Ελλάδα

Ιανουάριο στον Κορυδαλλό η δίκη της Χ.Α.

xa

Σε μία περίοδο μεστή πολιτικών εξελίξεων αναμένεται να ξεκινήσει η μεγάλη δίκη για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής. Πλέον οι δικαστικές διαδικασίες βρίσκονται στην τελική ευθεία και η κρίση του Συμβουλίου των Εφετών είναι η μόνη που απομένει, πριν στηθεί το εδώλιο για βουλευτές και στελέχη του κόμματος που εμπλέκονται σε σωρεία ποινικών παραβάσεων.

Η επικείμενη έναρξή της, πιθανότητα τον προσεχή Ιανουάριο, σε χρόνο που οι πολιτικές εξελίξεις που συνδέονται κυρίως με την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας εμφανίζονται ακόμα ρευστές, δημιουργεί ποικίλους προβληματισμούς που σχετίζονται με σημαντικά θέματα, πολλά από τα οποία εμπεριέχουν, εκ των πραγμάτων, ισχυρό πολιτικό πρόσημο.

Η πολιτική συγκυρία αλλά και οι σημαντικές ιδιαιτερότητες στη διεξαγωγή αυτής της ιστορικής δίκης είναι τα βασικότερα προβλήματα που επιχειρούν να προσεγγίσουν η ηγεσία της Δικαιοσύνης αλλά και η κυβέρνηση, σε αυτή τη φάση. Για παράδειγμα, ένα από τα μεγάλα διλήμματα που προκαλούνται από τη συγκεκριμένη διαδικασία είναι το πώς θα χειριστούν οι αρμόδιες δικαστικές αρχές το μείζονος σημασίας θέμα που ανακύπτει για πρώτη φορά στα συνταγματικά μας χρονικά και έχει να κάνει με το αν θα δώσουν ή όχι άδεια στους εγκλείστους της Χρυσής Αυγής να ψηφίσουν για Πρόεδρο Δημοκρατίας.

Μέχρι σήμερα, η «γραμμή» που ακολουθήθηκε ως προς τις αιτήσεις τους, ακόμα και για την ψηφοφορία περί παροχής ή μη ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, ήταν απορριπτική και έτσι δεν επετράπη στους Χρυσαυγίτες βουλευτές να παρευρεθούν στο Κοινοβούλιο και να ψηφίσουν. Η μοναδική εξαίρεση ήταν η άδεια που δόθηκε για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους κατά τη διαδικασία άρσης της ασυλίας τους και την παραπομπή τους στις δικαστικές αρχές.

Μέσα στη Δικαιοσύνη και στα υψηλά κλιμάκιά της, ήδη, προβληματίζονται για το «δέον γενέσθαι» και διατυπώνονται επί του θέματος διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις. Ορισμένοι σημαίνοντες δικαστικοί παράγοντες, σύμφωνα με πληροφορίες, τάσσονται υπέρ της άποψης να χορηγηθεί άδεια στους εγκλείστους για να ψηφίσουν για Πρόεδρο με το επιχείρημα ότι «η προεδρική εκλογή είναι κορυφαία συνταγματική διαδικασία και δεν μπορεί να εξαιρεθούν».

Αλλοι όμως αντιτείνουν πως ούτε σε αυτή την εκλογή πρέπει να παραστούν και να ψηφίσουν, επικαλούμενοι το επιχείρημα ότι «και η παροχή ή μη ψήφου εμπιστοσύνης προς μία κυβέρνηση είναι μία από τις κορυφαίες διαδικασίες κατά το Σύνταγμα και το κοινοβουλευτικό μας πολίτευμα, αλλά άδεια δεν τους εδόθη», αναφερόμενοι στην πρόσφατη σχετική διαδικασία στη Βουλή.

Στον Κορυδαλλό

Την ίδια ώρα, ένα άλλο ζήτημα, πρακτικού ενδιαφέροντος αυτό, που έχει σχέση με τη δίκη και θα πρέπει να λυθεί άμεσα έχει να κάνει με τον τόπο διεξαγωγής της. Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», λόγοι που αυτονόητα σχετίζονται με τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας, αλλά και τη διασφάλιση της μεταγωγής των εγκλείστων της Χρυσής Αυγής στον χώρο, προβλημάτισαν έντονα τις αρμόδιες αρχές. Ενα άλλο μεγάλο «αγκάθι» που σχετίζεται με το ίδιο ζήτημα (σ.σ. του χώρου και της ασφάλειας) είχε να κάνει με τον μεγάλο αριθμό των κατηγορουμένων. Αυτή τη στιγμή υπολογίζονται σε 70, αν και αναμένεται η τελική κρίση του Συμβουλίου Εφετών, που πάντως εκτιμάται ότι δεν θα μειώσει αισθητά τον αριθμό τους. Μόνο οι συνήγοροι, όσων θα καθίσουν στο εδώλιο, εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τους 200, οι μάρτυρες είναι δεκάδες και χρήζουν ειδικής προστασίας, ενώ η διάρκεια της δίκης αναμένεται να είναι πολύμηνη.

Μετά αλλεπάλληλες συσκέψεις στο υπουργείο Δικαιοσύνης με τη συμμετοχή αρμοδίων παραγόντων τόσο από την πλευρά των Αρχών Ασφαλείας, όσο και από τη Δικαιοσύνη, προκρίθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ως λύση να επιλεγεί για τόπος διεξαγωγής της δίκης ειδική αίθουσα στις φυλακές του Κορυδαλλού.

Τα πλεονεκτήματα αυτής της επιλογής κρίνονται πολλά και ουσιαστικά. Για παράδειγμα, η αποφυγή της μεταγωγής των κρατουμένων, κυρίως των βουλευτών και των πρωτοκλασάτων στελεχών του κόμματος, που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για επικοινωνιακούς –και όχι μόνον– λόγους, θα αποφευχθεί. Επίσης, θα διασφαλισθεί η μεγαλύτερη δυνατή ασφάλειά τους, καθώς το μόνο που θα έχουν να κάνουν θα είναι να μετακινηθούν από τη μια πτέρυγα των φυλακών σε κάποια άλλη.

πηγή www.kathimerini.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το