Τοπικά

Με τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας εκπαιδεύτηκαν γιατροί και νοσηλευτές στη ΜΕΘ του “Αχιλλοπούλειου”

Πρωτοποριακό πρόγραμμα εκπαίδευσης για την ενίσχυση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στις πρωτοφανείς καταστάσεις που έχει προκαλέσει η ασθένεια Covid-19 διοργανώθηκε από το Νοσοκομείο του Βόλου σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Συνολικά εκπαιδεύθηκαν 20 ιατροί και 20 νοσηλευτές.
Πρόκειται για το πρόγραμμα εκπαίδευσης C19 SPACE (Skills PrepAration CoursE) με χρήση εικονικής πραγματικότητας, το οποίο διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε γιατρούς και νοσηλευτές που εργάζονται εκτός ΜΕΘ και εκπαιδεύτηκαν σε βασικά αντικείμενα της Εντατικής Θεραπείας.

Η εν λόγω εκπαίδευση τους καθιστά ικανούς να συνδράμουν τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), αν χρειαστεί, στο πλαίσιο της πρωτοφανούς κατάστασης που ζούμε όλοι λόγω της τρέχουσας πανδημίας από τον κορωνοϊό Covid-19.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ατομική μελέτη (αυτοδιδασκαλία) με την παρακολούθηση εκπαιδευτικών βίντεο από την ειδική ιστοσελίδα της ESICM, καθώς και μία ημέρα εκπαίδευσης, με τη χρήση εικονικής πραγματικότητας.
«Κύριος σκοπός για την ανάπτυξη αυτού του προγράμματος από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι η δημιουργία δεξαμενής επαγγελματιών υγείας ικανών να υποστηρίξουν ΜΕΘ σε περίπτωση ύψιστης ανάγκης λόγω της πανδημίας COVID 19», τόνισε ο επικεφαλής της Ιατρικής Υπηρεσίας κ. Καραμέτος.

Στόχος του προγράμματος ήταν η εκπαίδευση γιατρών και νοσηλευτών σε βασικές αρχές που αφορούν στην υποστήριξη των βαρέως πασχόντων ασθενών και τις αρχές της Εντατικής Θεραπείας σε μία εποχή που οι ανάγκες για κλίνες ΜΕΘ είναι ιδιαίτερα αυξημένες και η δημιουργία ενός «υγειονομικού στρατού» που θα μπορούσε να συνδράμει στις αυξημένες ανάγκες αυτής της περιόδου είναι πολύ σημαντική. Το πρόγραμμα διοργανώθηκε από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με εκπαιδευτές τους ιατρούς Αλεξάνδρα Πενθερουδάκη και Αγγέλα Αντωνίου και τη νοσηλεύτρια Βίκυ Σούλια και ήταν υπό την αιγίδα της Ιατρικής Υπηρεσίας με διευθυντή τον Ηλία Καραμέτο και της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας με διευθύντρια την Κατερίνα Χαρανά.

Ο Βαγγέλης Γουργουλιάνης παρείχε πολύτιμη υποστήριξη στο τεχνικό κομμάτι του προγράμματος αφού είχε να κάνει με εκπαίδευση εικονικής πραγματικότητας (virtual reality) κάτι που δεν έχει πραγματοποιηθεί ξανά στο Νοσοκομείο Βόλου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το