Τοπικά

Κάθειρξη 11 ετών σε 75χρονο Βολιώτη για κατάχρηση ανηλίκων

Η ερμαφρόδιτη ερμηνεία του νέου Ποινικού Κώδικα (Ν. 4619/2019) σε ορισμένα άρθρα του, όπως αυτό περί κατάχρησης ανηλίκων (άρθρο 342) αναδείχθηκε άλλη μια φορά χθες στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο (ΜΟΕ) Λάρισας, το οποίο επέβαλε συνολική ποινή κάθειρξης 11 ετών σε 75χρονο Βολιώτη, τον οποίο έκρινε ένοχο για κατάχρηση ανηλίκων.

Το ΜΟΕ ωστόσο αναγνώρισε ελαφρυντικά στον 75χρονο, του πρότερου σύννομου βίου και της αξιοπρεπούς και έντιμης διαγωγής μετά την πράξη για την οποία καταδικάστηκε. Επίσης, επειδή ο καταδικασθείς είναι άνω των 70 ετών, αποφάσισε να εκτίσει την ποινή του στο σπίτι του, έγκλειστος.
Ο εισαγγελέας στην πρότασή του ζήτησε να μετατραπεί η κατηγορία σε πλημμέλημα, βάσει πάλι του άρθρου 342 του νέου Ποινικού Κώδικα (άσεμνη χειρονομία και όχι πράξη), ωστόσο το ΜΟΕ, που διέκοψε τη συνεδρίασή του για λίγη ώρα, αποφάσισε τελικά ομόφωνα (επτά μέλη), να επιβληθεί ποινή σε βαθμό κακουργήματος στον 75χρονο.
Η δίκη άρχισε την Τετάρτη στο ΜΟΕ Λάρισας και ολοκληρώθηκε χθες με τις καταθέσεις ως μαρτύρων κατηγορίας των γονέων των ανηλίκων και συγγενών τους και ως μάρτυρα υπεράσπισης του γιού του 75χρονου.

Σε πρώτο βαθμό το 2017 το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο (Κακουργιοδικείο) Τρικάλων είχε επιβάλει συνολική ποινή κάθειρξης 22 ετών στον 75χρονο συνταξιούχο Βολιώτη, καθώς τον είχε κρίνει ένοχο για κατάχρηση σε ασέλγεια με ανήλικο κάτω των 14 ετών, κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση. Μάλιστα η ποινή είχε επιβληθεί χωρίς ελαφρυντικά, με ψήφους 5 έναντι 2, ενώ του καταδικασθέντα του είχαν στερήσει τα πολιτικά δικαιώματα για πέντε έτη και η έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη, με συνέπεια να οδηγηθεί στη φυλακή, μετά την ανακοίνωση της απόφασης.

Ο 75χρονος κατηγορούνταν ότι το καλοκαίρι του 2013, προέβη σε ασελγείς πράξεις εις βάρος τεσσάρων ανήλικων κοριτσιών τότε, τα οποία φέρεται να έπαιρνε μαζί του για μπάνιο, μαζί με τα εγγόνια του. Τα τέσσερα ανήλικα κορίτσια διέμεναν τους καλοκαιρινούς μήνες δίπλα στο σπίτι του κατηγορουμένου, σε παραλιακή περιοχή του Παγασητικού. Τα κορίτσια ήταν τότε ηλικίας 8, 9, 10 και 12 ετών και είναι ξαδέλφια (παιδιά δύο αδερφών). Τα παιδιά φέρεται να μαρτύρησαν τι συνέβαινε στους γονείς τους, οι οποίοι και προχώρησαν στην κατάθεση μηνύσεων κατά του 75χρονου. Εξαρχής η πλευρά της υπεράσπισης του 75χρονου είχε ισχυριστεί ότι κακώς είχε εισαχθεί η υπόθεση στο Κακουργιοδικείο, καθώς οι πράξεις για τις οποίες κατηγορούνταν ο συνταξιούχος, δεν ήταν κακουργηματικής μορφής και έπρεπε η κατηγορία να μεταβληθεί σε πλημμεληματικής μορφής, ως προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, οπότε έπρεπε να εισαχθεί στο Πλημμελειοδικείο. Ο ισχυρισμός της υπεράσπισης δεν είχε γίνει αποδεκτός από το Δικαστήριο.
Σύμφωνα με τον συνήγορο υπεράσπισης του 75χρονου, θα προσφύγει με αναίρεση στον Άρειο Πάγο κατά της απόφασης του ΜΟΕ Λάρισας.

Με βάση το άρθρο 342 του νέου Ποινικού Κώδικα «ο ενήλικος ο οποίος ενεργεί γενετήσιες πράξεις με ανήλικο, τον οποίον του έχουν εμπιστευθεί για να τον επιβλέπει ή να τον φυλάσσει, έστω και προσωρινά, τιμωρείται ως εξής: α) αν ο παθών δεν συμπλήρωσε τα δώδεκα έτη, με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών, β) αν ο παθών συμπλήρωσε τα δώδεκα αλλά όχι τα δεκατέσσερα έτη, με κάθειρξη, γ) αν ο παθών συμπλήρωσε τα δεκατέσσερα έτη, με κάθειρξη ως δέκα έτη.
-Ο ενήλικος ο οποίος απευθύνει χειρονομίες, προτάσεις ή εξιστορεί ή απεικονίζει ή παρουσιάζει πράξεις γενετήσιου χαρακτήρα σε ανήλικο, τον οποίον του έχουν εμπιστευθεί για να τον επιβλέπει ή να τον φυλάσσει, έστω και προσωρινά, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το