Πολιτισμός

«Η Συνθήκη της Λωζάννης – 100 χρόνια μετά» σε εκδήλωση των «Ιώνων»

 

Η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Ν. Ιωνίας Μαγνησίας «Ίωνες», στο πλαίσιο του καθιερωμένου από την ίδρυσή της ετήσιου θεσμού «Μικρασιατικά», διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Η Συνθήκη της Λωζάννης – 100 χρόνια μετά». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου, ώρα 6.30 στο Θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Ν. Ιωνίας, με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Πολιτισμού ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου.
Η πρόεδρος της Εστίας Αργυρώ Μάμαλη-Κοπάνου αναφέρει ότι θα έχουμε την τιμή και τη χαρά να υποδεχτούμε στην πόλη μας δύο έγκριτους επιστήμονες: Τον κ. Άγγελο Συρίγο, αναπληρωτή καθηγητή Διεθνούς Δικαίου Εξωτερικής Πολιτικής Παντείου Πανεπιστημίου και βουλευτή Α’ Αθηνών, και τον κ. Ευάνθη Χατζηβασιλείου, καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών και γενικό γραμματέα του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων. Οι δύο καθηγητές θα ρίξουν φως, επιχειρώντας να δώσουν απαντήσεις σε μια σειρά από καίρια ερωτήματα. Θα αναλύσουν τη Συνθήκη Ειρήνης και πώς εφαρμόστηκαν τα συμφωνηθέντα μέσα στον χρόνο, αλλά και τις αντανακλάσεις της στο σήμερα, πώς δηλαδή επηρεάζει αυτή τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ποια είναι η μελλοντική προοπτική. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να υποβάλλει τις ερωτήσεις του.
Εκατό χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης (24 Ιουλίου 1923). Εκπρόσωποι οκτώ χωρών έβαλαν την υπογραφή σε ένα κείμενο 143 άρθρων. Μια Συνθήκη Ειρήνης μεταξύ της Τουρκίας – ως διαδόχου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αφενός και των συμμαχικών κρατών που πολέμησαν εναντίον της στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ανάμεσά τους και η Ελλάδα αφετέρου. Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα και την Τουρκία, όρισε τα χερσαία σύνορά μας στην περιοχή του Έβρου, το καθεστώς των νησιών του Βορείου Αιγαίου, επικύρωσε το προγενέστερο πρωτόκολλο περί ανταλλαγής πληθυσμών και τέλος, καθόρισε τα δικαιώματα των θρησκευτικών μειονοτήτων στις δύο χώρες. Η Συνθήκη της Λωζάννης είναι ο θεμέλιος λίθος των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Καθόρισε και συνεχίζει να καθορίζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Επίσης διατηρεί αναλλοίωτη την ισορροπία για έναν αιώνα και στον πολύ ευρύτερο γεωγραφικό ορίζοντα εκτός από τον ελληνοτουρκικό.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το