Πολιτισμός

«Η βιοϊατρική τεχνολογία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου» από τον Κωνσταντίνο Μαμμά

Ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο του δρ. Κωνσταντίνου Μαμμά, MD MSc PhD χειρουργού, κυκλοφορεί με τίτλο «Η βιοϊατρική τεχνολογία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου» και πανώτιτλο «Ελληνοϊταλικός Πόλεμος 1940-41-Γερμανική Εισβολή 1941-Η μάχη των οχυρών-Η μάχη της Κρήτης-Η ολοκλήρωση της Ελλάδας από το Ιόνιο Πέλαγος μέχρι τη Δωδεκάνησο μετά του Καστελόριζου».

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου: «…Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου είναι και πάλι συγκλονιστικός για την ανθρωπότητα και υπολογίζεται σε 50 έως 85 εκατομμύρια απώλειες.
Τα δεδομένα αυτά έκαναν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο την πιο θανατηφόρα σύγκρουση στην ανθρώπινη ιστορία. Χρονολογικά, άρχισε την 1η Σεπτεμβρίου του 1939 στην Ευρώπη και τελείωσε στις 2 Σεπτεμβρίου 1945. Αποτέλεσε την πιο εκτεταμένη γεωγραφικά και ζημιογόνα σε ανθρώπινες ζωές και πλουτοπαραγωγικούς πόρους ένοπλη σύγκρουση στην ιστορία της ανθρωπότητας, στην οποία έλαβαν μέρος περισσότεροι από 100 εκατομμύρια άνθρωποι από περισσότερες από 30 χώρες από άκρο σε άκρο της γης, που διέθεσαν όλες τις οικονομικές, βιομηχανικές και επιστημονικές ικανότητες τους στην παγκόσμια προσπάθεια, εξαλείφοντας τη διάκριση μεταξύ πολιτικών και στρατιωτικών στόχων. Ο αγώνας και το χαμένο δίκαιο των αδικημένων, των απειλούμενων με εξαφάνιση, η ανυπέρβλητη αρετή της αυτοθυσίας και η φυσική απλότητα της άμυνας, αλλά και το μέτρο της σκέψης, της επιστήμης και της στρατηγικής με την πίστη στο καλό και το αγαθό, στον Θεό – κάτι που έπραξαν άμεσα οι Έλληνες και ακολουθώντας το παράδειγμά τους, οι Σοβιετικοί εξ’ ανάγκης, οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί, οι Αυστραλοί, οι Νεοζηλανδοί, οι Καναδοί, οι Βέλγοι, οι Γάλλοι, οι Πολωνοί, οι Ολλανδοί, οι Ινδοί και οι Γιουγκοσλάβοι υποχρεωτικά – επαυξάνουν ανυπολόγιστα τις προσδοκίες για θεραπεία, για αποκατάσταση, για αναγέννηση και επαναφορά στον αγωνιζόμενο για την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ άνθρωπο, για την ΥΓΕΙΑ και τη ΖΩΗ. Αντιθέτως, υποβαθμίζουν ανυπολόγιστα τις δυνατότητες ακόμη και της πιο υψηλής ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ όταν αυτή λειτουργεί μέσα στην απανθρωπιά και την ατιμία, μέσα από τα σχέδια της οργανωμένης στρατηγικά ατομικής ή μαζικής εξαπάτησης και εξόντωσης ολόκληρων ανθρωπίνων κοινωνιών, χωρών, εθνών. Μέσα από την Ελληνική και πάλι Βιοϊατρική Τεχνολογία και τη Στρατηγική αποδείχθηκε για δεύτερη φορά στον 20ό αιώνα η αξία του λόγου του Πλάτωνα ότι: «…Η Επιστήμη και η Ιατρική είναι συνυφασμένες με τη Φιλανθρωπία και ότι χωρίς αυτή η Επιστήμη και η Ιατρική είναι ραδιουργία…», δηλαδή δεν εκπληρώνουν τον λόγο ύπαρξής τους και επομένως είναι άχρηστες και γίνονται επικίνδυνες και επιζήμιες για τον άνθρωπο.

Σε όλα αυτά ο Ελληνικός Στρατός και η ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ στα μέτωπα της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Κρήτης, του Ιονίου, του Αιγαίου και του Κρητικού Πελάγους στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο το 1940-41 και σε αντίθεση με την, κατά πολύ ανώτερη σε υλικά, μηχανές, μηχανισμούς και μεθόδους, αλλά και σε εξειδικευμένο προσωπικό, αντίστοιχη των Ιταλών-Φασιστών και των Γερμανών-Ναζί απέδειξαν ότι η επιστήμη, η τεχνολογία και η ιατρική λειτουργούν αποτελεσματικά και νικηφόρα, ακόμη και μέσα στις ακραίες συνθήκες του περιβάλλοντος για ΝΑ ΝΙΚΗΣΕΙ Η ΖΩΗ, μόνον όταν λειτουργούν με και για τις φιλάνθρωπες προϋποθέσεις και αξίες του ΙΠΠΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΟΡΚΟΥ…».
Να σημειωθεί πως ήδη υπάρχει και το βιβλίο υπό τον τίτλο «Η βιοϊατρική τεχνολογία των Βαλκανικών Πολέμων και του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου» που διατίθεται κεντρικά στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών. Τα δύο βιβλία παρουσιάστηκαν στις 25 Μαρτίου 2016 στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών και αποτελούν εκδόσεις του προγράμματος ΑΡΙΣΤΕΙΑ 2014-16.
Ο δρ. Κωνσταντίνος Στ. Μαμμάς, MD MSc PhD, είναι χειρουργός, απόφοιτος και αριστούχος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάζεται ως Επιμελητής στην Α’ Χειρουργική Κλινική του ΓΝΑ Έλενα Ελ. Βενιζέλου.

Συνέγραψε το συγκεκριμένο βιβλίο στο πλαίσιο του προγράμματος Αριστεία 2014-16 ως ιστορικό συμπλήρωμα της κλινικής και τεχνολογικής ανάπτυξης του εν λόγω προγράμματος στον τομέα της Βιοϊατρικής Τεχνολογίας των μεταμοσχεύσεων, της προληπτικής ιατρικής και του καρκίνου συμπαγών οργάνων που έχουν περιγραφεί στον τόμο υπό τον τίτλο Current Biomedical Technology. Στο βιβλίο ο αναγνώστης μπορεί να μελετήσει στο πρώτο μέρος τη συμβολή του Υγειονομικού Σώματος του Ελληνικού Στρατού στη νίκη του στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο 1940-41, αλλά και εκείνη κατά τη Γερμανική Εισβολή το 1941. Στο δεύτερο μέρος μπορεί να μελετήσει εις βάθος τη συμβολή των Σωμάτων Υγειονομικού των Βρετανικών, των Σοβιετικών και των Αμερικανικών Στρατευμάτων στις κύριες μεγάλες μάχες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που οδήγησαν στην κατανίκηση του Άξονα, αλλά και στην ουσία να αναλύσει και να συνθέσει το πώς ο πόλεμος αυτός ολοκλήρωσε και τελειοποίησε τις εξελίξεις στη μικροβιολογία, την ιατρική, τη χειρουργική στον Μεγάλο Πόλεμο 1914-18, αλλά και αυτών των συστημάτων πρόληψης και περίθαλψης που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη ιατρική.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το