Τοπικά

Φωτογραφικά αποτυπώματα 170 ειδών πτηνών της Κάρλας από τον γενετιστή Αλέξανδρο Οικονομίδη

Οι συστηματικές επισκέψεις που πραγματοποιεί εντός του 2020 στην περιοχή της Κάρλας -ανέρχονται στις εκατό μέχρι στιγμής – έχουν επιτρέψει στον γενετιστή Αλέξανδρο Οικονομίδη να βγάλει περισσότερες από 100.000 φωτογραφίες και να καταγράψει περισσότερα από 170 είδη πτηνών στη λίμνη. Μάλιστα ο Βολιώτης γιατρός, λάτρης του οικοσυστήματος της Κάρλας, σκέφτεται να αξιοποιήσει τα φωτογραφικά στιγμιότυπα που έχει στη διάθεσή του και να προχωρήσει στην έκδοση οικοτουριστικού οδηγού.

Η επιστημονική ιδιότητα του κ. Οικονομίδη έχει να κάνει με τη γενετική, δηλαδή με τα γονίδια και την κληρονομικότητα. Κάτι που του επιτρέπει να γνωρίζει από… πρώτο χέρι, από πού κληρονόμησε την αγάπη του για τη λίμνη Κάρλα. «Οι γονείς μου έχουν κάνει μεγάλη δουλειά για την Κάρλα», εξομολογήθηκε με χαμόγελο, αφού ο πατέρας του είναι ο φυσιοδίφης Δημήτρης Οικονομίδης, υπεύθυνος του Κέντρου Έρευνας και Προστασίας Αυτοφυούς Ορχιδέας, με έδρα την Κερασιά.

Η φωτογραφία είναι το χόμπι του Αλέξανδρου Οικονομίδη, ο οποίος αυτή τη στιγμή εργάζεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας. Το πλούσιο υλικό, που έχει συγκεντρώσει ειδικά στο πρώτο δεκάμηνο του 2020, συνέτεινε στην ωρίμανση της ιδέας να κυκλοφορήσει ένας δίγλωσσος (ελληνικά/αγγλικά) φωτογραφικός οδηγός για την Κάρλα, με αποκλειστικά οικοτουριστικό ενδιαφέρον. Με εφόδιο τη φωτογραφική του μηχανή, μία Nikon εξοπλισμένη με τηλεφακό, αλλά και αρκετό περπάτημα, κάθε φορά που επισκέπτεται την περιοχή, ανακαλύπτει και κάθε καινούριο: «Όταν βγαίνεις για τέτοια δουλειά, δύο εναλλακτικές υπάρχουν: Είτε θα στήσεις «καρτέρι» και θα ξοδέψεις ώρες ατελείωτες σε ένα σημείο έχοντας το πλεονέκτημα της κάλυψης είτε θα περπατήσεις ξέροντας ότι δεν θα σε πλησιάσει εύκολα κάτι, γιατί είσαι ορατός, αλλά θα έρθεις σε επαφή με πολλά είδη έτσι. Οι εξορμήσεις μου ξεκινούν από το 304 ΠΕΒ στο Βελεστίνο και καταλήγουν στα Νάματα της Λάρισας. Ξοδεύω κοντά στις πέντε ώρες κάθε φορά που επισκέπτομαι την Κάρλα. Περνάω από τους τρεις μεγάλους υγροτόπους: Κανάλια, Νάματα και Καλαμάκι. Έχω φωτογραφίσει πάνω από 170 είδη πτηνών. Υπάρχουν για παράδειγμα πολλά είδη αρπακτικών. Μεγάλοι αετοί, πάπιες, χήνες, παρυδάτια πτηνά γενικότερα, ενώ εξίσου θεαματικά είναι και τα θηλαστικά. Στην τελευταία επίσκεψή μου φωτογράφισα μία αγριόγατα. Σχεδόν δίπλα μου βρέθηκε, κάτι που μπορεί να μη μου ξανατύχει. Ή τον περασμένο Σεπτέμβριο είδα χρυσαετούς, κραυγαετούς, πτηνά που συναντάς δύσκολα».

Με τον Βολιώτη γενετιστή να γνωρίζει από πρώτο χέρι τα σημεία, όπου συχνάζει κάθε είδος, συχνά δέχεται μηνύματα από κυνηγούς, προκειμένου να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες. Κάτι που δεν κάνει, εξηγώντας τον λόγο στη συνέχεια: «Στο παρελθόν κυνηγούσα και ο ίδιος. Όμως, από τη στιγμή που άρχισα να πηγαίνω συστηματικά στη λίμνη, με όσα αντίκρισα, υποσχέθηκα στον εαυτό μου να μην το ξανακάνω. Πλέον μου είναι αδύνατο να σηκώσω όπλο, αφότου γνώρισα όλη αυτή τη ζωή μέσα από τον φακό. Να βλέπεις να γεννάει, να ψαρεύει μες στο νερό, να ερωτοτροπεί, το ζεις πολύ έντονα όλο αυτό. Αν και οι πρώτες μου επαφές με τη λίμνη χρονολογούνται από την αρχή της δεκαετίας του ’90, φέτος άλλαξαν πολλά με την απόφασή μου να πηγαίνω πιο τακτικά, πραγματοποιώντας δέκα εξορμήσεις τον μήνα, για να είναι και πιο αντιπροσωπευτικές οι καταμετρήσεις που κάνω».

Η αξιοποίηση του υλικού είναι το ζητούμενο για τον κ. Οικονομίδη, ο οποίος παραμένει ένθερμος υποστηρικτής της άποψης ότι το οικοσύστημα της Κάρλας, μπορεί να αλλάξει τη φυσιογνωμία του τουριστικού προϊόντος στη Θεσσαλία. «Δεν υπάρχει τελειωμός στον πλούτο της Κάρλας. Εάν αξιοποιηθεί σωστά στο κομμάτι του οικοτουρισμού, μπορεί να φέρει πραγματικά μεγάλη ανάπτυξη. Ο οδηγός θα βοηθήσει τον επισκέπτη, να μάθει τι μπορεί να δει και πού. Γενικότερα στη Μαγνησία υπάρχουν πολλά σημεία ενδιαφέροντος. Μόνο εάν είσαι αφελής τα αφήνεις», κατέληξε με νόημα.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το