Άρθρα

Κρυσταλλοθεραπεία, αλήθεια ή μύθος;

Της Χαράς Ζήκα,
χημικού, MSc,δρ Φαρμακευτικής

Οι κρύσταλλοι αποτελούν ένα χημικό αποτύπωμα της εξέλιξης της Γης. Είναι αποτέλεσμα γεωλογικών διεργασιών διάρκειας εκατοντάδων χιλιάδων χρόνων. Άλλοι κρύσταλλοι υπέστησαν μεγάλες πιέσεις, άλλοι παρέμειναν σε χώρους πολύ βαθιά κάτω από την επιφάνεια για εκατομμύρια χρόνια πριν βγουν στο φως και οι συνθήκες δημιουργίας επηρέασαν τις ιδιότητές τους. Καθένας αποτελείται από συγκεκριμένα χημικά στοιχεία, έχει ιδιαίτερη εσωτερική δομή που λέγεται κρυσταλλικό πλέγμα και με βάση αυτό γίνεται η ταυτοποίηση και η ταξινόμησή τους. Επειδή είναι εντυπωσιακοί, χρησιμοποιούνται ως διακοσμητικά για το σπίτι, ενώ πολλοί από αυτούς χρησιμοποιούνται σε κοσμήματα (τοπάζι, διαμάντι, ρουμπίνι κ.λπ.) ή ως φυλαχτά, από τη Λίθινη εποχή ακόμη.

Αστραποβολούν χρώματα, γοητεία, έλξη, ψιθυρίζουν μυστικά που ξεπερνούν τη σύντομη ιστορία του ανθρώπου και σύμφωνα με πολλές θεωρίες εμπεριέχουν θεραπευτικές δυνάμεις. Βέβαια δεν έχει αποδειχτεί ακόμη αν πραγματικά ισχύει αυτό. Κι αν ισχύει πού οφείλεται, στη χημική σύσταση ή στη δομή του κρυσταλλικού πλέγματος; Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι ο άνθρωπος πάντα χρησιμοποιούσε τους κρυστάλλους για διάφορες θεραπείες. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές θεωρίες για τη θεραπευτική δράση τους, από την αρχαία Αίγυπτο και την ινδική Αγιουρβέδα μέχρι τις σύγχρονες κινεζικές και βουδιστικές πρακτικές. Για παράδειγμα, είναι γνωστό πως ο χαλκός μειώνει τα οιδήματα και τις φλεγμονές. Έτσι, ένα βραχιόλι από μαλαχίτη που έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε χαλκό, επιτρέπει στο σώμα να απορροφήσει απειροελάχιστες ποσότητες χαλκού, κάτι που βοηθά στις πονεμένες αρθρώσεις και τους μύες.
Ανάλογα με την ασθένεια, οι κρύσταλλοι τοποθετούνται πάνω στο όργανο που υποφέρει ή γύρω από το σώμα για κάποιο χρονικό διάστημα. Επίσης μπορεί να τους φορά κάποιος σαν κόσμημα, να τους κρατά για λίγη ώρα 2-3 φορές τη μέρα ή να τους βάλει κάτω από το μαξιλάρι ενώ κοιμάται.

Οι πιο γνωστοί κρύσταλλοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τα ακόλουθα:

Για υγεία: άχρωμος χαλαζίας, αμέθυστος, τοπάζι. Για οστά, δόντια, αρθρίτιδα: απατίτης, αζουρίτης. Για αϋπνία: χαουλίτης. Για άγχος: κεχριμπάρι. Για ημικρανία και πονοκέφαλο: λάπις λάζουλι. Για γονιμότητα: κορναλίνη. Για παθήσεις αίματος: αιματίτης. Για εξαφάνιση κακής συνήθειας: φουξίτης. Για καθαρισμό χώρου από αρνητικές ενέργειες: καπνίας χαλαζίας, μαύρη τουρμαλίνη. Για θεραπεία από ιούς, γρίπη, ιγμορίτιδα: φθορίτης. Για προσέλκυση πλούτου και ευημερίας: κιτρίνης. Για προσέλκυση αγάπης: ροζ χαλαζίας, ροδονίτης. Για αυτοπεποίθηση και επιτυχία: μάτι της τίγρης.
Επιπρόσθετα, μπορούν να δημιουργηθούν ιάματα κρυστάλλων, γνωστά και ως ελιξίρια και να ληφθούν εσωτερικά, να εφαρμοστούν στο δέρμα, να μπουν στο νερό της μπανιέρας ή σε έναν ψεκαστήρα για να ψεκάζονται στον χώρο.
Όπως κάθε μορφή εναλλακτικής ιατρικής, έτσι και η κρυσταλλοθεραπεία εξαρτάται από τις πεποιθήσεις και την πίστη που διαθέτει κάποιος ότι θα τον βοηθήσει. Όποιος πιστεύει ότι κάτι θα λειτουργήσει, είναι βέβαιο ότι θα λειτουργήσει!

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το