Πολιτισμός

Μαυρίκιος – Η καταπράσινη ενδοχώρα και η λίμνη Γκραντ Μπασίν

Της Άννας Μαρίας Κουτσιρίμπα – Σεμιλιέτωφ,
φιλολόγου – συγγραφέα*

Συνεχίζουμε την περιήγησή μας στην ενδοχώρα του εξωτικού νησιού. Ο οδηγός μας μας πήγε στο Trou aux Cerfs, για να δούμε από κοντά ένα αδρανές ηφαίστειο. Αυτό σημαίνει πως το ηφαίστειο ανά πάσα στιγμή μέσα στα επόμενα χίλια χρόνια μπορεί να γίνει ενεργό. Ο κρατήρας σχηματίστηκε πριν από εκατομμύρια χρόνια και ήταν αποτέλεσμα ηφαιστειακής δραστηριότητας. Φέρει το όνομα «η τρύπα των Ελαφιών», έχει ύψος 605 μέτρα, διάμετρο 300 με 350 και βάθος 80 μέτρα. Ανεβήκαμε στο βουνό για να τον δούμε από ψηλά, η αλήθεια είναι πως δεν μπορούσα να διακρίνω πού ακριβώς βρίσκεται και αυτό γιατί πρώτη φορά αντίκρισα καταπράσινο κρατήρα ηφαιστείου. Είχα την αίσθηση ότι ήταν δάσος! Είχα επισκεφτεί τη Σαντορίνη, τη Νίσυρο με κείνη τη φοβερή μυρωδιά, το νεκρικό τοπίο στο Τέιδε της Τενερίφης, αλλά πρώτη φορά αντίκρισα καταπράσινο κρατήρα! Αλλά και όλη η περιοχή είναι μαγευτική. Το μάτι σου χάνεται στον ορίζοντα σε ένα παραδεισένιο τοπίο και μια απίστευτη ηρεμία και γαλήνη σε περιβάλει. Στο σημείο υπάρχουν αρκετά κιόσκια ώστε όσοι το επιθυμούν, ντόπιοι και τουρίστες, να μπορούν να σταθούν για μια μικρή ανάπαυλα απολαμβάνοντας τη μοναδική θέα.

Κρατήρας ηφαιστείου

Αφού σταθήκαμε αρκετή ώρα να θαυμάζουμε τον «Παράδεισο», θα συνεχίσουμε προς το κέντρο του νησιού, στο υψίπεδο, όπου θα επισκεφτούμε το Ganga Talao, που σημαίνει Λίμνη του Γάγγα και ίσως να υπονοούν μια σύνδεση με τον Γάγγη ποταμό της Ινδίας. Θα σταματήσουμε στη λίμνη Γκραντ Μπασίν, που είναι η δεύτερη σε μέγεθος λίμνη του νησιού και βρίσκεται στον κρατήρα ενός ηφαιστείου. Πρόκειται για ένα πανέμορφο μέρος, μια όμορφη λίμνη στα 550 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Στο κέντρο της λίμνης υπάρχει ένα μικρό νησάκι και η λίμνη είναι γεμάτη ψάρια, που βέβαια είναι ιερά και δεν τα αγγίζει κανείς. Στην είσοδο του Γκραντ Μπασίν χαρακτηριστικό το τεράστιο άγαλμα του Σίβα Mangal Mahadev με ύψος 33 μέτρα που είναι ορατό και κυριαρχεί σε όλη την περιοχή. Στέκεται επιβλητικός με την τρίαινα στο αριστερό χέρι, ενώ το δεξί ανασηκωμένο ευλογεί τους πιστούς και γύρω από τον λαιμό του τυλιγμένη μια κόμπρα, καθώς και δυο μικρότερες στα χέρια του.

Η λίμνη

Εγκαινιάστηκε το 2007, τη χρονιά που το επισκεφτήκαμε και είναι το ψηλότερο άγαλμα στο νησί. Θεωρείται το πιο ιερό μέρος των Ινδουιστών για το νησί. Το Shiv Mandir στις όχθες της λίμνης είναι αφιερωμένο στον θεό Σίβα. Υπάρχει ένας πλακόστρωτος διάδρομος που μπορούμε να τον διαβούμε περιφερειακά της λίμνης για μια βόλτα. Υπάρχουν μικρότεροι ναοί που είναι αφιερωμένοι στη θεά Κάλι και σε άλλους θεούς τους, περνάμε και στεκόμαστε παρατηρώντας τη διαμόρφωση του ιερού χώρου, τα μικρά αγάλματα, τα λουλούδια, τα αντικείμενα προσευχής και λατρείας τους. Οι Ινδουιστές πιστεύουν πως πρέπει να επισκέπτονται συχνά την περιοχή και να κάνουν μπάνιο στη λίμνη για να γιορτάσουν τον Σίβα. Κατά τη διάρκεια του Maha Shivaratri που είναι ένα ετήσιο ινδουιστικό φεστιβάλ προς τιμή του Σίβα, οι πιστοί αφήνουν τα σπίτια τους και πηγαίνουν ξυπόλητοι μέχρι τη λίμνη. Και ενώ οι περισσότερες τελετές του γίνονται κατά τη διάρκεια της μέρας, το συγκεκριμένο πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της νύχτας και ξεχωρίζει για τη νηστεία του και τον διαλογισμό του. Γίνονται πολλές προσφορές φρούτων, διαρκεί αρκετές μέρες, με αποκορύφωμα τη 13η νύχτα. Μάλιστα όταν το επισκεφτήκαμε είχαν κάποια γιορτή και υπήρχαν πολλοί προσκυνητές που έβρεχαν τα πόδια τους, έριχναν λουλούδια στη λίμνη, τελούσαν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα με ευλάβεια.

Το άγαλμα του Σίβα

Αν βρεθείτε στον Μαυρίκιο η όλη περιοχή και το σκηνικό θα σας μαγέψει, έχουμε την εντύπωση ότι βρισκόμαστε στην Ινδία.
Μάθαμε πως στο νησί λόγω της πολυπολιτισμικότητας και των διαφορετικών θρησκειών διοργανώνονται όλο τον χρόνο αρκετά φεστιβάλ, κινεζικά, ινδουιστικά, μουσουλμανικά, αλλά για τους λίγους χριστιανούς ξεχωρίζει η 15η Αυγούστου που εορτάζεται η Κοίμηση της Θεοτόκου με λαμπρότητα. Εκτός όμως από τις θρησκευτικές τους γιορτές και τα πολιτιστικά δρώμενα μπορείτε να δείτε στις όμορφες παραλίες τους ή στις ξενοδοχειακές μονάδες, ζευγάρια που έχουν έρθει από όλα τα μήκη και πλάτη της γης, να δεσμεύονται με τα ιερά δεσμά του γάμου, όπως είδαμε κι εμείς. Για τον λόγο αυτό άλλωστε έχει χαρακτηριστεί και ως το «νησί των νεονύμφων».
Συνεχίζεται…

Στο εσωτερικό του ναού

 

Ινδουιστική θεότητα
Προσκύνημα Ινδουιστών

*Οι φωτογραφίες είναι του Μιλτιάδη Σεμιλιέτωφ.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το