Πολιτισμός

Η Barbie μετά την προβολή της ταινίας

 

Της
Χαριτίνης Μαλισσόβα

Πόσο Barbie είναι η Barbie, για τα κορίτσια που μεγάλωσαν μαζί της, μετά την προβολή της ταινίας;
Η ταινία «Barbie» της Greta Gerwig ήταν μία από τις πιο πολυαναμενόμενες ταινίες του καλοκαιριού και έκανε πρεμιέρα στις 20 Ιουλίου 2023, στις ελληνικές αίθουσες.
Είναι η πρώτη ταινία που σκηνοθετήθηκε αποκλειστικά από γυναίκα, την Γκρέτα Γκέργουικ, η οποία κατάφερε να υπερβεί το 1 δισ. δολάρια σε κέρδη παγκοσμίως.
Το Rolling Stone χαρακτηρίζει την «Barbie» ως «το πιο ανατρεπτικό blockbuster του 21ου αιώνα» και ο Peter Bradshaw της Guardian σε μία πιο χλιαρή υποδοχή αποκαλεί την ταινία της Gerwig ως «μια καλοσυνάτη, αλλά πολύ συνειδητοποιημένη ταινία».
Προσωπικά βρήκα την ταινία αν μη τι άλλο έξυπνη και πρωτότυπη.
Αρκετές Ελληνίδες τριαντάχρονες γυναίκες, που μεγάλωσαν παίζοντας με τις Barbie όταν ρωτήθηκαν σχετικά με την αίσθηση που τους έκανε η ταινία δεν ήταν σίγουρες ότι τους άρεσε. Στην πλειοψηφία τους απάντησαν πως η ταινία δεν ήταν αυτό που περίμεναν να δουν, ή μάλλον αυτό που θα ήθελαν να δουν.
Πολλές απάντησαν πως τα συναισθήματα που τους δημιούργησε ήταν από χλιαρά έως και αδιάφορα.
Άξιο προσοχής, πάντως, είναι το γεγονός της προσέλευσης αρκετών νέων γυναικών στις αίθουσες με αμφίεση Barbie, με παιχνιδιάρικη, αυτοσαρκαστική ή και διάθεση ταύτισης.
Η ταινία ξεκινά περιγράφοντας την ευτυχισμένη (ή μήπως βαρετή;) ρουτίνα στη Barbieland με τη «στερεοτυπική» Barbie να ξυπνά και να χαιρετά τις άλλες Barbie. Στον θεατή γίνεται στις πρώτες σκηνές αντιληπτή η αυτοσαρκαστική διάθεση, αφού το «Hi Barbie», συνοδευόμενο από πλαστικά χαμόγελα, ακούγεται δεκάδες φορές.
Η δράση ξεκινά όταν η Barbie ανακαλύπτει πως έχει κυτταρίτιδα, πλατυποδία, έχει αρχίσει να την απασχολεί ο θάνατος, ενώ η μεγάλη ανατροπή γίνεται όταν μεταβαίνει με τον Κεν (που τη συνοδεύει χωρίς να του το έχει ζητήσει η ίδια) στη χώρα των ανθρώπων.
Πατριαρχία, μεταφυσικές αναζητήσεις, αλληγορίες, ατάκες που αποδίδονται στην αφηγήτρια και δημιουργό της πρώτης Barbie, αλλά και ταχύτητα, εναλλαγή εικόνων, δράση, σκηνοθεσία και φωτογραφία κρατάνε αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή.
Υπέροχη ερμηνεία της άψογης, ούτως ή άλλως και εμφανισιακά, Μάργκοτ Ρόμπι και άψογη προσέγγιση από τον μοναδικό Ράιαν Γκόσλινγκ.
Το brand «Barbie» αποτέλεσε εγγύηση για την προσέλκυση θεατών, ωστόσο τα τα μηνύματα που περνάει η ταινία, τα οποία μπορούν να έχουν πολλαπλές αναγνώσεις, γεγονός που επιβεβαιώνει το έξυπνο σενάριο, είναι εκείνα που διατηρούν την υψηλή προσέλευση στις κινηματογραφικές αίθουσες.
Δεν ξέρω σε ποιο βαθμό τα κορίτσια που έπαιξαν και γαλουχήθηκαν με τις Barbie, αναγνώρισαν στάσεις, συμπεριφορές τους ή προέκταση των σκέψεών τους σχετικά με το άλλοτε αγαπημένο τους παιχνίδι.
Η ελαφρώς συνοφρυωμένη, αμήχανη και ειρωνική έκφραση πολλών νέων γυναικών όταν άναψαν τα φώτα, μετά το τέλος της προβολής της ταινίας στον κατάμεστο χώρο της Εξωραϊστικής, στάθηκαν η αφορμή για να καταθέσω τις σκέψεις μου για την ταινία, αλλά και για την επιρροή που ασκεί έως και σήμερα η Barbie στον κόσμο των νεαρών γυναικών.
Η ταινία δημιουργήθηκε για να προβληθεί σε όλον τον κόσμο (αν και ήδη σε κάποιες χώρες έχει απαγορευθεί η προβολή της )ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε τις διαφορές της αμερικανικής κουλτούρας από τη δική μας, που ίσως να έκαναν ασαφές το χιούμορ και κάποια από τα μηνύματα που ήθελε να περάσει.
Η ταινία ενδεχομένως δεν προβληματίζει ούτε ψυχαγωγεί όσο περίμεναν και ίσως αυτός να είναι κι ένας από τους λόγους που κάνει όλο και περισσότερους να θέλουν να τη δουν για να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα.
Επιστρέφοντας στο σπίτι και αντικρίζοντας το δωμάτιο της κόρης μου κατάμεστο από διάφορες Μπάρμπι, με το σπίτι και το αεροπλάνο σε ετοιμότητα, αφού πια με όλα αυτά παίζει πια η σχεδόν πεντάχρονη κόρη της, αυθόρμητα έκανα κάποιες σκέψεις -προεκτάσεις.
Τα κορίτσια που μεγάλωσαν με τις Barbie μήπως είναι τα ίδια που σήμερα γίνονται inflouencers στα social media ή προσπαθούν να αντιγράψουν και να τις μιμηθούν ;
Πόσες σωσίες,αντίγραφα ή και κακέκτυπα της «στερεοτυπικής» (όπως αποκαλείται στην ταινία ο ρόλος της Μάργκοτ )Barbie δεν απασχολούν και επηρεάζουν εκατομμύρια χρηστριών και χρηστών σε instagram και tik tok ;
Μήπως, εν τέλει, αυτό που θα επιθυμούσαν είναι να αφήσουν την κούκλα «στον κόσμο» της, στον κόσμο της φαντασίας, του παιχνιδιού και των ονείρων, στον κόσμο των παιδιών ;Μήπως για όλα αυτά τα κορίτσια «ενοχλήθηκαν» όταν η Barbie αποφάσισε να γίνει μια τριαντάχρονη γυναίκα κι όχι να παραμείνει η κούκλα που αγάπησαν ως παιδιά ;

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το