις ώρες που έρχεται το καράβι, ούτε να αναφερθούμε στις υψηλές τιμές που είναι απαγορευτικές για τον πολύ κόσμο. Να τονίσω επίσης ότι το χειμώνα, όπως και το καλοκαίρι, εάν ένας κάτοικος της Αλοννήσου πρέπει να πάει στο Βόλο να δει κάποιον γιατρό ή σε μια δημόσια υπηρεσία δεν του φτάνουν ούτε 500€.  Επειδή το καράβι από Αλόννησο για Βόλο φεύγει πρωί φτάνεις μετά το μεσημέρι πρέπει να βρεις ξενοδοχείο να διανυκτερεύσεις στο Βόλο. Την άλλη μέρα το πρωί κάνεις την δουλειά σου και όταν τελειώσεις, πάλι δεν έχει καράβι, καθώς έχει αναχωρήσει πριν τις 09:00. Έτσι πρέπει να μείνεις ακόμη ένα βράδυ. Άρα για μισή ώρα δουλειά θέλεις 2 δ/ν στο Βόλο. 

 

«Εμπαιγμός για τους 

κατοίκους και για όλους 

τους επιχειρηματίες»

 

Ο κ. Δημήτρης Καστάνης που δραστηριοποιείται τουριστικά στην Αλόννησο με ξενοδοχειακή μονάδα αναφέρθηκε στο πρόβλημα της μη έγκαιρης ανακοίνωσης των δρομολογίων για το νησί. «Ο Ιούνιος χάθηκε. Δεν είναι δυνατόν να φτάνουμε στις αρχές Ιουνίου και να μην γνωρίζει ο κόσμος πότε μπορεί να φτάσει στο νησί μας. Δεν γνωρίζω γιατί γίνεται αυτό. Πάντως είναι εμπαιγμός και για τους κατοίκους, αλλά και για όλους τους επιχειρηματίες. Ο τουρίστας μην γνωρίζοντας πότε μπορεί να ταξιδέψει για το νησί επιλέγει στο μεταξύ άλλους προορισμούς για τις διακοπές του. Δεν περιμένει κανένας να φτάσει ο Ιούνιος για να κλείσει δωμάτιο. Μέχρι πριν μια εβδομάδα ο κόσμος δεν γνώριζε πότε έχει και εάν υπάρχουν δρομολόγια για Αλόννησο. Έπαιρνε ο κόσμος για να κλείσει δωμάτιο και δεν ξέραμε να του πούμε πότε έχει πλοίο και πώς μπορεί να έρθει. Αυτό με την αργή ανακοίνωση των δρομολογίων είναι φαινόμενο που παρατηρείται κάθε χρόνο, αλλά φέτος το παράκαναν. 

Όταν δεν υπάρχουν στα site της εταιρείας αναρτημένα δρομολόγια δεν μπορεί να υπολογίσει ούτε το πότε ακριβώς θα έρθει αλλά και ούτε πότε θα φύγει αλλά ούτε καν να κάνει κάποια προκράτηση. Εκτός από το θέμα αυτό υπάρχει και το θέμα με τις ώρες. Υπάρχουν τουρίστες που φτάνουν αεροπορικώς στη Σκιάθο και θέλουν να έρθουν Αλόννησο και δεν μπορούν, καθώς δεν υπάρχει απογευματινό καράβι. Οι μισές πτήσεις  φτάνουν μετά το μεσημέρι, ώρα που έχουν ήδη τελεστεί όλα τα δρομολόγια των καραβιών προς Σκόπελο και Αλόννησο.  Έτσι αναγκάζονται να μείνουν ένα βράδυ στη Σκιάθο, να επιβαρυνθούν επιπλέον οικονομικά, ενώ την βραδιά εκείνη είχαν υπολογίσει να φτάσουν στην Αλόννησο και την έχουν πληρωμένη. Το ίδιο ισχύει και όταν πρέπει να αναχωρήσουν από την Αλόννησο. Αναγκάζονται να φύγουν από το νησί μια μέρα νωρίτερα για να προλάβουν την πτήση τους. Εμείς ως επιχειρηματίες έχουμε τονίσει την αναγκαιότητα να υπάρχει και ενδοσποραδική σύνδεση, δηλαδή κάποιο καράβι που να κάνει συνεχώς το δρομολόγιο Σκιάθος-Σκόπελος-Αλόννησος. Κάτι τέτοιο θα βοηθούσε και την Σκόπελο και την Αλόννησο. Εμείς τουριστικά χάσαμε τον Ιούνιο και προβλέπω και πτώση και για τους επόμενους μήνες. Είναι μεγάλη πληγή η μη έγκαιρη ανακοίνωση των δρομολογίων κάνει μεγάλη ζημιά στον τουρισμό. 

Αυτή την στιγμή έχουμε χάσει όλη την Βόρειο Ελλάδα. Μόλις τώρα βγήκαν τα δρομολόγια από Θεσσαλονίκη. Πρέπει να τονιστεί πως η γραμμή βορείων Σποράδων δεν είναι μία και δεν μπορεί να βγαίνει η Αλόννησος εκτός δρομολογίων. Δηλαδή από το Μαντούδι η Αλόννησος είναι εκτός στα χειμερινά δρομολόγια, ενώ στα θερινά είναι μόλις δύο μήνες. Και το καλοκαίρι ξεκινούν μόλις 21 Ιουνίου. Η σεζόν χάθηκε κατά 30%. Το κράτος φέρει μεγάλη ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση. Πρέπει να υποχρεώνει τους εφοπλιστές να ανακοινώνουν τα δρομολόγια των πλοίων νωρίς. Αυτός που θέλει να κάνει διακοπές τον Αύγουστο θα κάνει κράτηση τον Ιούνιο; Όχι βέβαια. Οι κρατήσεις γίνονται πολύ νωρίτερα ειδικά από τους ξένους. Καταλύματα δεν έχουν ανοίξει, εστιατόρια δεν έχουν ανοίξει. Τα κόμιστρα πανάκριβα. Μας ρωτάνε και τα κόμιστρα και όταν τους λέμε την τιμή κάνουν πίσω. Μια 4μελης οικογένεια μόνο για εισιτήρια, πήγαινε – έλα από Βόλο, θέλει 400€ και αν έχει κι αυτοκίνητο θέλει άλλα 250€. Θέλεις  700€ μόνο για να επισκεφθείς στο νησί.

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το