ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Άχρηστες οι ευκαιρίες

Παραπολιτικά

Κοντός ψαλμός…

Παραπολιτικά

Ακριβότερο το δίπλωμα

Παραπολιτικά

«Η μαρίνα του Βόλου»

Άρθρα

«Υποψηφιότητες και επιλογές»

Άρθρα

Τοπικά

Μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ N. Iωνίας στο Πανεπιστήμιο στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανοιχτές θύρες»

Εκπαιδευτική επίσκεψη πραγματοποίησαν την Τετάρτη 6 Μαρτίου, οι τάξεις Β’ και Γ’ του Τομέα «Δομικών Έργων, Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού» του 1ου ημερησίου ΕΠΑ.Λ. Ν. Ιωνίας, στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ανοιχτές Θύρες» για το άνοιγμα και την παρουσίαση των προγραμμάτων και δραστηριοτήτων της Τριτοβάθμιας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.


Η επιλογή του τμήματος των Πολιτικών Μηχανικών έγινε με κριτήριο την άμεση συνάφεια του προγράμματος σπουδών του Τομέα «Δομικών Έργων, Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού» με το συγκεκριμένο τμήμα του Πολυτεχνείου, καθώς και με την πρόσβαση των μαθητών στο τμήμα αυτό, μέσω Πανελλήνιων Εξετάσεων. Στο τμήμα των Πολιτικών Μηχανικών έγινε μια εισαγωγική διάλεξη προς όλους του μαθητές, η οποία περιλάμβανε μία γενική ενημέρωση για το τμήμα. Οι μαθητές ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος, καθώς και για τους τέσσερεις διαφορετικούς τομείς, που μπορεί ο φοιτητής να επιλέξει (Τομέας Γεωτεχνικής και Γεωπεριβαλλοντικής Μηχανικής, Τομέας Δομοστατικής, Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακών Υποδομών και Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, Τομέας Υδραυλικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής).

Η ενημέρωση έγινε από την επίκουρη καθηγήτρια Β. Κατσαρδή. Στη συνέχεια του προγράμματος οι μαθητές ξεναγήθηκαν στους χώρους του «Εργαστηρίου Γεωτεχνικής Μηχανικής» από τον λέκτορα Π. Καλλιόγλου. Στους χώρους του εργαστηρίου, οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με σύγχρονα μηχανήματα μελέτης εδαφικών υλικών και έγινε μια εκτενής παρουσίαση, ώστε να κατανοήσουν οι μαθητές την αναγκαιότητα της μηχανικής συμπεριφοράς του εδάφους και κατ’ επέκταση τον ρόλο του εδάφους στον σχεδιασμό και τη θεμελίωση τεχνικών έργων. Ακολούθως, επισκέφθηκαν το «Εργαστήριο Τεχνολογίας και Κατασκευών Οπλισμένου Σκυροδέματος» με τον επίκουρο καθηγητή Λ. Κούτα. Στο εργαστήριο αυτό οι μαθητές ενημερώθηκαν για τις πολλαπλές χρήσεις και δυνατότητες του οπλισμένου σκυροδέματος και την ευρεία εφαρμογή του στις κατασκευές.

Οι μαθητές είδαν διάφορους τρόπους παρασκευής σκυροδέματος, αλλά και διαφορετικούς τύπους οπλισμών και ήρθαν σε άμεση επαφή με μηχανήματα μελέτης της αντοχής του σκυροδέματος. Το τελευταίο μέρος του προγράμματος περιλάμβανε την ξενάγηση στο «Δίκτυο Μετεωρολογικών Σταθμών» από τον δρ. Μ. Σπηλιωτόπουλο ΕΔΙΠ. Η εκπαιδευτική επίσκεψη συνεχίστηκε με την επίσκεψη στο εργοτάξιο του διπλανού κτιρίου, χώρο όπου θα στεγαστεί το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Π.Θ. Είχαν την ευκαιρία οι μαθητές να δουν από κοντά ένα κτίριο υπό κατασκευή, να τους δημιουργηθούν πολλαπλά ερωτήματα για τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν, για τους τρόπους δόμησης που επιλέχθηκαν και να εμβαθύνουν με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών στον σύγχρονο τρόπο ανέγερσης ενός κτιρίου.

Στη συνέχεια, μαθητές και εκπαιδευτικοί μετέβησαν στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, για να δουν έκθεση των φοιτητών με σχέδια και κατασκευές του 4ου έτους με τίτλο «ΚΑΘ.Ε ΠΡΑΓΜΑ», Καθημερινό και Επιτελεστικό Πράγμα Θεωρία και Σχεδιασμός Αντικειμένων Οικιακής Κλίμακας, που πραγματοποιήθηκε το χειμερινό εξάμηνο της ακαδημαϊκής χρονιάς 2018-2019. Οι παραπάνω ενημερώσεις και ξεναγήσεις εμπλουτίζουν και ανοίγουν τους ορίζοντες των μαθητών και μελλοντικών αποφοίτων της ειδικότητας «Τεχνικός Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής» του τομέα «Δομικών Έργων, Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού» του 1ου ημερησίου ΕΠΑ.Λ. Νέας Ιωνίας. Το Σχολείο ευχαριστεί θερμά τους φορείς για την υποδοχή και ξενάγηση στους χώρους τους. Συνοδοί καθηγητές ήταν οι κ.κ. Πλαβός Ελευθέριος ΠΕ 81, Μπέτα Φωτεινή ΠΕ81, Σταμάτης Προκόπης ΠΕ81 και Αρσένη Ευαγγελία ΠΕ81.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το