Τοπικά

Φρενίτιδα για μια… μάσκα – Μέσα σε τρεις ώρες πουλήθηκαν 150 κομμάτια σε κατάστημα του Βόλου

Ακόμα και 4.000% έχει ανέβει σε σχέση με το παρελθόν η τιμή μιας απλής μάσκας τύπου 1 βάζοντας φωτιά στην τσέπη των πολιτών, καθώς με την εφαρμογή των νέων μέτρων είναι απαραίτητη για την παραμονή σε κλειστούς δημόσιους χώρους, ενώ στον Βόλο επικρατεί φρενίτιδα αγοράς μασκών. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως σε κατάστημα πώλησης ιατρικών ειδών μέσα σε διάστημα τριών ωρών την περασμένη Πέμπτη πουλήθηκαν 150 μάσκες…

Μέχρι τον Φεβρουάριο οι χειρουργικές μάσκες με κορδόνι σε συσκευασία των 50 κομματιών κόστιζαν 1,65 ευρώ και πλέον η πιο φθηνή κινεζικής κατασκευής έχει φτάσει στα 50 λεπτά το τεμάχιο για τον έμπορο και μεγάλη παραγγελία χονδρικής για περισσότερα από 2.000 κουτιά.
Ο ιδιοκτήτης καταστήματος ιατρικού εξοπλισμού Αθ. Τζαλάκας αποδίδει τις τεράστιες αυξήσεις στους εισαγωγείς, προσθέτοντας πως στο εμπόριο ο καταναλωτής μπορεί να βρει υφασμάτινες που είναι πιστοποιημένες με φίλτρο, οι οποίες κοστίζουν από 1,60 ευρώ έως και 2,5 ευρώ η μία.
Το εύρος των τιμών είναι μεγάλο, αφού ο καταναλωτής μπορεί να πληρώσει ακόμα και 5 ευρώ για μια μάσκα που μπορεί να πλυθεί και επαναφορεθεί.

«Συνήθως μια απλή χειρουργική μάσκα κοστίζει 0,60 λεπτά το τεμάχιο με λάστιχο, ενώ με κορδόνι 0,80 λεπτά, βέβαια δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ο πολίτης θα πληρώσει ακόμα 1,20 ευρώ» σημειώνει χαρακτηριστικά. Εν τω μεταξύ βαθύτερα θα πρέπει να βάλει το χέρι στην τσέπη ο καταναλωτής που επιθυμεί να προμηθευτεί μια μάσκα τύπου FFP2. Το κόστος της φτάνει στα 6,5 ευρώ, τη στιγμή που τον Φεβρουάριο την ίδια μάσκα θα μπορούσε να την αγοράσει με 3,5 ευρώ…
«Ο κόσμος έχει τρομοκρατηθεί και όλοι σπεύδουν να αγοράσουν μάσκες. Και στον Βόλο επικρατεί φρενίτιδα και είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε τρεις ώρες έφυγαν 150 μάσκες, επειδή τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει και πέφτουν οι πολίτες όλοι μαζί υπάρχει σε κάποιες περιπτώσεις ζήτημα διαθεσιμότητας.
Παράλληλα παρατηρούνται προβλήματα στη διακίνηση από τις εταιρείες ταχυμεταφορών, καθώς καθυστερούν την παράδοση των παραγγελιών, αφού απαιτήθηκαν τρεις ημέρες για να έρθουν τα προϊόντα από την Αθήνα στον Βόλο.

Δεν εμποδίζει τα μικροσωματίδια
Για επάρκεια μασκών μιλά ο φαρμακοποιός της Νέας Ιωνίας Χρόνης Βυζιώτης, που σημειώνει πως η κίνηση είναι αυξημένη από τους πολίτες, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία προμηθεύονται μια δεκάδα απλών χειρουργικών μασκών.
Οι τιμές ποικίλουν και το εύρος τους κυμαίνεται από 0,70 έως και 0,90 για την απλή χειρουργική, στα 2,5 έως και 4 ευρώ στις υφασμάτινες, αφού παίζει ρόλο και η ποιότητά τους, δηλαδή εάν έχουν φίλτρο άνθρακα είναι ακριβότερες από 3 ευρώ. Διατίθενται οι μάσκες τύπου FFP2 που κοστίζουν από 5 μέχρι και 5,5 ευρώ το τεμάχιο, ενώ ακριβότερες είναι οι ΚΝ95, καθώς φτάνουν ακόμα και τα 10 ευρώ αρχίζοντας από τα 8,5 η μία, οι οποίες σύμφωνα με τον κ. Βυζιώτη βρίσκονται σε ανεπάρκεια, ενώ δεν είναι για τους πολίτες, αλλά για υγειονομικούς, οδοντίατρους κ.ά. «δεν χρειάζεται να βάλεις ΚΝ95 για να πας στο μάρκετ ή στην τράπεζα, είναι ανούσιο»… Επίσης είναι αρκετά δύσκολο πλέον να βρεθούν και οι μάσκες τύπου FFP3 οι οποίες απευθύνονται και αυτές με τη σειρά τους σε μικρό και ειδικό κοινό, με το κόστος τους να ξεπερνά τα 10 ευρώ το κομμάτι.
Ο κ. Βυζιώτης εξηγεί πως σε κλειστούς χώρους με πολύ κόσμο, όπως οι τράπεζες και τα μάρκετ προστασία υπάρχει εκεί όταν χρησιμοποιούν όλοι μάσκες. Σε διαφορετική περίπτωση είναι δώρο άδωρο, γιατί ένας να βήξει ή να φτερνιστεί τα μακροσωματίδια που θα φύγουν από το στόμα του θα ταξιδέψουν στον αέρα. Στα δύο μέτρα θα εξατμιστεί η υγρασία και θα μετατραπούν σε μικροσωματίδια, τα οποία δεν μπορεί να τα σταματήσει η απλή χειρουργική μάσκα.
«Σκεπτόμενοι το καλό το συνανθρώπων μας, χρησιμοποιούμε και απλή χειρουργική μάσκα όλοι, άμα σκεφτόμαστε μόνο τον εαυτό μας βάζουμε μάσκα Κ95» αναφέρει δεικτικά και υπογραμμίζει πως όλες οι μάσκες μιας χρήσης θα πρέπει να απορρίπτονται σε κλειστό κάδο, προτού ο χρήστης τους μπει στο σπίτι του, μετά από συγχρωτισμό με άλλους.

Ο Αχιλλέας Νταβέλης

Στην αγορά μέχρι τις 10 Μαΐου οι μάσκες Νταβέλη – Τσερέπα
Στα ράφια των φαρμακείων, των σούπερ μάρκετ και άλλων καταστημάτων θα βρίσκονται, εκτός απροόπτου, πριν το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα, οι πιστοποιημένες μάσκες χειρουργικού τύπου 2 (surgical type II) που κατασκευάζει η εταιρεία «Larisa Face Cover» των Αχιλλέα Νταβέλη και Γιάννη Τσερέπα. Μιλώντας στη «Θ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Αχιλλέας Νταβέλης αποκαλύπτει ότι είναι θετικός στην προοπτική του να προχωρήσει σε επενδύσεις και στη Μαγνησία το επόμενο διάστημα, εγχείρημα σε περίπτωση που λάβει σάρκα και οστά θα δημιουργήσει σεβαστό αριθμό θέσεων εργασίας.
Ο επιχειρηματίας στον χώρο της Υγείας αποκαλύπτει επίσης πως η παραγωγή θα αυξηθεί στα 18 εκατομμύρια μάσκες στα τέλη του μήνα και πριν φτάσουμε στον Αύγουστο (περίπου στο τέλος Ιουλίου) θα έχουν παραχθεί περισσότεροι από 50.000.000 τόνοι μασκών με σκοπό να καλύψουν τις ελληνικές ανάγκες. Στόχος είναι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε φθηνό και κυρίως ποιοτικό μέσο προστασίας, αφού σύμφωνα με τον κ. Νταβέλη οι καταναλωτές αγοράζουν ακριβά τις μάσκες, με την αισχροκέρδεια στο προϊόν να είναι κάτι παραπάνω από εμφανής.
Την περασμένη Πέμπτη αναμένονταν η χορήγηση της τελικής πιστοποίησης από τον ΕΟΦ για την παραγωγή των χειρουργικών μασκών τύπου 2 μιας χρήσης, που θα προστατεύουν τον χρήστη σε ποσοστό 90 με 95%, σε αντίθεση αυτές που κυκλοφορούν τύπου 1, κινεζικής προέλευσης, οι οποίες δεν έχουν καμία πιστοποίηση και κατασκευάζονται κάτω από συνθήκες που τις διέπει η απουσία μέτρων ασφαλείας.
«Υπάρχει βίντεο, όπου εργάτες στην Κίνα με γυμνά πόδια και χέρια κατασκευάζουν μάσκες που προορίζονται για να προστατευθεί ο κόσμος από τον κορωνοϊό, ενώ εμείς έχουμε προμηθευτεί ειδικό μηχάνημα αντιμικροβιακού ελέγχου, ώστε οι μάσκες μας να είναι ασφαλείς για τους πολίτες» αναφέρει ο κ. Νταβέλης.

Για πρώτη φορά αποκαλύπτει στη «Θ» πως οι μάσκες, που σύντομα θα διατεθούν από διάφορα σημεία πώλησης θα βρίσκονται σε κλειστές συσκευασίες και συγκεκριμένα σε 25 των δύο ή σε 10 συσκευασίες των πέντε με το δικό τους σακουλάκι για να διατηρείται πεντακάθαρη η μάσκα, κάτι που αποτελεί καινοτομία, αφού μέχρι σήμερα οι μάσκες βρίσκονταν χύμα όλες μαζί χωρίς καμία προστασία.
Αναφερόμενος στην τιμολόγησή τους ο κ. Νταβέλης εξηγεί ότι τα έξοδα παραγωγής μεσοσταθμικά φτάνουν το μισό ευρώ περίπου, καθώς το melt blow που χρησιμοποιείται για την κατασκευή του φίλτρου πλέον κοστίζει 135.000 ευρώ ο τόνος, ενώ προ εποχής κορωνοϊού κόστιζε μόλις 5.000 ευρώ…Έτσι μια μάσκα που παράγονταν έχοντας κόστος 4 λεπτά του ευρώ, πλέον αγγίζει τα 50 λεπτά.
Παρόλα αυτά η τιμή μιας μάσκας δεν θα πρέπει να ξεπερνά το ένα ευρώ για τον καταναλωτή. «Δεν θα αρνηθούμε τις μάσκες σε παράγοντες της χονδρικής αγοράς θέτοντας άτυπους όρους για να μην υπάρξει αισχροκέρδεια. Προσπαθούμε να συμβάλλουμε στην ελαχιστοποίηση της δυνατότητας να αγοράσει ο καταναλωτής ακριβά τη μάσκα, προσφέροντας ένα βελτιωμένο προϊόν, χωρίς να είναι απιστοποίητο, αμφίβολης ποιότητας, δυσεύρετο και να κοστίζει αρκετά».

Επενδύσεις στη Μαγνησία
Παράλληλα ανοιχτές είναι οι προοπτικές για επενδύσεις και στη Μαγνησία με τον Αχιλλέα Νταβέλη να δηλώνει πως δεν είναι αρνητικός σε αυτό το ενδεχόμενο, εκφράζοντας την εκτίμησή του για το ανθρώπινο δυναμικό του Βόλου. Σημειώνει πως στο παρελθόν έγινε προσπάθεια για επένδυση στον χώρο της Υγείας, αλλά τελικά δεν τελεσφόρησε λόγω ζητημάτων με τη διαθεσιμότητα της αστικής γης.

Πολιτικοποιημένος όχι κομματικοποιημένος
Ο κ. Νταβέλης απαντά στη «Θ» και για τις επιθέσεις που δέχθηκε από μερίδα αντιπολιτευτικών μέσων ενημέρωσης, για τις φιλικές σχέσεις που διατηρεί με την Ντόρα Μπακογιάννη και για την επιβολή υποχρεωτικότητας στη χρήση μάσκας. «Ποτέ δεν έκρυψα τη σχέση μου με την κ. Μπακογιάννη, έχοντας πολιτικούς φίλους σε όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου. Είμαι πολιτικοποιημένος, αλλά όχι κομματικοποιημένος. Το εγχείρημα αυτό το άρχισα με τον Γιάννη Τσερέπα επειδή έψαχνα για την κλινική μου μάσκες και μου έλεγαν ότι θα μου τις προμηθεύσουν μετά από δύο μήνες. Προκαλώ τον οποιονδήποτε να ελέγξει το οτιδήποτε. Από την αρχή της επιχειρηματικής μου σταδιοδρομίας έχω ελεγχθεί δεκάδες φορές» καταλήγει.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το