Τοπικά

Εκπαιδευτικοί του Βόλου ενημερώθηκαν για τη διαχείριση της απώλειας αγαπημένων προσώπων των μαθητών 

Πολύτιμη ενημέρωση για το πώς μπορεί ένας εκπαιδευτικός να διαχειριστεί το σοβαρό ζήτημα που αντιμετωπίζει ένας μαθητής, όταν φύγει από τη ζωή ο γονιός του ή κάποιο άλλο αγαπημένο του πρόσωπο, έλαβαν χθες όσοι εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν την επιμορφωτική ημερίδα, η οποία πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο εκδηλώσεων των συστεγαζόμενων 16ου και 30ού Δημοτικών Βόλου.
Η εκδήλωση με τίτλο «Απώλειες και Σχολική Κοινότητα» διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας διά του υπευθύνου Σχολικών Δραστηριοτήτων, σε συνεργασία με το ΚΕΣΥ, διά του Συμβούλου Επαγγελματικού Προσανατολισμού, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκαπίδευσης Μαγνησίας, διά της υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων, το Συμβουλευτικό Κέντρο Στήριξης στο Πένθος «Μέριμνα» και το Ίδρυμα «Λειτουργοί Υγείας της Αγάπης» της Μητρόπολης Δημητριάδος.

Η ημερίδα είχε βιωματικό χαρακτήρα και αφορούσε στη διαχείριση του πένθους από τους εκπαιδευτικούς, καθώς το ευαίσθητο, οδυνηρό και πολύπλοκο ζήτημα της απώλειας και του θανάτου απαιτούν ιδιαίτερη και πολύ διακριτική αντιμετώπιση στην εκπαιδευτική καθημερινότητα και στη ζωή μας γενικά.
Εισηγήτρια της ημερίδας ήταν η MSC συστημική θεραπεύτρια, ψυχολόγος Συμβουλευτικού Κέντρου Στήριξης στο Πένθος «Μέριμνα» Θεσσαλονίκης κ. Έλλη Μανατού.

«Ο στόχος της επιμόρφωσης ήταν να επιμορφωθούν οι εκπαιδευτικοί για το πώς θα μπορούσαν να στηρίξουν τον μαθητή τους, όταν θρηνεί την απώλεια αγαπημένου του προσώπου, όπως του γονέα, του αδελφού, του παππού ή κάποιου άλλου, να μπορούν να αναγνωρίσουν ενδείξεις θρήνου και να γνωρίσουν, πότε χρειάζεται να παραπέμψουν έναν μαθητή» τόνισε η κ. Μανατού και πρόσθεσε πως «ο εκπαιδευτικός χρειάζεται να προσεγγίσει τον μαθητή που θρηνεί και να του δώσει να καταλάβει πως είναι διαθέσιμος είτε για του μιλήσει είτε για να μοιραστεί μαζί του, τι έχει συμβεί. Παράλληλα ο εκπαιδευτικός μπορεί να προετοιμάσει την τάξη για να υποδεχτεί και να στηρίξει τον μαθητή που είχε την απώλεια».
Για τις ενδείξεις θρήνου η κ. Μανατού είπε πως «ο θρήνος είναι απολύτως φυσιολογικός και δεν έχει κάτι το παθολογικό».
Οι εκπαιδευτικοί επιμορφώθηκαν και στην περίπτωση που φύγει από τη ζωή κάποιο μέλος της σχολικής κοινότητας, δηλαδή ένας εκπαιδευτικός ή ένας μαθητής.
Ο υπεύθυνος του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Αντώνης Αντωνίου επισήμανε πως «η απώλεια στο περιβάλλον της εκπαιδευτικής κοινότητας είναι όχι κάτι το ασύνηθες πλέον και επειδή υπάρχει έλλειμμα στη διαχείριση αυτών των περιστατικών αποφασίστηκε η διοργάνωση αυτής της ημερίδας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το