Τοπικά

Μαγνησία: Στην εστίαση ζητούν νέα επιστρεπτέα

Να υπάρξει μια νέα επιστρεπτέα προκαταβολή για την εστίαση που έχει πληγεί από τα διαδοχικά μέτρα κατά του κορωνοϊού, ζητούν οι επαγγελματίες της Μαγνησίας, οι οποίοι παραμένουν έντονα προβληματισμένοι με την κατάσταση που επικρατεί, καθώς οι τζίροι των επιχειρήσεών τους βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Η μουσική και το ελεύθερο ωράριο λειτουργίας επέστρεψαν στην εστίαση εδώ και μια εβδομάδα μετά από έναν και πλέον μήνα περιορισμών που είχαν μπει προπαραμονές της Πρωτοχρονιάς για να ανακοπεί η επέλαση της Όμικρον.
Μάλιστα το περασμένο σαββατοκύριακο ήταν το πρώτο μετά από καιρό που λειτούργησαν με τον γνωστό τρόπο, οπότε υπήρχε μια καλή κινητικότητα, καθώς τα καταστήματα εστίασης γέμισαν από κόσμο, ενώ τα νυχτερινά κέντρα εμπλούτισαν τις βραδιές με μουσικά σχήματα.
Επρόκειτο, όμως, για μια μικρή όαση στη γενικότερη απογοήτευση.
Οι λόγοι είναι οικονομικοί, αλλά και λειτουργικοί.
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του συλλόγου καφέ μπαρ – εστίασης Μαγνησίας κ. Στέφανος Στεφάνου «μπορεί να επανήλθαν η μουσική και να μην υπάρχει ωράριο λειτουργίας, ωστόσο, άλλοι περιορισμοί παραμένουν, όπως είναι ότι δεν υπάρχουν όρθιοι στα καταστήματα παρά μόνο καθήμενοι, τα άτομα σε ένα τραπέζι πρέπει να ανέρχονται μέχρι και τους έξι, ενώ τηρούνται και οι αποστάσεις ανάμεσα στα τραπέζια. Ωστόσο, η διασκέδαση είναι ψυχαγωγία, δηλαδή δεν μπορεί να έρθει κάποιος σε ένα μαγαζί και να είναι μόνο καθισμένος ακούγοντας απλώς μουσική. Τα μαγαζιά πρέπει να δουλέψουν και με τους πελάτες όρθιους, να είναι σωματικά πιο ελεύθεροι, να νιώσουν καλύτερα και όχι να είναι σφιγμένοι, καθισμένοι σε απόσταση ο ένας από τον άλλο».

«Νεκρή» η περίοδος μετά τις γιορτές
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στα οικονομικά προβλήματα των επιχειρήσεων εστίασης που είναι πολλά. Άλλωστε η εστίαση επηρεάζεται άμεσα από τις διακυμάνσεις της πανδημίας και είναι ο πρώτος κλάδος που δέχεται περιορισμούς.
«Περάσαμε μια νεκρή περίοδο με μια μικρή εξαίρεση τις γιορτινές μέρες. Οι καφετέριες δεν μπορούσαν να λειτουργούν μέχρι αργά το βράδυ, ώστε πέρα από τον καφέ να προσφέρουν και ποτά και να προκύπτει ο κουμπαράς με τα έσοδα. Άλλες καφετέριες δεν λειτούργησαν και άλλες υπολειτούργησαν. Επίσης μετά τις γιορτές η προσέλευση πελατών ήταν ακόμη πιο χαμηλή» ανέφερε ο κ. Στεφάνου και πρόσθεσε πως «πολλές επιχειρήσεις έχουν καταστραφεί και ακόμη δεν έχουμε δει μέτρα στήριξης. Ακόμη δεν έχουν μπει χρήματα για τους εργαζόμενους που βγήκαν σε αναστολή τον Ιανουάριο. Πρέπει να μειωθεί ο ΦΠΑ και να υπάρξουν διακανονισμοί με πολλές δόσεις για τα κορωνοχρέη. Υπάρχει ένας διακανονισμός με 36-72 δόσεις, αλλά και αυτές δεν φτάνουν, αφού πέρα από τα χρέη της πανδημίας, υπάρχουν και αυτά της οικονομικής κρίσης, τα οποία ήταν διακανονισμένα, αλλά με την υγειονομική κρίση χάθηκαν. Οι 200 δόσεις θα ήταν ένα καλό νούμερο για διακανονισμό. Παράλληλα οι επαγγελματίες πρέπει να πληρώνουν και τα πάγια, τα οποία δεν έχουν σταματήσει. Στην επανεκκίνηση που περιμένουμε, με την έννοια να λειτουργούμε κανονικά χωρίς μέτρα, πρέπει να μπορέσουμε να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις μας. Εμείς ζητάμε για τις επιχειρήσεις της εστίασης που έπαθαν ζημιά τους τελευταίους δύο μήνες, μια ακόμη επιστρεπτέα προκαταβολή. Επίσης θα ήταν μια όαση και το πρόγραμμα «Ανάσα 2» χρήματα του οποίου θα έρχονταν στην εστίαση. Το περιμένουμε το πρόγραμμα από την περασμένη άνοιξη και ξέρουμε ότι θα βοηθήσει πολύ τις επιχειρήσεις εστίασης».
Συγχρόνως αναφέρθηκε και στο υψηλό ενεργειακό κόστος. «Οι λογαριασμοί για το αέριο και το ρεύμα είναι ένα ακόμη σοβαρό θέμα. Και οι επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν πολύ υψηλούς λογαριασμούς με αύξηση 50-100% και πάνω» είπε ο κ. Στεφάνου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το