Ελλάδα

Κτηματολόγιο: Πώς σχεδιάζεται η πλήρης ψηφιοποίησή του από την κυβέρνηση

Τα επόμενα βήματα για τη λειτουργία ενός ψηφιακού κτηματολογίου ύστερα από τη λειτουργία της νέας πλατφόρμας στο ktimatologio.gov.gr που δίνει τη δυνατότητα έκδοσης αριθμού προτεραιότητας και παρακολούθησης του τρέχοντος αριθμού από το κινητό, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

Στόχος είναι να δοθεί τέλος στις τριτοκοσμικές εικόνες που εξελίσσονταν περίπου ένα μήνα πριν στο Κτηματολογικό Γραφείο Αθηνών με μεταμεσονύκτιες ουρές, χειρόγραφες λίστες, εντάσεις ακόμα και …διακινητές για αριθμούς προτεραιότητας. Σύμφωνα με τον κ. Κυρανάκη,

Τον επόμενο μήνα θα μπει σε λειτουργία η πλατφόρμα για τους Δικαστικούς Επιμελητές ώστε να γίνει πράξη η ηλεκτρονική επίδοση.
Θα δημιουργηθεί ψηφιακή πλατφόρμα για εξ’ αποστάσεως νομικό έλεγχο από δικηγόρους που έχουν συνεργασία με τα Κτηματολογικά Γραφεία και ελέγχουν τα συμβόλαια ώστε να ολοκληρωθούν οι μεταγραφές.
Μέχρι τον Νοέμβριο θα μπει σε λειτουργία η πλατφόρμα για ψηφιακή υποβολή των πρόδηλων λαθών, ένα πολύ συχνό φαινόμενο που δημιουργεί καθυστερήσεις και ταλαιπωρία στην ολοκλήρωση μιας μεταβίβασης ακινήτου.
Ξεκινά άμεσα το μεγάλο έργο σαρώσεων για την ψηφιοποίηση αρχείων σε όλα τα Υποθηκοφυλακεία της χώρας ώστε να μην χρειάζεται φυσική παρουσία για τον έλεγχο τίτλων. Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο με περίπου 600 εκατομμύρια σελίδες αρχείων.
Θα ακολουθήσει ο Ψηφιακός Φάκελος Μεταβίβασης Ακινήτου με στόχο να απλοποιηθούν και να επιταχυνθούν οι αγοραπωλησίες, μετατρέποντας τη μεταβίβαση σε μια πλήρως ψηφιακή διαδικασία για κτηματογραφημένο ακίνητο.
Υπενθυμίζεται ότι δίνεται ήδη η δυνατότητα ψηφιακής κατάθεσης συμβολαίων, τα οποία αφορούν περίπου το 70% των πράξεων στα Κτηματολογικά Γραφεία αφορά κατάθεση συμβολαίων.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το