Τοπικά

Φορολογικές εκκρεμότητες μέχρι τέλος Αυγούστου – Ηλεκτρονική γραφειοκρατία αντί για χαρτιά και σφραγίδες

Το γεγονός ότι η ηλεκτρονική γραφειοκρατία αντικατέστησε τα χαρτιά και τις σφραγίδες και με τη δουλειά αυτή επιφορτίστηκαν οι λογιστές, επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Δημήτρης Παππάς, πρόεδρος του Συλλόγου Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Νομού Μαγνησίας.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΦΥΣΣΑ

Ο κ. Παππάς αναφέρθηκε στην απόφαση που ελήφθη για πρώτη φορά στα χρονικά να κλείσουν τα γραφεία των λογιστών – μελών του Συλλόγου της Μαγνησίας για μία εβδομάδα τον Δεκαπενταύγουστο, επισημαίνοντας ότι «τα τελευταία χρόνια έχουμε «βάλει πλάτη» σε όλη την γραφειοκρατία που προέκυψε λόγω της πανδημίας, με αποτέλεσμα η ξεκούραση να αποτελεί είδος πολυτέλειας. Έχουμε οικογένειες και είμαστε άνθρωποι κι εμείς. Μία τέτοια απόφαση ήταν αναγκαία, καθώς έχουμε επιφορτιστεί με πολλά πράγματα και η πίεση ήταν πολύ μεγάλη». Διευκρίνισε μάλιστα ότι με καλή οργάνωση, δε χάνεται καμία προθεσμία, ενώ σε περιπτώσεις που είχαν να κάνουν με επιχειρήσεις, τροποποιήσεις ωραρίων κ.ά. υπήρξε εξυπηρέτηση. «Δε θα μπορούσαμε να αφήσουμε εκτεθειμένους τους πελάτες μας» σημείωσε ο κ. Παππάς και συνέχισε «Όλα έγιναν στην ώρα τους, με καλό προγραμματισμό. Ζητήσαμε από τις επιχειρήσεις να οργανώσουν τις υποχρεώσεις τους – έκτακτες προσλήψεις – τροποποιήσεις ωραρίων κ.ά. και σε ό,τι έκτακτο συνέβη ανταποκριθήκαμε στο ακέραιο».

Υποχρεώσεις
Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη 31 Αυγούστου, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι φορολογικές δηλώσεις. Όπως δήλωσε «ο μεγάλος όγκος των δηλώσεων των φυσικών προσώπων έχει ολοκληρωθεί κι έχουν μείνει οι εταιρείες που θα πρέπει να διεκπεραιώσουν τις υποχρεώσεις τους. Επίσης, είναι σε εκκρεμότητα οι αιτήσεις για το fuel pass, ενώ πληρώνονται και οι δόσεις του φόρου εισοδήματος και υπάρχει έκπτωση στα φυσικά πρόσωπα για εφάπαξ εξόφληση».
Ο κ. Παππάς έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα των επιστρεπτέων προκαταβολών, εφιστώντας την προσοχή σε όσους θα πρέπει να την καταβάλλουν. Όπως είπε «Εμείς ενημερώνουμε τον κόσμο, αλλά δεν γίνεται από όλους κατανοητό. Κάθε επιστρεπτέα έχει διαφορετική ταυτότητα οφειλής και όσοι την έλαβαν, θα πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν καταβάλλουν το ποσό να προσέχουν την ταυτότητα οφειλής. Η Ομοσπονδία μας, έχει ζητήσει για το θέμα αυτό, να γίνεται η καταβολή με πάγια εντολή μέσω των τραπεζών».
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φοροτεχνικών αναφέρθηκε και στο κλίμα αλλά και στη δυσαρέσκεια που εισπράττουν οι λογιστές από τον κόσμο, επισημαίνοντας ότι «Εισπράττουμε τη δυσαρέσκεια του κόσμου γιατί είμαστε οι ενδιάμεσοι, εκείνοι που καλούμαστε να εφαρμόσουμε την οικονομική πολιτική», μεταφέροντας παράλληλα και τη γενικότερη δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι, το κράτος έχει βάλει τις προθεσμίες τον Αύγουστο.
Τέλος, όσον αφορά στον χειμώνα που έρχεται ο κ. Παππάς δήλωσε «Φαίνεται ότι θα έχουμε πολλά πράγματα να διαχειριστούμε. Με τις επιδοτήσεις για ρεύμα, καύσιμα κ.ά. υπάρχει κόσμος που δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτή την ηλεκτρονική γραφειοκρατία και πολίτες με βασικές γνώσεις υπολογιστών, δυσκολεύονται. Φύγαμε από μια γραφειοκρατία με χαρτιά και περνάμε στην ηλεκτρονική γραφειοκρατία».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το