Ελλάδα

Κατάρρευση γέφυρας στην Πάτρα: Προθεσμία για τους συλληφθέντες – Η κατάσταση των τραυματιών

Προθεσμία για την απολογία τους πήραν οι τέσσερις συλληφθέντες για την πτώση της γέφυρας στην Περιμετρική της Πάτρας. Πλέον τους βαραίνουν κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες, καθώς αποτέλεσμα του δυστυχήματος ήταν να σκοτωθεί ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν επιπλέον δώδεκα άτομα.

Ο υπεύθυνος ασφαλείας και ο ένας από τους δύο χειριστές των μηχανημάτων που βρέθηκαν ενώπιον του Εισαγγελέα, θα συνεχίσουν να κρατούνται στην αστυνομική διεύθυνση Πατρών, ενώ οι άλλοι δύο συλληφθέντες είναι τραυματίες και νοσηλεύονται φρουρούμενοι στα νοσοκομεία της Αχαϊκής πρωτεύουσας. Ειδικότερα, στο Νοσοκομείο Ρίου νοσηλεύεται ο ένας χειριστής και στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» ο εργοδηγός.

Πλέον και οι 4 αντιμετωπίζουν την κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορία του άρθρου 286 (γ) του Ποινικού Κώδικα, περί παράβασης κανόνων οικοδομικής για ενέργειες παρά τους κοινώς αναγνωρισμένους τεχνικούς κανόνες που είχαν σαν αποτέλεσμα τον θάνατο ανθρώπου. Την ίδια ώρα για την ανεύρεση τυχόν εγκλωβισμένων στα χαλάσματα της γέφυρας που κατέρρευσε το μεσημέρι της Κυριακής στην Πάτρα, συνεχίζουν οι άνδρες της ΕΜΑΚ τις έρευνες τους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, Δημήτρη Μαρμούτα που μίλησε στο newsit.gr, τα ερωτήματα που εγείρονται μετά το δυστύχημα στην Πάτρα είναι πολλά.

Η κατάσταση των τραυματιών
Ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Πάτρας υπογραμμίζει ότι «μέχρι στιγμής ένας άνθρωπος είναι νεκρός και ένας άλλος είναι σε πολύ κρίσιμη κατάσταση. Οι εργαζόμενοι είναι τραυματίες και από ό,τι γνωρίζω ο ένας χειρουργήθηκε και είναι εκτός κινδύνου. Ο άλλος άνθρωπος που βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση είναι Ρόμα. Ακόμα δεν έχει τελειώσει η δουλειά που κάνει η πυροσβεστική στα συντρίμμια και ευελπιστούμε ότι δεν θα υπάρχει κάποιος άλλος κάτω από τα χαλάσματα και ότι θα τελειώσει εκεί το κακό που έγινε»

Θα κληθεί σε εξηγήσεις ο παραχωρησιούχος – Τα αναπάντητα ερωτήματα
Ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος μιλώντας χτες στο ethnos.gr και την Μαρία Λιλιοπούλου επιβεβαίωσε πως την Κυριακή πραγματοποιούνταν εργασίες στο εργοτάξιο, ενώ στην ερώτησή γιατί αυτές συνέχιζαν να εκτελούνται και μετά τις 12 το μεσημέρι παρά την απαγόρευση με την υπουργική απόφαση εξαιτίας του καύσωνα, απάντησε πως «αυτό είναι κάτι που θα εξετάσει η Επιθεώρηση Εργασίας».

Σε ό,τι αφορά όμως τα μέτρα ασφαλείας, ο ίδιος εμφανίστηκε κατηγορηματικός υπογραμμίζοντας ότι η παραχωρησιούχος κοινοπραξία της Ολυμπίας Οδού θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών: «για τις συνθήκες και τα μέτρα ασφαλείας του εργοταξίου καθώς υπήρχαν άτομα που είχαν περάσει στο χώρο των εργασιών κι αυτό αποτελεί ένα από τα κρίσιμα ζητήματα που θα διερευνήσουν οι υπηρεσίες του υπουργείου. Η έρευνα θα είναι εξαντλητική», ανέφερε.

Σε κάθε περίπτωση ένα εργοτάξιο αυτής της επικινδυνότητας θα πρέπει να είναι απολύτως περιφραγμένο, ώστε να αποκλείεται η δυνατότητα να παρεισφρήσει κάποιος πεζός ή αυτοκίνητο στο χώρο του, κι αυτό είναι κάτι που γνωρίζουν καλά στο υπουργείο.

Ο υφυπουργός επιβεβαίωσε ότι η Ολυμπία Οδός πραγματοποιούσε εργασίες κατεδάφισης της γέφυρας, η οποία ωστόσο είχε προγραμματιστεί να κατεδαφιστεί σήμερα, Δευτέρα, αλλά «ξαφνικά κατέρρευσε ίσως επειδή κυρίως ο φορέας ήταν αποδυναμωμένος», όπως εξηγεί. Τη στιγμή εκείνη βρίσκονταν άνθρωποι που δεν είχαν εργασία στο εργοτάξιο, οι οποίοι και καταπλακώθηκαν από τα μπάζα. Κατά την κατάρρευσή της η γέφυρα συμπαρέσυρε και δύο μηχανήματα της κοινοπραξίας.

Υπενθυμίζεται ότι τα αναπάντητα ερωτήματα που σχετίζονται με την ύπαρξη και την τήρηση των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας θα αποτελέσουν αντικείμενο της διερεύνησης και της Εισαγγελίας.

Όπως είχε γράψει το ethnos.gr, δύο είναι τα κρίσιμα ερωτηματικά που προκύπτουν για την ασφάλεια πολιτών και εργαζομένων από το σοβαρό δυστύχημα με την κατάρρευση γέφυρας στην περιμετρική της Πάτρας κατά τη διάρκεια εργασιών ελεγχόμενης κατεδάφισης, το οποίο έως τώρα είχε ως αποτέλεσα τον τραγικό θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό άλλων επτά.

Το πρώτο ερώτημα που προκύπτει αφορά τη συνέχιση των εργασιών στο εργοτάξιο σε ημέρα και ώρα με ακραίες καιρικές συνθήκες και υψηλότατες θερμοκρασίες ειδικά κάτω από τον ήλιο. Κι αυτό δεδομένου ότι εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ η υπουργική απόφαση του υπουργείου Εργασίας για την τήρηση προληπτικών οργανωτικών και τεχνικών μέτρων προστασίας των εργαζομένων καθόλη τη διάρκεια του καύσωνα. Η απόφαση μιλά ξεκάθαρα για «υποχρεωτική παύση εργασιών σε περιοχές που ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης καθίσταται εξαιρετικά υψηλός κατά το χρονικό διάστημα 12:00 -17:00». Το δυστύχημα συνέβη όπως προκύπτει μετά τις 12 το μεσημέρι, δηλαδή σε ώρα που βρισκόταν εντός του χρονικού διαστήματος της απαγόρευσης.
Το δεύτερο ερώτημα αφορά τα ελλιπή μέτρα προστασίας και ασφάλειας του εργοταξίου, τα οποία προφανώς εάν ήταν επαρκή, θα είχαν αποτρέψει την παραμονή άσχετων με τις εργασίες ατόμων κάτω από τη γέφυρα.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το