Τοπικά

Με πιστωτική κάρτα «κλώνο» που έκλεψαν από Bολιώτη έκαναν αγορές σε 20 λεπτά σε τρεις χώρες

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η προκαταρκτική εξέταση, που παράγγειλε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου, σχετικά με υπόθεση ηλεκτρονικής απάτης σε βάρος Βολιώτη, του οποίου άγνωστος ή άγνωστοι είχαν κλέψει τα στοιχεία της πιστωτικής του κάρτας και με αυτά είχαν πραγματοποιήσει αγορές σε τρεις διαφορετικές χώρες, σε χρονικό διάστημα 20 μόλις λεπτών…
Όπως έγινε γνωστό χθες από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου, με τα στοιχεία που είχαν κλέψει από την πιστωτική κάρτα του Βολιώτη, οι άγνωστοι «χάκερ» έφτιαξαν κάρτα κλώνο και έκαναν αγορές στην Αγγλία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ σε χρονικό διάστημα μόλις 20 λεπτών σε μια ημέρα. Πρόκειται για απατεώνες, που δρουν στο λεγόμενο «σκοτεινό διαδίκτυο» (Dark Web).
Η προκαταρκτική εξέταση ολοκληρώθηκε, χωρίς να καταλήξει πουθενά, καθώς δεν έγινε δυνατό να αποκαλυφθεί ποιος ή ποιοι είχαν κάνει την κλοπή των στοιχείων της πιστωτικής κάρτας του Βολιώτη και έτσι η υπόθεση «έκλεισε». Ο Βολιώτης κάτοχος πιστωτικής κάρτας ελληνικής τράπεζας, φέρεται να είχε κάνει αγορές σε τρεις διαφορετικές χώρες, σε μία ημέρα και μάλιστα σε χρονικό διάστημα 20 λεπτών, από τις 7 μέχρι τις 7.20’ μ.μ. ώρα Ελλάδος…

Το συνολικό ύψος των αγορών προσδιορίστηκε στα 1200 ευρώ περίπου. Η πιο ακριβή αγορά αφορούσε ένα τζάκετ, αξίας 800 ευρώ, ενώ οι υπόλοιπες ήταν μικρότερων ποσών. Οι αγορές χρεώθηκαν στον Βολιώτη, που μόλις παρέλαβε το εκκαθαριστικό της τράπεζας, όπως κάθε μήνα, απευθύνθηκε σε αυτή και αρνήθηκε πως είχε κάνει αυτές τις αγορές. Μάλιστα η Τράπεζα έκανε αποδεκτή την ένσταση του Βολιώτη χρήστη της πιστωτικής κάρτας και δεν του χρέωσε τα 1200 ευρώ.
Ακολούθως η Τράπεζα εστράφη εναντίον παντός υπευθύνου, για την απάτη που φαίνεται πως έγινε σε βάρος του πελάτη της και έτσι η Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου παράγγειλε την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, για να διερευνηθεί αν είχε τελεστεί το αδίκημα της απάτης με υπολογιστή. Παράλληλα κινήθηκε η διαδικασία της ευρωπαϊκής εντολής έρευνας, η οποία αναφέρεται στις χώρες μέλη της Συνθήκης Σένγκεν.

Η διαδικασία που ακολουθήθηκε, ήταν χρονοβόρα, καθώς έπρεπε να ταυτοποιηθεί ο κάτοχος της ηλεκτρονικής διεύθυνσης (ΙΡ) μέσω της οποίας φαίνεται να έγινε η απάτη. Η έρευνα τελικά δεν απέδειξε ποιος ή ποιοι είχαν εμπλακεί στην απάτη. Χιλιάδες ενεργές πιστωτικές κάρτες πολιτών πωλούνται στο λεγόμενο «Dark Web», όπου οργανωμένες ομάδες χάκερ έχουν στήσει μία παγκόσμια βιομηχανία οργανωμένου εγκλήματος. Οι χάκερ διαφημίζουν τις παροχές τους δίνοντας ως μικρό «δόλωμα» το πιστωτικό όριο της κάρτας, τη χώρα προέλευσης και τον κωδικό για την αγορά της. Το χρονικό περιθώριο που δίνεται συνήθως από αυτούς τους ιστοτόπους για χρήση των στοιχείων καρτών μετά την αγορά τους, είναι ένα 48ωρο και μετά κλειδώνουν τους κωδικούς, επιδιώκοντας συνεχιζόμενο ενδιαφέρον και κέρδος. Οι κλεμμένες πιστωτικές πωλούνται από 300 μέχρι 2.000 ευρώ. Η τιμή διαφέρει ανάλογα με τις ημέρες που μπορεί ο χρήστης να τις χρησιμοποιήσει και το επιτρεπόμενο πιστωτικό όριο της κάθε κάρτας. Εκτός από την πώληση των κωδικών διατίθενται και κάρτες – κλώνοι.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το