Τοπικά

Ιστορική διαδρομή του Ναυτικού Ομίλου Βόλου – Αργοναυτών

Ο Βόλος και η θάλασσα είναι δύο λέξεις άμεσα συνυφασμένες με ταυτόχρονη σχέση με τα όλα αθλήματα που αφορούν στο υγρό στοιχείο… Με την ευκαιρία της διοργάνωσης από τον ΝΟΒ-Α του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ιστιοπλοΐας που θα πραγματοποιηθεί από τις 24 ώς 30 Ιουλίου στον Βόλο δίνεται η αφορμή για μια μικρή αναδρομή στην ιστορία του Ομίλου και του τμήματος της Ιστιοπλοΐας.

Ο ΝΟΒ-Α και η ιστορία του
Το 1932 ήταν μια χρονιά ορόσημο στα αθλητικά δρώμενα του Νομού Μαγνησίας καθώς τότε ιδρύθηκε ο Ναυτικός Όμιλος Βόλου. Οι διακρίσεις και οι επιτυχίες των αθλητών του, σηματοδότησαν την εξέλιξη του βολιώτικου ναυταθλητισμού. Ο τότε ΝΟΒ και σημερινός ΝΟΒ-Α ξεκίνησε από την κολύμβηση και την υδατοσφαίριση και μετά από δύο χρόνια συμπεριέλαβε και τα τμήματα της Κωπηλασίας και της Ιστιοπλοΐας. Η κατοχή του 1940 διέκοψε τις δραστηριότητές του οι οποίες συνεχίστηκαν σχεδόν μετά από δέκα χρόνια.
Πρώτος πρόεδρος στο Δ.Σ. του Συλλόγου ήταν ο Νικόλαος Νικοκλής, ακολούθησαν οι: Παπαγεωργίου Απ., Καρτάλης Θ., Αποστολίδης Αλ., Κωνσταντινίδης Γρ., Σακαλής Λ., Τσαλαπάτας Σπ., Κασσιόπουλος Δ., Παπαγεωγίου Απ., Καλλίτσας Θ., συνεχίστηκε η προεδρία επί 20ετίας 1950-1970 με τον αείμνηστο ναύαρχο Ανδρέα Γολέμη, ο οποίος οδήγησε τον σύλλογο σε μια έντονη αθλητική δραστηριότητα και ανοδική πορεία όχι μόνο σε Ελληνικό, αλλά και Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Το 1979 άλλη μια χρονιά ορόσημο στην ιστορία του, η συγχώνευση με τους «Αργοναύτες» δημιούργησε ένα ισχυρό Όμιλο, στον οποίο προστέθηκαν τα αθλήματα των καταδύσεων, της τεχνικής κολύμβησης και του θαλασσίου σκι.

Πρώτος πρόεδρος του νέου Σωματείου, ονομαζόμενο «Ναυτικός Όμιλος Βόλου και Αργοναύτες» ο Περικλής Τσαλαπάτας, ο οποίος υπήρξε και πρόεδρος του ΝΟΒ πριν τη συγχώνευση και παρέμεινε στην προεδρία μέχρι το 1981 όπου ανέλαβε ο Κυριάκος Αθ. μέχρι το 1985, εν συνεχεία ο Αλμπανίδης Δημ. 1985-1987, 1987-2004 ο Γεροβασίλης Χρ., 2004-2007 ο Λυπημένος Σπ. και από 2007 έως 2017 ο Γεροβασίλης Χρ., την ίδια χρονιά 2017 η Μαρία Παρασκευοπούλου και μετά τις εκλογές στις αρχές του 2018 ο Τσουκαλάς Χαράλαμπος.
Μετά από τη συγχώνευση ακολούθησε μια γρήγορη και έντονα ανοδική πορεία του ΝΟΒ-Α, με δεκάδες αθλητών-τριών σε Εθνικές Ομάδες με κατάκτηση Πανελληνίων, Βαλκανικών, Μεσογειακών, Παγκοσμίων, Πανευρωπαϊκών και Ολυμπιακών διακρίσεων. Το έτος 1987 άρχισε να καλλιεργεί το άθλημα του κάνοε-καγιάκ, το οποίο μόλις είχε αρχίσει να διαδίδεται στη χώρα μας, ενώ το 1990 ξεκίνησε η λειτουργία του τμήματος της συγχρονισμένης κολύμβησης.
Το 2002, μετά από 70 χρόνια έντονης αθλητικής δραστηριότητας με μεγάλες διακρίσεις, βρίσκει τον ΝΟΒ-Α με πλήρη επιτυχία σε όλα του τα τμήματα, που τον κατατάσσουν μεταξύ των κορυφαίων ναυταθλητικών σωματείων της χώρας.

Εκατό παρά ένα χρόνια ιστιοπλοΐας
Το τμήμα της ιστιοπλοΐας ιδρύθηκε το 1934 ουσιαστικά ωστόσο άρχισε να λειτουργεί το 1954 επί προεδρίας Ανδρέα Γολέμη. Ανέπτυξε ιστιοπλοΐα τριγώνου σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες (optimist-laser-420-470-finn). Στα χρόνια που ακολούθησαν πολλοί από τους αθλητές του στελέχωσαν την εθνική ομάδα σκαφών finn. Τις τελευταίες δεκαετίες ιστιοπλόοι διακρίθηκαν σε πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο, ακόμη και σε παγκόσμιο. Είναι πολύ δύσκολο να πλασαριστεί ιστιοπλόος στα μετάλλια των πρωταθλημάτων γιατί υπάρχουν πάρα πολλές συμμετοχές, ωστόσο οι αθλητές του ΝΟΒ-Α απέδειξαν ότι μπορούν να διαπρέπουν. Εκτός από τα σκάφη optimist, που είναι για αθλητές μέχρι 15 ετών, τα Laser radial και standard, λειτουργεί επίσης σχολή ανοιχτής θαλάσσης από την οποία έχουν αποφοιτήσει εκατοντάδες κυβερνήτες σκαφών και συνεχίζει να δημιουργεί νέα τμήματα αγωνιστικής ιστιοπλοΐας.
Παράλληλα ο ΝΟΒ-Α διοργανώνει και λαμβάνει μέρος δυναμικά σε διάφορα camp για την αγωνιστική βελτίωση των αθλητών του, ενώ μετέχει στα καλοκαιρινά προγράμματα του Δήμου Βόλου και σε εκδηλώσεις της Ναυτικής Εβδομάδας. Πρόσφατα ο ΝΟΒΑ διοργάνωσε δύο σημαντικά πρωταθλήματα: Το πανελλήνιο πρωτάθλημα Optimist και το περιφερειακό πρωτάθλημα Optimist και Laser.
Παράλληλα λειτουργούν όλα τα τμήματα από το ιστορικότερο που είναι το τμήμα κολύμβησης έως και το νεότερο που είναι το τμήμα Sup, για το οποίο αξίζει να αναφερθεί ότι η Βολιώτισσα παγκόσμια πρωταθλήτρια Πένυ Τσαούτου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που έγινε πρόσφατα στην Κρήτη.
Οι μεγάλες επιτυχίες δεν σταματούν να σημειώνονται καθώς την περασμένη εβδομάδα το τμήμα Συγχρονισμένης Κολύμβησης του ΝΟΒ-Α κατέκτησε την πανελλήνια πρωτιά…

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το